Păduchi în cap - tratamentul corect

©

Autor:

Păduchi în cap - tratamentul corect

Păduchii de cap sau Pediculus humanus capitis sunt insecte parazite ce se găsesc la nivelul părului capului, mai rar în zona genelor și a sprâncenelor. Ei se localizează în apropierea scalpului, hrănindu-se cu sângele uman pentru a supraviețui. (1)

În America, păduchii de cap apar mai des la copiii preșcolari, din școala primară și la persoanele cu care locuiesc împreună în aceeași casă. Anual, la copiii între vârsta de 3 și 11 ani sunt estimate aproximativ 6-12 milioane de cazuri de infestare. (1)

Ca frecvență, fetele sunt mai afectate decât băieții. Infestarea se produce indiferent de tipul de păr al persoanei, fie că este el drept sau cârlionțat. (2)

Transmiterea păduchilor se face prin contactul direct cu părul persoanei infestate. O altă variantă de răspândire mai puțin întâlnită este prin contactul cu îmbrăcămintea (pălărie, eșarfă) sau obiectele personale (perie, prosop) ale individului purtător. Păduchii de cap nu sar, nu trăiesc pe animale și nu se răspândesc din cauza igienei precare. (1, 2)

Păduchii de cap au trei forme de evoluție: ou, nimfă și păduche adult. Ouăle sunt de culoarea alb sau galben, au formă ovalară și dimensiuni foarte mici, fiind greu de vizualizat cu ochiul liber. Ele pot fi ușor confundate cu cojile, mătreața sau picăturile de la spray-ul de păr. Inițial, ouăle sunt depuse de femela adult la baza firului de păr, aproape de scalp. Ulterior, ele eclozează iar cea mai mare șansă de supraviețuire o au cele depuse în vecinătatea bazei firului de păr, la mai puțin de 6 milimetrii. Nimfele sunt al doilea stadiu de evoluție al păduchelui. Ele se maturizează și ajung păduche adult în aproximativ 9-12 zile de la momentul eclozării. Păduchii maturi sunt de dimensiunea unei semințe de susan, având 6 picioare și culoarea alb-cenușiu. Culoarea poate fi mai închisă la persoanele cu părul mai negru și mai deschisă la indivizii cu părul mai blond. Un păduche adult poate supraviețui până la 30 de zile pe capul unei persoane. Perioada de viață este redusă la 1-2 zile dacă păduchele cade din cap, întrucât acesta trebuie să se alimenteze cu sânge la fiecare 12-24 de ore. În mod obișnuit, păduchii femelă sunt mai mari decât masculii și pot depune până la 6 ouă pe zi. (1, 2)

Cum știi că ai păduchi în cap

Printre semnele și simptomele infestării cu păduchii de cap se numără:

 • Senzație de gadilire la nivelul capului
 • Tulburări de somn
 • Iritabilitate
 • Mâncărime
 • Răni la nivelul scalpului cauzate de scărpinat (1)


Diagnosticul se stabilește pe baza prezenței unei nimfe sau păduche adult la nivelul scalpului sau a firului de păr. Deoarece depistarea lor poate fi dificilă, se recomandă utilizarea unei lupe și a unei perii cu dinții foarte fini. Identificarea unui ou la mai puțin de 6 milimetrii de baza firului de par sugerează, dar nu confirmă infestarea și nici inițierea tratamentului. Ouăle aflate la peste 6 milimetrii sunt aproape întotdeauna decedate sau eclozate iar în acest caz nu este necesar tratamentul. (1)

Dacă un copil a fost depistat cu păduchi, atunci trebuie verificați și ceilalți membrii ai familiei. Se recomandă ca tratamentul să fie instituit prompt, în aceeași zi. (3)

Păduchi în cap - tratamentul corect

Prima metodă ce ar trebui aplicată este perierea părului umed. Se spală părul cu un șampon normal, se aplică o cantitate mare de balsam iar apoi se periază de la rădăcină spre vârf. De obicei perierea părului scurt durează 10 minute iar a celui lung sau cârlionțat, 20-30. Pentru a elimina și păduchii care pot ecloza între timp, se recomandă perierea părului umed în zilele 1, 5, 9 și 13. În ziua 17 este indicată o verificare a părului, pentru confirmarea dispariției păduchilor. (3)

Dacă în ziua 17 se observă persistența păduchilor, medicul poate recomanda diverse loțiuni și spray-uri de păr, ce se pot achiziționa de la farmacie, supermarket sau online. Unele dintre ele pot veni la pachet cu o perie. De regulă, păduchii ar trebui să moară în maxim o zi de la utilizarea loțiunii. Totuși, unele tratamente trebuie repetate după o săptămână, pentru exterminarea păduchilor care au eclozat între timp. (3)

