Organoidele realizate din celule stem ar putea funcționa ca un țesut nativ

©

Autor:

Organoidele realizate din celule stem ar putea funcționa ca un țesut nativ
Cercetătorii din cadrul Institutului de Bioinginerie au utilizat celulele stem pentru a crea un organoid intestinal similar din punct de vedere structural și funcțional cu țesutul uman normal.
Utilizarea organoidelor în cercetarea medicală reprezintă un instrument modern pentru oamenii de știință. Cu ajutorul celulelor stem aceștia au putut dezvolta țesuturi și chiar organe care sunt similare din punct de vedere structural și funcțional cu cele existente în organismul uman. Acestea au fost denumite organoide.

Organoidele au fost folosite în procesele de cercetare atât în ceea ce privește testarea unor noi medicamente, cât și în studiile pe animale de experiență. În plus, organoidele ar putea fi utilizate în viitor pentru a înlocui țesuturile deteriorate, utilizând celulele stem prelevate de la pacienți ar putea fi dezvoltate noi organe funcționale.

Cercetările realizate până în prezent nu au adus avantaje considerabile, celulele stem având o creștere necontrolată, o durată de viață scurtă, precum și dimensiuni și forme ne-fiziologice. Însă, grupul de cercetători coordonat de Matthias Lutolf, a descris o modalitate eficientă de a ghida dezvoltarea celulelor stem, astfel încât să se poată obține un organoid intestinal similar structural și funcțional cu cel real.

Utilizând un laser, oamenii de știință au reușit să sculpteze o schelă în formă de intestin din hidrogel (un amestec de proteine reticulate provenite din matricea extracelulară a intestinului care susține celulele). Hidrogelul, oferă un suport pentru dezvoltarea celulelor stem, dirijând forma și geometria pentru a obține un intestin similar celui uman. Odată inserate pe modelul format din hidrogel, celulele stem s-au răspândit în doar câteva ore, realizând un strat continuu de celule și formând un țesut asemănâtor din punct de vedere structural cu cel intestinal. Pe lângă aceste particularități structurale, cercetătorii au observat existența tuturor tipurilor celulare diferențiate care se găsesc în mod normal în intestinul uman.

Rezultatele obținute au demonstrat că modelele de intestin dezvoltate artificial au multiple asemănări structurale și funcționale cu țesuturile native. Astfel, aceste modele se pot regenera după leziuni masive ale țesuturilor și pot fi utilizate pentru a modela procesele inflamatorii într-un mod care nu era posibil anterior.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 28-09-2020 | creare: 28-09-2020 | Vizite: 517
Bibliografie
Next-gen organoids grow and function like real tissues, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200916113529.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Computerele viitoare ar putea funcționa cu celule neuronale umane
  • Creiere dezvoltate în laborator - provocări etice și legale
  •