Papiloamele cutanate

©

Autor:

Papiloamele cutanate

Papiloamele cutanate sau „negii tegumentari” sunt formațiuni tumorale benigne ale pielii, asemănătoare unor excrescențe cutanate, de culoare maronie palidă, pediculate, similare unor puncte fine.

Papiloamele cutanate nu sunt canceroase şi nu determină tulburări pe termen lung a stării de sănătate. În schimb, papiloamele sunt contagioase, putându-se transmite de la o persoană la alta şi dintr-o zonă a corpului în alta.

În majoritatea cazurilor, papiloamele cutanate sunt localizate în zona perioculară. Papiloamele pot apărea oriunde pe suprafața pielii, dar sunt localizate cu predominanță în zonele cutanate expuse proceselor de frecare.

Din cauza faptului că papiloamele în evoluție pot atinge dimensiuni foarte mari, ele necesită tratament chirurgical de extirpare. Este contraindicată extirparea papiloamelor acasă sau tratarea acestora prin intermediul tratamentelor naturiste. [1], [2]

Cauzele apariției papiloamelor cutanate

Principala cauză de apariție a papiloamelor este reprezentată de infecția cu virus Papiloma uman (HPV).

În literatura de specialitate sunt descrise numeroase tulpini de virus HPV. Fiecare din aceste tulpini virale determină apariția papiloamelor cutanate cu diferite localizări pe suprafața corpului.

Lezarea papilomului sau scărpinarea poate duce la apariția unei suprainfecții locale bacteriene.

Papiloamele apar mai frecvent în rândul copiiilor şi a adolescenților, din cauza faptului că sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat şi nu au dezvoltat rezistență la virus. De asemenea, papiloamele sunt frecvent întâlnite în rândul persoanelor diagnosticare cu sindrom al imunodeficienței umane (SIDA), în rândul persoanelor aflate sub tratament imunosupresor, al căror sistem imunitar este deprimat şi în rândul persoanelor diagnosticate cu diferite tipuri de eczeme, din cauza alterării barierei cutanate.

Papiloamele sunt contagioase. Acestea se pot transmite de la o persoană la alta în urma contactului direct cu pielea persoanei afectate sau în urma atingerii unui obiect care a fost utilizat anterior de către o persoană cu papilom (prosoape, cană, lingură, etc.).

Anumite tulpini de virus Papiloma uman pot duce la apariția verucilor genitale, în urma contactului sexual cu o persoană infectată, crescând riscul de apariție a cancerului de col uterin în rândul femeilor. [3], [4], [5]

Clasificarea papiloamelor cutanate

Papiloamele cutanate pot fi împărțite în mai multe tipuri, în funcție de localizarea lor şi de caracterele clinice.

 • Papiloamele obişnuite (negii obişnuiți sau verruca vulgaris) sunt asemănătoare unor proeminențe cutanate dure, cu suprafață aspră, localizate cu predominanță pe pielea din zona genunchilor şi a membrelor superioare.
 • Papiloamele „mozaic” (negii mozaic) apar sub aspectul unor grupuri mici de excrescențe cutanate, localizate cu kpredominanță la nivelul membrelor superioare şi inferioare.
 • Papiloamele plate (negii plați sau verruca plana) apar sub aspectul unor formațiuni tumorale aplatizate, cu suprafață netedă, localizate cu predominanță la nivelul feței şi pe pielea de la nivelul membrelor superioare şi inferioare.
 • Papiloamele genitale (negii genitali) apar sub aspectul unor proeminențe cenuşiu-albicioase, cu aspect granular, conopidiform, localizate cu predominanță la nivelul vulvei, vaginului, penisului sau anusului (din cauza transmiterii acestui tip de papiloame prin contact sexual).
 • Papiloamele plantare (negii plantari) sunt asemănătoare unor umflături de dimensiuni reduse, dure, prezentând mici puncte negre pe suprafața lor. Papiloamele plantare apar mai frecvent la nivelul tălpilor. [3], [4], [5]


Caracteristici clinice ale papiloamelor cutanate

Papiloamele cutanate apar cu predominanță în zonele cutanate expuse frecvent proceselor de frecare şi la nivelul pliurilor cutanate. Papiloamele sunt asemănatoare unor excrescențe, de culoare maronie pală, cenuşie, negricioasă sau gălbuie, cu localizare predominanță pe pielea membrelor superioare (inclusiv periunghial sau subunghial), la nivelul genunchilor, la nivelul degetelor de la picioare şi pe față.

Papiloamele plantare sunt cele mai simptomatice, din cauza localizării deranjante. Bolnavii depistați cu papiloame plantare acuză frecvent senzația de prezență a unei „pietre în pantofi”. Din cauza localizării frecvente pe suprafața tălpii piciorului şi din cauza aspectului plat, papiloamele plantare sunt frecvent confundate cu calusurile, care prezintă o consistență dură. Spre deosebire de calusuri, la lezare papiloamele cutanate devin dureroase.

Papiloamele plantare pot prezenta pe suprafața lor puncte negre, care sunt expresia vaselor de sânge dilatate aflate in componența acestor formațiuni tumorale.

Papiloamele genitale sunt încadrate în categoria bolilor cu transmitere sexuală, din cauza infectării cu virus Papiloma uman şi transmiterii lor în timpul actului sexual. [1], [2], [3], [4], [5]

Tratamentul papiloamelor cutanate

Papiloamele cutanate nu cauzează probleme şi de cele mai multe ori nu necesită tratament specific. Cu toate acestea, creşterea lor în dimensiuni pe parcursul evoluției poate reprezenta o indicație de instituire a tratamentului chirurgical.

Principalele aspecte care indică instituirea tratamentului chirurgical de extirpare a papiloamelor cutanate sunt reprezentate de:

 • Durerea locală, senzația de arsură locală, sângerările locale sau modificarea aspectului acestor formațiuni tumorale
 • Persistența sau reapariția lor în ciuda tratamentului medicamentos administrat
 • Perturbarea activităților cotidiene
 • Localizarea la nivelul organelor genitale
 • Apariția acestor formațiuni tumorale în clustere, care indică prezența unui sistem imunitar deprimat.


Principalele obiective ale tratamentului administrat în cazul papiloamelor cutanate sunt reprezentate de îndepartarea acestora şi întărirea sistemului imunitar, astfel încât acesta să lupte împotriva virusului HPV. Tratamentul administrat în cazul papiloamelor cutanate poate persista timp de săptămâni sau luni de zile şi nu este eficient în totalitate, deoarece au fost înregistrate în numeroase cazuri răspândirea sau reapariția lor, în ciuda terapiei instituite.

Tratamentul de îndepărtare a papiloamelor cutanate se poate realiza prin intermediul a numeroase proceduri sau tehnici chirurgicale. Dintre acestea amintim:

