Prima banca publica pentru celule stem din Romania

Data publicării: 11-10-2007

Prima banca si primul registru public pentru celule stem vor fi deschise, in cateva saptamani, in Romania, a anuntat, joi, directorul executiv al Fundatiei Eurocord Romania, dr. Sergiu Habago.
    El a precizat ca pentru inceput, finantarea va fi sustinuta de Cord Blood Center Romania, prima companie autorizata la noi in tara sa ofere servicii de "family banking" de sange placentar. La aceasta banca vor avea acces centrele de transplant medular in cazul in care au nevoie. Fiind o banca publica, donarea de celule stem este gratuita.
    Dr. Sergiu Habago a spus ca in prezent se lucreaza la elaborarea protocoalelor conform normelor europene.
    "Primele unitati de sange placentar vor fi recoltate si depozitate in cateva saptamani", a mentionat dr. Habago.
    El a explicat ca este necesar sa se recolteze 150 mililitri de sange, care se stocheaza in recipiente speciale. Donatiile de sange pot fi facute in centrele universitare, iar in Bucuresti acest lucru se va face la Spitalul Universitar si Spitalul Elias.
    In lume exista 54 de banci publice pentru celule stem si 134 private. Sangele placentar (sau ombilical, cum se mai numeste) este sangele nou-nascutului care ramane in vasele sangvine ale placentei si in cordonul ombilical, dupa sectionarea acestuia. El este, in prezent, o sursa acceptata de celule stem hematopoetice, fiind folosit pentru transplanturi. Sangele placentar se poate utiliza in urma noilor cercetari in peste 70 de boli, intre care talasemie, boli imune, boli metabolice, hematologice, afectiuni oncologice, iar studiile aflate in derulare releva ca aria terapeutica se va extinde.
    Metoda de recoltare este foarte simpla si nu comporta niciun risc. Celulele au o valabilitate de aproximativ 15 ani, dar specialistii estimeaza ca aceasta perioada de conservare va creste.
    Pe plan mondial, sangele placentar a fost deja folosit pentru transplant de mai mult de 10.000 de ori, iar anual numarul transplanturilor realizate creste cu aproximativ 20%. Sangele placentar este sursa predilecta de celule stem pentru transplanturile hematopoetice in Japonia (50% dintre transplanturi) si SUA (50% dintre transplanturile la copii si 20% la adulti).
    Potrivit unui studiu realizat in America, celulele din cordonul ombilical sunt mai eficiente in tratarea leucemiei la copii decat "clasicul" transplant de maduva. Statisticile arata ca leucemia omoara anual peste 4.000 de oameni. In Romania sunt diagnosticate anual intre 100 si 150 de cazuri de leucemie la copii.
    Avantajele acestei metode sunt siguranta existentei transplantului, compatibilitatea transplantului, posibilitatea folosirii si la maturitate, utilizarea in afectiuni multiple.
    Potrivit prof. dr. Virgil Paunescu, prima banca in sistem pilot a fost infiintata la Timisoara. In 2004, aici s-a utilizat prima terapie cu celule stem pentru infarctul de miocard la 11 pacienti. El a precizat ca regenerarea a fost spectaculoasa.
    In Europa, un astfel de tratament a fost utilizat in cazul a 150 de pacienti.
    Prof. dr. Virgil Paunescu a mentionat ca sangele ombilical poate fi recoltat de la orice femeie care naste, insa pentru aceasta banca este necesar acordul mamei, pentru ca asa prevede legislatia. Oricum, placenta se arunca dupa nastere, a mai spus prof. dr. Paunescu.
    Directorul executiv al Agentiei Nationale pentru Transplant, dr.Victor Zota, a declarat ca infiintarea acestei banci este un mare pas inainte pentru medicina romaneasca. Alcatuirea unui registru national de sange placentar si deschiderea unei banci pentru celule stem gratuita sunt foarte importante, a apreciat Zota.
    "Toate femeile care nasc ar trebui sa fie constientizate ca recoltarea a 10-15  mililitri de sange placentar reprezinta o investitie in viitor", a spus Zota.
    El i-a asigurat pe reprezentantii fundatiei de o colaborare sustinuta din partea Agentiei Nationale de Transplant.
Sursa: Rompres, 11-10-2007, Vizualizari 1643
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.