În ceea ce privește medicamentele care se pot administra fără prescripție medicală, se recomandă folosirea preparatelor pe bază de piretrine și a loțiunilor cu permetrina. Piretrinele sunt extracte naturale de piretroizi din crizantemă, aprobate la copiii peste vârsta de 2 ani. Ele pot ucide doar păduchii, nu și ouăle lor. De obicei, se recomandă două cure de tratament, a două la 9-10 distanță de prima. Piretrinele nu sunt indicate la persoanele alergice la crizantema sau ambrozie. Un lucru important de menționat este că eficacitatea lor poate fi redusă, din cauza rezistenței crescute a păduchilor. Loțiunile cu permetrina 1% sunt recomandate de Administrația Alimentelor și Medicamentelor (FDA) pentru eradicarea păduchilor, nu și a ouălor. De obicei sunt necesare două faze de tratament, a doua la 9 zile distanță de prima. Și la permetrină s-a raportat un anumit grad de rezistență dar prevalența este necunoscută. (1)

Medicamentele cu prescripție medicală recomandate pentru eliminarea păduchilor sunt:

Loțiunile pe bază de alcool benzilic 5%

Acestea sunt aprobate de Administrația Alimentelor și Medicamentelor, fiind sigure și eficiente, dar doar în cazul păduchilor, nu și al ouălor. După 7 zile de la prima aplicare, tratamentul trebuie repetat. Indicațiile sunt pentru persoanele cu vârsta peste 6 luni. Nu se cunoaște dacă loțiunile pe bază de alcool benzilic sunt sigure la vârstnicii peste 60 de ani. Printre efectele adverse se numără iritațiile de la nivelul pielii. (1)

Loțiunile cu ivermectină 0,5%

Acestea sunt aprobate de Administrația Alimentelor și Medicamentelor din anul 2012. Aplicarea lor se face doar la persoanele peste vârsta de 6 luni. Nu au efect asupra ouălor de păduche, dar par să reducă supraviețuirea nimfelor. În cele mai multe dintre cazuri este necesară o singură aplicare pe părul uscat. Deși nu sunt aprobate de FDA, și tabletele de ivermectină în doză unică (sau cu repetare la 9-10 zile distanță) au dovedit eficacitate crescută împotriva păduchilor. Tabletele de ivermectină nu trebuie admnistrate la copiii ce cântăresc sub 15 kg sau la femeile însărcinate. (1)

Loțiunile cu malathion 0,5%

Această loțiune este aprobată în America, fiind sigură și eficientă. Malathionul ucide păduchii adulți, având un efect parțial și asupra ouălor. Dacă la 7-9 zile după tratament se observă persistența păduchilor, atunci se recomandă aplicarea a celei de-a două doze. Substanța se utilizează la persoanele peste vârsta de 6 luni. Efectul advers raportat este iritația pielii. (1)

Suspensiile topice cu spinosad 0,9%

Acestea sunt aprobate de FDA din anul 2011 și au proprietatea de a ucide atât păduchii cât și ouăle lor. De regulă, nu este necesară aplicarea celei de-a două doze. Utilizarea este recomandată doar la persoanele peste vârsta de 6 luni. (1)

Șamponul Lindane 1%

Deși este aprobat de FDA, șamponul Lindane nu mai este recomandat ca tratament de prima linie în tratamentul pediculozei. Supradozajul sau înghițirea accidentală a substanței poate determina toxicitate cerebrală. Din acest motiv, el se indică doar la persoanele la care au eșuat tratamentele de prima linie sau care nu pot tolera alte medicamente. Șamponul nu trebuie utilizat la indivizii cu HIV, la femeile gravide, la nou-născuți, copii sau la vârstnici. (1)

Din cauză că nu funcționează, următoarele tratamente nu sunt recomandate:

 • Repelentele împotriva păduchilor
 • Utilizarea periilor electrice
 • Tratamentele cu ulei de arbore de ceai, eucalipt sau lavandă (3)


Prevenția și controlul transmiterii păduchilor presupune:

 • Evitarea contactului la nivelul capului cu alte persoane în timpul jocurilor sau altor activități
 • Evitarea împărțirii obiectelor de vestimentație precum pălării, fundițe sau agrafe de păr, uniforme sportive
 • Evitarea așezării pe suprafețe care au intrat în contact cu persoana infestată (paturi, perne, jucării de pluș)
 • Evitarea împărțirii periei, pieptenului sau prosopului
 • Spălarea la mașina de spălat și uscarea hainelor sau obiectelor pe care le-a atins persoana infectată, la temperaturi înalte de 55 grade Celsius
 • Aspirarea podelelor și mobilei unde a stat persoana infestată (1)

Data actualizare: 16-12-2021 | creare: 16-12-2021 | Vizite: 1793
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Cum tratezi paduchii la copii
 • Lindini
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum