Muzica la locul de muncă și productivitatea

©

Autor:

Muzica la locul de muncă și productivitatea
Obișnuiești să asculți radio sau un anumit playlist la locul de muncă? Muzica are puterea de a ne relaxa, de a ne induce o stare de bine, de a ne emoționa sau de a ne ajuta să retrăim momente sau stări. Dar ne poate face oare mai productivi?
Într-o perioadă în care mulți dintre noi ne petrecem cea mai mare parte a timpului cu ochii în ecranul unui computer, muzica a devenit un mod de a scăpa de distragerile din exterior sau de a facilita sarcinile dificile sau neplăcute. Deci, cât de utilă este muzica atunci când vine vorba să te concentrezi pe munca ta?

În timp ce unii sugerează că muzica reduce productivitatea și capacitatea de concentrare, alții, din contră, susțin ideea că muzica este un avantaj pentru productivitate, indiferent de preferințele muzicale. Adevărul este la mijloc, și depinde de numeroși factori.

Citește mai multe despre meloterapie sau terapia prin muzică.
Muzica influențează cogniția, dar și emoțiile, reduce stresul, anxietatea și depresia. Un domeniu specific de cercetare numit neuromuzicologie studiază efectele muzicii asupra creierului.

Muzica - de la starea de bine la distragere

Muzica ascultată activează „centrul plăcerii” din creier și stimulează sistemul limbic și cortexul frontal orbital, asociate cu procesele de gândire.


În 90% din timpul în care ascultăm muzică trăim stări pozitive, iar o stare pozitivă sporește creativitatea. Deci, nu numai că muzica poate ajuta la creșterea productivității, dar ne poate face mai creativi la locul de muncă. Cu toate acestea, dacă muzica este deosebit de disonantă sau tempo-ul este extrem, acest lucru ar putea duce o distragere a atenției.

Un studiu publicat în jurnalul Psychology of Music (2005) sugerează că muzică în timpul lucrului îmbunătățește starea generală de bine și puterea de concentrare (studiul a fost realizat pe un eșantion de 56 participanți din cadrul unor companii canadiene de software, cercetările fiind realizate în mediul de lucru pentru minimum 5 săptămâni).

O altă cercetare, ale cărei rezultate au fost publicate în jurnalul Applied Ergonomics, susține ideea că muzica este eficientă în creșterea eficienței la locul de muncă, chiar și când este utilizată pentru a acoperi zgomote de fundal.

Muzica și dificultatea sarcinilor

De asemenea, se pare că obținerea unui impuls semnificativ în productivitate în urma ascultării muzicii poate depinde de cât de bun ești la ceea ce faci. Conform studiilor, cele mai bune efecte au fost resimțite de oameni care erau la un nivel mediu în ceea ce făceau. Dacă o persoană era deja expertă în munca ei, a beneficiat de o creștere a dispoziției, dar nu i-a influențat productivitatea. Cu toate acestea, dacă o persoană era pricepută la ceea ce făcea, dar nu expertă, productivitatea a crescut semnificativ. În cazul unui novice, nu pare să ajute prea mult la productivitate deoarece poate interfera cu capacitatea de învățare, și doar îmbunătățește starea de spirit. Învățarea necesită analiză și memorarea unor instrucțiuni și fapte. Efectul de multitasking poate interfera astfel cu învățarea eficientă.

Când este eficientă muzica?

Muzica poate fi eficientă pentru a acoperi zgomotele de fundal de la locul de umuncă (blochează aceste zgomote, reduce nivelul de stres asociat și crește nivelul de dopamină) și poate ajuta în cazul activităților repetitive prin creșterea nivelului de dopamină, serotonină și norepinefrină, ajutând la concentrare.

Când lucrezi, îți poate fi destul de greu să te concentrezi dacă vorbesc oamenii din jurul tău - cum e în cazul birourilor tip open-space. În mod similar, ascultarea muzicii cu versuri este aproape la fel.  Muzica ce conține versuri poate fi considerată o formă de multitasking, în care ascultătorul comută între o sarcină și muzică, spre deosebire de muzica de fundal.

De asemenea, cunoașterea melodiei este cheia concentrării, deoarece dacă ascultăm melodii pe care nu le-am mai auzit, avem tendința de a ne concentra pe muzică. În schimb, muzica și melodiile cu care suntem familiarizați pot susține puterea de atenție și concentrare.

Eficiența muzicii în creșterea productivității depinde de tipul muzicii și de obiceiurile ascultătorului. Se pare că sunt cinci factori care ar putea stabili dacă muzica distrage sau este utilă:
  • Structura muzicală. Cântecele cu o structură muzicală mai complexă pot avea un efect mai pronunțat de distragere pentru ascultători în comparație cu melodiile cu o structură simplă.
  • Versurile. Versurile pot distrage atenția, deoarece te fac să te concentrezi asupra mesajului cântecului și îți pot afecta gândirea.
  • Obișnuința în ceea ce privește ascultarea muzicii. Dacă cineva este obișnuit să asculte muzică în timp ce lucrează, nu este distras de obicei, și invers.
  • Dificultatea sarcinilor. Dacă o sarcină necesită mai multă putere de gândire și concentrare, muzica poate face mai dificil lucrul eficient.
  • Control asupra alegerii melodiilor. Când muzica este impusă unei persoane, este de obicei un risc mai mare de distragere decât dacă persoana are posibilitatea de a alege ce muzică să asculte.

Se recomandă să asculți muzică și melodii are îți plac, care te relaxează iți conferă o stare de bine, potrivită pentru tine. Dacă muzica rock te relaxează și simți că îți crește productivitatea, atunci ascultă rock. Dacă în schimb îți place muzica electronică, muzica clasică, jazz, pop, hip-hop sau blues, e doar alegerea ta. În schimb, dacă simți nevoia să ai liniște, evită orice zgomot, sau poți apela la sunete ale naturii disponibile sub formă de playlist, ca sunete de fundal.

Dacă ai nevoie de o scuză pentru a asculta muzică la serviciu, acum ai una. Nu numai că este în general plăcut, ceea ce îți îmbunătățește starea de spirit, dar te poate ajuta să faci o treabă mai bună.



Data actualizare: 11-04-2018 | creare: 11-04-2018 | Vizite: 3658
Bibliografie
(1) You Listen to Music At Work, and It Alters Your Mind. Yes, Seriously, link: https://futurism.com/affiliate-listening-music-work-alters-mind/
(2) The effect of music listening on work performance, link: https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/0305735605050650
(3) Music – an aid to productivity, link: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0003687072901019
(4) What listening to music at work does to your brain, link: https://www.inc.com/tom-popomaronis/do-you-listen-to-music-while-working-heres-what-it-does-to-your-brain-and-its-pr.html

©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Fericirea la locul de muncă
  • Preferințele muzicale pot influența episoadele depresive
  • Muzica îmbunătățește abilitățile lingvistice ale bebelușului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum