Profesiile complexe asociate cu mai bune abilități cognitive pe măsură ce îmbătrânim

Profesiile complexe asociate cu mai bune abilități cognitive pe măsură ce îmbătrânim

©

Autor: Redacția ROmedic

Profesiile complexe asociate cu mai bune abilități cognitive pe măsură ce îmbătrânim
DeÈ™i devine tot mai populară ideea că implicarea creierului în activități stimulatoare îl menÈ›ine în formă chiar dacă înaintăm în vârstă, un nou studiu arată că acest lucru este valabil È™i pentru activitățile profesionale complexe, de genul avocaturii, arhitecturii, învățământului etc.

Studiul a fost publicat în jurnalul Neurology È™i a fost realizat pe 1066 de participanÈ›i cu vârsta medie de 70 de ani. AceÈ™tia au rezolvat o serie de teste cognitive ce vizau memoria, viteza de procesare a informaÈ›iilor È™i gândirea în general. Pe lângă scorurile obÈ›inute, cercetătorii au luat în calcul È™i IQ-ul participanÈ›ilor măsurat când aveau vârsta de 11 ani, raportându-le pe toate la tipul de activitate profesională pe care au desfășurat-o È™i care se încadra în 3 categorii mari:
  • activități/profesii care presupun lucrul cu oamenii (cele mai complexe fiind de exemplu „avocat”, „chirurg”, „lucrător social”, cele mai puÈ›in complexe - „muncitor într-o fabrică”, „vopsitor”)
  • activități/profesii care presupun lucrul cu date (cele mai complexe - „arhitect”, „designer grafic”, cele mai puÈ›in complexe - „operator telefonic”, „muncitor în construcÈ›ii”)
  • activități/profesii care presupun lucrul cu obiecte

S-a observat că persoanele care avuseseră profesii ce presupuneau o complexitate ridicată atât la nivel de interacÈ›iune cu oamenii, cât È™i de lucru cu date (de exemplu profesorii sau managerii) au obÈ›inut rezultate cu 1-2% mai bune la testele cognitive decât cei care avuseseră locuri de muncă mai puÈ›in complexe.

Rezultatele s-au păstrat È™i atunci când variabile precum IQ-ul de la 11 ani, anii de educaÈ›ie sau influenÈ›a mediului au fost izolate.

Două teorii au propus autorii pentru a explica rezultatele:
1. un mediu stimulant din punct de vedere cognitiv dezvoltă resursele creierului, ceea ce îl face să reziste cu bine declinului cognitiv ce vine odată cu vârsta
2. persoanele care au bune abilități cognitive se orientează și pot face față unor profesii complexe.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 06-02-2021 | creare: 21-11-2014 | Vizite: 2435
Bibliografie
Working in complex jobs linked to better later-life memory and thinking skills, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/285652.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum