pH- ul sanguin

©

Autor: Redacția ROmedic

Testul este una dintre cele mai bune modalitati de explorare a caracterului acid (pH < 7, 35) sau bazic (pH > 7, 45) al mediului intern, in conditiile existentei unor limite strinse de pH compatibile cu viata.

 

Determinarea pH- ului sanguin se poate face prin doua metode;

- direct, utilizind probe de singe analizate la pH- metru;

- indirect, prin ecuatia Henderson - Hasselbach

 

Valori normale :

pH arterial = 7, 35- 7, 45

pH venos = 7, 31- 7, 41

 

Utilitate clinica:

In general, pH- ul este scazut in acidemii prin cresterea productiei de acid si este crescut in alkalemii prin pierderi exagerate de acid.

CO 2 este un compus acid, HCO 3 este o baza. In interpretarea dezechilibrelor acido- bazice se va urmari evolutia acestor parametri; modificarea in acelasi sens cu echilibrul acido- bazic arata cauza primara a dezechilibrului, modificari de sens opus arata tendinta de compensare a acestuia (ex: cresterea PaCO 2 in acidemii demonstreaza ca modificarea nivelului CO 2 este cauza primara a acidemiei; cresterea PaCO 2 in alkalemii arata o modificare de tip compensator).

 

a) Alcaloza respiratorie apare prin cresterea ventilatiei alveolare si eliminarea crescuta de CO2 si apa in: hiperventilatie; lipsa O2; stimularea toxica a centrului respirator (febra, hemoragie cerebrala, intoxicatie cu salicilati).

 

b) Acidoza respiratorie apare prin scaderea ventilatiei alveolare si retentia de CO2 in:

- depresia centrului respirator (anestezice, barbiturice);

- diminuarea excursiilor toracice (cifoscolioza);

- obstructia cailor aeriene (astm, bronsita, emfizem);

- afectiuni cardiocirculatorii (soc, insuficienta cardiaca acuta).


Data actualizare: 05-03-2020 | creare: 16-01-2007 | Vizite: 36111
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: