Procesul de moarte celulară determinat de o infecție poate fi oprit și controlat

©

Autor:

Procesul de moarte celulară determinat de o infecție poate fi oprit și controlat
Cercetătorii de la Universitatea din Illinois (UIC) raportează o nouă metodă de analiză a piroptozei (procesul de moarte celulară cauzat de regulă de infecții și care are ca rezultat o inflamație excesivă în organism) și arată că procesul, considerat de mult timp a fi ireversibil odată ce este inițiat, poate fi de fapt oprit si controlat.
Descoperirea poate oferi oamenilor de știință noi modalități de studiu a afecțiunilor asociate cu o funcționare defectuoasă a proceselor de moarte celulară și a infecțiilor care pot fi complicate de inflamația scăpată de control.

Procesul de piroptoza, ce presupune o serie de reacții biochimice care utilizează gasdermina, o proteină, pentru a deschide pori mari în membrana celulară și pentru a destabiliza celula, a fost de-a lungul timpului o provocare pentru comunitatea medicală. Pentru a înțelege mai multe despre piroptoză, cercetătorii UIC au proiectat o gasdermină „optogenetică” prin modificarea genetică a proteinei pentru a răspunde la lumină. Proteină dezvoltată optogenetic le-a permis oamenilor de știință să depășească comportamentul imprevizibil al unor agenți patogeni care de regulă făceau imposibilă examinarea mecanismelor de piroptoză.

Cercetătorii au aplicat instrumentul dezvoltat și au folosit tehnologia de imagistică fluorescentă pentru a activa cu precizie gasdermina în experimente cu celule și pentru a observa porii în diferite circumstanțe. Ei au descoperit că anumite condiții, cum ar fi concentrațiile specifice de ioni de calciu, de exemplu, au declanșat închiderea porilor în doar câteva zeci de secunde. Un astfel de răspuns automat la circumstanțe externe oferă dovezi că piroptoza se autoreglează dinamic.

„Înțelegerea modului de control al acestui proces deblochează noi căi pentru descoperirea medicamentelor împotriva afecțiunilor asociate cu o funcționare defectuoasă a proceselor de moarte celulară”, a declarat autorul studiului, Gary Mo, profesor asistent în departamentul de farmacologie și medicină regenerativă și în departamentul de inginerie biomedicală de la Colegiul de Medicină al UIC.

sursa: Science Daily
foto: Gary Mo, et al.

Data actualizare: 12-01-2022 | creare: 12-01-2022 | Vizite: 400
Bibliografie
Scientists uncover new information about cellular death process, previously thought to be irreversible, https://www.sciencedaily.com/releases/2022/01/220110184850.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: