Pierderea timpurie a dinților de lapte
©
Autor: Advertorial oferit de Physiomedica

Ce sunt dinții de lapte?
Dinții de lapte sau temporari sunt primul set de dinți care apare la sugari începând cu frageda vârstă de 6 luni.Procesul de erupție a acestora continuă până când copilul are vârsta de 2 ani și au o durată de viață relativ scurtă, schimbarea cu dinții permanenți (exfolierea) având loc începând cu vârsta de 6 ani.În ciuda acestui fapt, este important de reținut că dinții de lapte trebuie tratați precum cei permanenți – rutina de îngrijire trebuie efectuată chiar dacă dinții vor cădea, pentru a prevenii problemele viitoare ale dinților permanenți. Dinții de lapte sunt în număr mai mic față de dinții permanent (20 în loc de 36) și apar într-o ordine bine stabilită:
- 4 incisivi centrali - primii care apar între 6 și 12 luni.
- 4 incisivi laterali – urmează incisivilor centrali, la 9-16 luni
- 4 molari primi – între 13 și 19 luni
- 4 canini – între 16 și 23 luni
- 4 molari secundari – între 23 și 33 luni
Schimbarea dinților de lapte
Dinții temporari trebuie să reziste timp de câțiva ani pe arcadele copiilor. Ulterior, aceștia cad în mod natural sau în prezența medicului stomatolog, acolo unde este cazul.Pentru a asigura o schimbare a danturii lină, fără probleme sau complicații, medicul stomatolog sau pedodont trebuie să supravegheze procesul. Astfel, vizitele timpurii ale celui mic la dentist au un rol esențial în dezvoltarea armonioasa a danturii acestuia.
Pierderea dinților din lapte începe în jurul vârstei de 6 ani. Unii copii își pierd dinții mai devreme, la 5 ani, alții păstrează o parte dintre dinți până la vârsta de 10-11 ani, ambele situații încadrându-se în normal.
Ce simptome pot apărea?
Dacă dințișorii cad în mod natural, când le vine rândul, procesul este, de obicei, nedureros. Cei mici pot avea un mic disconfort, în special în cazul dinților care se mișcă foarte tare. În urma pierderii dințișorului, gingia poate rămâne inflamată.Febra se poate enumera printre semnele prezentate de cel mic după pierderea dintelui de lapte. Creșterea dintelui permanent duce la apariția unei ușoare inflamații la nivelul gingiei ce poate conduce la febră, însă aceasta se remite rapid și nu creează un disconfort major. În cazul în care cel mic prezintă numeroase croșete febrile, cu stare generală intens alterată, trebuie să consultați medicul.
Dințișorii de lapte vor cădea în ordinea apariției lor:
- incisivii centrali cad la 6-7 ani
- incisivii laterali cad la 7-8 ani
- primii molari cad la 9-11 ani
- caninii cad la 10-12 ani
- molarii secundari cad la 10-12 ani.
Ar trebui să ne îngrijoreze pierderea timpurie a dinților de lapte?
Deși poate părea o veste bună că piticul scapă de dinții de lapte mai repede, mai ales în cazul în care aceștia erau pătați sau cariați, ar trebui, ca părinți ar trebui să conștientizăm gravitatea situației. Pierderea precoce a dinților de lapte atrage cu ea multiple probleme precum:- Dinții vecini spațiuluirămas liber au tendința de a migra pentru a închidespațiul creat, astfel, dintele permanent nu are loc să crească, ajungând în poziții anormale
- Migrarea dinților rămași duce, de asemenea, la reducerea lungimii arcadelor dentare
- Întârzierea sau accelerarea erupțieidințilorpermanenți
- Odată cu migrarea dinților linia inter-incisivăpoate migra și ea spre partea edentata
- Dezvoltarea de obiceiuri vicioase, precum interpunerea limbii sau a buzelor în spațiile create, ce determină perturbarea echilibrului arcadelor dento-alveolare
- Perturbarea masticației și implicit a alimentației
- Probleme estetice si emoționale
Cauze ale căderii premature a dinților temporari
Cele mai frecvente cauze ale pierderii precoce a dinților de lapte sunt:- Traumatismele – Accidentele de joacă sau sportive pot duce la pierderea dintelui de lapte, prin expulzie spontană, sau la necesitatea extracției acestuia în cazul în care dintele este afectat iremediabil. Totodată, un traumatism puternic poate afecta inclusiv dintele permanent, care de cele mai multe ori se situează sub rădăcina dintelui de lapte, în așteptarea erupției. Dintele permanent poate suferi modificări precum apariția de pete, demineralizări sau chiar oprirea dintelui din dezvoltare.
- Cariile – Cei mici sunt predispuși la apariția cariilor atât prin structura diferită a dintelui de lapte, cât și prin alimentația bogată în zahăr. Dinții de lapte sunt mai vulnerabili, având un smalț mai subțire și mai demineralizat comparativ cu dinții permanenți. În evoluția sa, caria devine profundă, existând riscul afectării dintelui permanent din cauza diseminării infecției. Un tip particular de carii ce apare la cei mici este caria de biberon ce duce la distrugerea cu repeziciune a dintelui de lapte, încă din primii ani de viață. Acestea apar prin folosirea excesiva a biberonului/suzetei și a cosnumul de alimente dulci (sucuri, lapte) înainte de culcare.
Ce soluții avem pentru pierderea timpurie a dinților de lapte?
În cazul pierderii precoce a dintelui de lapte, la mai mult de 4-6 luni până la schimbare în mod natural, cu dintele permanent, este necesară montarea unui menținător de spațiu. Dacă aceste menținătoare de spațiu nu sunt montate la momentul potrivit, dinții vecini spațiului rămas se vor înclina și vor închide spațiul, iar în momentul erupției dintelui permanent, acesta nu va mai avea spațiul necesar, erupând astfel într-o poziție vicioasă.Menținătoarele de spațiu sunt dispozitive ce au rolul de a păstra spațiul necesar erupției dintelui permanent. Acestea pot fi fixe sau mobile, tipul de dispozitiv fiind ales în funcție de nevoile micului pacient.
- Menținătorul de spațiu fix – un inel cimentat pe dintele vecin celui pe cale să erupă cu o prelungire ce înconjoară suprafața spațiului liber
- Menținătorul de spațiu mobil – dinții sunt menținuți la distanță printr-un material dur cu două brațe ce înconjoară dinții. Acest dispozitiv are risc de ingerare, motiv pentru care el nu se folosește decât în cazuri stricte.
Menținătoarele de spațiu pot înlocui temporar funcția dintelui lipsă (fonație, masticare) și nu pun probleme în dezvoltarea maxilarului.
Importanța îngrijirii dinților de lapte
Orice afecțiune apărută la dinții de lapte poate avea consecințe serioase asupra dinților definitivi, a mușcăturii corecte, dar și esteticii dentare a copilului. Cu alte cuvinte, pierderea timpurie a dinților de lapte poate face ca dinții permanenți să crească strâmbi.„Oricum cad, de ce să îi mai periez?” este o preconcepție foarte populară. Îngrijirea dinților de lapte e vitală pentru dezvoltarea armonioasăa dinților permanenți.
- Câteva sfaturi pentru îngrijirea dinților de lapte:
- Pentru a ajuta erupția și a asigura un mediu curat pentru dinții de lapte, masează gingiile cu o cârpă moale, umedă
- Până la 3 ani, spală-i dințișorii cu o periuță de dinți specială pentru bebeluși, fără prea multă presiune asupra lor
- După 3 ani, cel mic se poate peria singur, dar cu supraveghere pentru a asigura o spălare corectă. ca să te asiguri că se spală corect
Știați că..
Dinții de lapte se plombează?
Când sunt cariați, principalul tratament al dinților de lapte este plombarea.Pot apăreainfecțiiale dinților de lapte?
Ca și dinții adulți, cei de lapte pot fi afectați de infecții bacteriene dacă nu sunt îngrijiți corect. Infecția trebuie tratată cât mai repede pentru a nu disemina la dintele permanent.Că prima vizită la medicul stomatolog ar trebui să fie odată cu apariția primilor dinți?
Vizitele la dentist au un rol foarte important în prevenirea problemelor dentare și educarea celui mic în legătură cu igiena orală.Doamna Doctor Alexandra Maxim, din cadrul clinicii Physiomedica din Cluj-Napoca este mereu pregătită să primească micii pacienți pentru a le oferi o dantura frumoasă și sănătoasă.
De asemenea, serviciile de cardiologie sunt gratuite prin CNAS. Avem grijă de inima ta, atât prin prevenție, cât și prin tratament adecvat.
Data actualizare: 21-07-2022 | creare: 21-07-2022 | Vizite: 1298
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeasi sectiune:
- La ce trebuie să fii atent(ă) atunci când alegi epilarea definitivă cu laser?
- Unde se poate injecta Botox la nivelul feței?
- Tipuri de colagen în organism: funcții și caracteristici
- Otoplastia este operația pentru urechi clăpăuge și o poți face la Clinica Dr. Levy din București sau din Timișoara
- Relația părinte-copil, perspectivă a sănătății relaționale
- Ratele de succes în donarea de ovule și garanția de supraviețuire cu OvobankID
- Ce este epigenetica și ce relație are cu donarea de ovule?
- Avantajele utilizării ouălor vitrificate într-un tratament de donare de ovule
- Cum să alegi clinica potrivită pentru implanturi dentare
- Care sunt primele semne și simptome ale depresiei
- Tratamentul Ghidat al Plăcii Bacteriene (Guided Biofilm Therapy) Standardul Modern al Îngrijirii Dentare
- Povestea din spatele InteroCloud: Cum 4 antreprenori români transformă sistemul medical cu cel mai intuitiv software pentru clinici
- Cum să ai relații mai sănătoase prin înțelegere și comunicare. Sfaturi pentru situații dificile de la psihologul Letiția Abrudan
- Suntem OVOBANK - Prima si cea mai mare banca de ovocite din Europa
- Tratament ortodontic cu dispozitive Carriere Motion și gutiere aligner, o soluție rapidă pentru un zâmbet frumos și sănătos, mai ales în viața adultă
- De la copilul care se legăna pe genunchii tatălui la adolescentul necunoscut
- Perfuzii de vitamine și nutriție intravenoasă la domiciliu: O soluție vitală pentru pacienții vulnerabili
- Roluri asumate în cuplu: Cum influențează dinamica relației și cum poți transforma provocările în oportunități pentru o viață de cuplu mai armonioasă
- Ce presupune recuperarea după implanturile dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru o vindecare rapidă
- Implanturi dentare fără tăietură și fără durere, cu revoluționarul sistem X-Guide de la Nobel Biocare