Preferințele muzicale pot influența episoadele depresive
Autor: Redacția ROmedic
Răspunsul neurologic la ascultarea diferitelor tipuri de muzică influenÈ›ează procesele interne de reglare a emoÈ›iilor, conform unui studiu publicat în jurnalul Frontiers in Human Neuroscience. Acest proces afectează în special bărbaÈ›ii, aceÈ™tia resimÈ›ind anumite trăiri È™i acÈ›ionând în mod specific la ascultarea melodiilor triste sau cu mesaje negative.
Reglarea emoÈ›iilor este o componentă esenÈ›ială a sănătății mintale, reglarea deficitară fiind asociată cu episoadele psihotice cum ar fi depresia. Persoanele tind să asculte muzică pentru a regla anumite emoÈ›ii interioare, însă în unele cazuri, muzica ascultată nu face decât să altereze mai mult starea generală.
În terapia clinică muzica este utilizată pentru a ajuta pacienÈ›ii să gestioneze anumite emoÈ›ii È™i pentru a înlătura unele simptome È™i stări generale.
Studiul a analizat corelația dintre sănătatea mintală, preferințele muzicale și răspunsurile neurologice la emoțiile produse de melodiile respective. Au fost studiate trăirile mentale și comportamentale, precum și datele neuroimagistice. Ca markeri ai sănătății mentale au fost incluse anumite afecțiuni cum ar fi depresia, anxietatea sau nevrotismul.
ParticipanÈ›ilor la studiu le-a fost analizată activitatea cerebrală cu ajutorul tehnicii RMN (rezonanÈ›a magnetică nucleară), în timp ce aceÈ™tia ascultau melodii vesele sau triste, alese după preferinÈ›e. BărbaÈ›ii au avut tendinÈ›a de a asculta melodii triste È™i cu mesaje negative, prezentând o activitate redusă în cortexul medial prefrontal. Diferite melodii au influenÈ›at negativ statusul mental favorizând copierea emoÈ›iilor negative È™i reamintirea continuă a unor fapte din trecut care au produs depresia.
Femeile au prezentat o tendință de a asculta melodii vesele pentru a fi distrase de la emoÈ›iile negative, prezentând o activitate cerebrală mai crescută în zona cortexului medial prefrontal. Această zonă este activă în momentul reglării emoÈ›ionale. Astfel, muzica ascultată influenÈ›ează activitatea cerebrală, producând efecte pe termen lung.
Anxietatea È™i nevrotismul au fost prezente îndeosebi în cazul persoanelor care ascultau muzică tristă sau agresivă pentru a-È™i exprima emoÈ›iile negative, în special bărbaÈ›ii. Ascultarea acestor melodii a fost asociată cu exprimarea emoÈ›iilor, mai puÈ›in cu diminuarea lor.
Studiul încurajează terapeuÈ›ii să-È™i îndrume pacienÈ›ii să asculte melodiile potrivite, care să-i distragă de la emoÈ›ii negative.
Sursa: Medical News Today
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Alimentele ultraprocesate sunt periculoase pentru sănătatea cognitivă, sugerează un studiu
- Memoria detaliilor se maturizează mai târziu decât s-a presupus inițial
- Lumina slabă poate întuneca și agerimea minții
- Flavonoidele, găsite în fructele de pădure sau vin, pot reduce riscul de deces al persoanelor cu boala Alzheimer
intră pe forum