 • Cauterizarea şi chiuretajul (electrochirurgia), care presupune îndepartarea formațiunii tumorale prin ardere, urmată de răzuirea țesutului restant. Arderea țesutului tumoral se poate realiza prin folosirea curentului cu energie înaltă, care generează căldură. După cauterizare, se realizează răzuirea fragmentelor de țesut tumoral restant prin intermediul unui cuțit ascuțit (procedură cunoscută sub denumirea de „chiuretaj”).
 • Excizia chirurgicală a formațiunii tumorale.
 • Crioterapia sau înghețarea țesutului tumoral. Aceasta presupune îndepărtarea formațiunii tumorale prin expunerea acesteia la temperaturi extrem de scăzute. În majoritatea centrelor medicale de specialitate, criogenizarea papiloamelor cutanate se realizează prin intermediul aplicării pe suprafața tumorii a azotului lichid răcit la -196 grade Celsius. În urma inghețării în acest mod a țesutului tumoral, sub papilom se formează o veziculă şi în decursul a câtorva săptămâni, țesutul mort tumoral aflat pe suprafața acestei vezicule se reduce. Pentru obținerea rezultatelor dorite, pot fi necesare mai multe şedințe repetate de crioterapie.
 • Chirurgia cu laser constă în distrugerea papiloamelor cutanate prin aplicarea locală a unei lumini cu energie mare, prin intermediul unui laser. Tratamentul cu laser este indicat în cazul papiloamelor de mari dimensiuni, rezistente la celelalte metode terapeutice administrate anterior şi presupune aplicarea locală pe suprafața țesutului tumoral a unei lumini cu energie înaltă, care va afecta vasele de sânge aflate în componența papiloamelor. Acest procedeu va duce la perturbarea ireversibilă a irigării cu sânge a țesutului tumoral care, nemaifiind vascularizat, se atrofiază şi cade.


De asemenea, în scopul distrugerii acestor papiloame cutanate au fost elaborate şi anumite geluri, unguente sau creme cu Cantaridină, 5-Fluorouracil sau Imiquimod. Aceste preparate farmacologice cu administrare topică şi acționează prin îndepărtarea țesutului tumoral.

De asemenea, aceste medicamente cu aplicare topică pot stimula sistemul imunitar, pot acționa prin distrugerea celulelor tumorale şi pot reduce infecția virală locală.

 • Injectarea de azot lichid în interiorul formațiunii tumorale.
 • Aplicarea pe suprafața papiloamelor cutanate de azot lichid. [1], [2], [3], [4], [5]


Mod de prevenire a papiloamelor cutanate

Prevenirea apariției papiloamelor cutanate se poate realiza în primul rând, prin administrarea vaccinului anti-HPV. Virusul Papiloma uman poate duce, în timp, la apariția cancerului de col uterin. De asemenea, virusul Papiloma uman a fost implicat în apariția tumorilor maligne ale anusului şi ale penisului. Conform studiilor realizate în acest sens, virusul Papiloma uman reprezintă principala cauză a cancerelor localizate la nivelul capului şi gâtului. Prevenirea infecției cu virus HPV şi prevenirea apariției papiloamelor cutanate se poate realiza prin administrarea vaccinului anti-HPV (Cervarix, Gardasil).

În al doilea rând, există o serie de măsuri de ordin igienic care pot preveni apariției infecției cu HPV şi implicit a papiloamelor cutanate, dacă sunt respectate. Aceste măsuri sunt reprezentate de următoarele aspecte:

 • Evitați utilizarea veselei folosită anterior de către o persoană infectată cu HPV şi care prezintă papiloame cutanate.
 • Evitați atingerea papiloamelor cutanate perezente pe suprafața pielii unui bolnav.
 • Evitați atingerea propriilor papiloame cutanate şi nu vă roadeți unghiile dacă în vecinătatea lor s-au dezvoltat papiloame cutanate.
 • Evitați lezarea în vreun fel a papiloamelor cutanate (zgârierea, etc.).
 • Evitați duşurile publice.
 • Purtați încălțăminte proprie în vestiarele comune sau la duşurile publice.
 • Evitați încălțarea unei încălțăminte străină. [3], [4], [5]


Papiloamele şi cancerul

Papiloamele cutanate sunt formațiuni tumorale necanceroase şi contagioase, care în evoluție pot atinge dimensiuni crescute. În majoritatea cazurilor, aceaste tumori benigne nu malignizează.

Papiloamele genitale sunt singurele forme de papiloame asociate riscului de malignizare în timp şi apariției cancerului de col uterin sau altor tipuri de cancer apărute în sfera genitală (vagin, anus, penis).

Rareori au fost înregistrate papiloame cutanate localizate la nivelul capului sau a gâtului care, în timp, au evoluat spre malignizare. [1], [2]


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.