Patlagina mare - Plantago major

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Plantago major

Denumire populara: patlagina mare

Descriere: Planta erbacee perena, cu frunze ovate, tulpini florifere drepte, cu inflorescente terminale de tip spic cu floricele mici, galbui.

Habitat: Vegeteaza chiar si pe locuri batatorite unde nu rezista alte specii. Este adaptata la cele mai variate conditii, creste la margine de drumuri, in pasuni, in culturi, din campie pana in zona alpina.

Recoltare: Planta se culege pe parcursul verii si se usuca cat mai repede posibil, deoarece frunzele se decoloreaza.

Partile utilizate: Frunzele sau partea aeriana.

Actiune: Faciliteaza vindecarea ranilor, expectorant, emolient, antiinflamator, astringent, diuretic, antimicrobian.

Indicatii terapeutice: Patlagina detine proprietati de vindecare. Actioneaza ca un expectorant usor, alinand membranele inflamate si dureroase, fiind ideal pentru tuse si bronsita usoara. Datorita actiunii astringente, planta este benefica in diaree, hemoroizi si cistita cu sangerare. Indicatiile pentru patlagina includ - scrofuloza, sifilis, intoxicatie cu mercur, hematurie, enurezis, infectii cutanate inflamatorii.

Combinatii: Intra in formula ceaiului antibronsitic.

Preparare si administrare: Infuzie - se toarna o cana de apa fierbinte peste 2 lingurite de planta si frunze uscate si se lasa la infuzat 10 min. Se bea de trei ori pe zi. Unguent - acesta poate ajuta ranile hemoroidale. Tinctura - 2-3 ml de tinctura de trei pe zi.

Data actualizare: 29-09-2012 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 7600
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!