Progesteronul în sarcină

Progesteronul în sarcină

©

Autor:

Progesteronul în sarcină

Ce este progesteronul ÅŸi de ce este el important în sarcină?

Progesteronul este un hormon secretat de către ovare, glandele suprarenale ÅŸi placentă (în timpul sarcinii) ÅŸi are un rol deosebit de important în reglarea ciclului mentrual ÅŸi în favorizarea ÅŸi menÅ£inerea unei sarcini. (1)

Înainte de sarcină

Progesteronul pregăteÈ™te uterul pentru o eventuală sarcină. Astfel, după apariÈ›ia ovulaÈ›iei, ovarele (mai concret corpul galben rezultat în urma eliberării ovulului din folicul) încep să producă progesteronul necesar uterului. (1)

Progesteronul transformă mucoasa uterină (endometrul), prin îngroÈ™area acesteia, pentru a primi un embrion, rezultat din întâlnirea unui spermatozoid cu un ovul. La aproximativ cinci zile după ovulaÈ›ie, embrionul fertilizat ajunge la uter È™i două zile mai târziu se ataÈ™ează de peretele uterin. Acest proces de implantare a produsului de concepÅ£ie este numit proces de nidaÅ£ie ÅŸi este favorizat de către progesteron, al cărui nivel atinge un maxim la acest moment. (1)

Astfel, una dintre cele mai importante funcÈ›ii ale progesteronului este de a determina endometrul să secrete proteine speciale în a doua jumătate a ciclului menstrual, pregătindu-l să primească È™i să hrănească un ovul fertilizat implantat. Dacă nu apare nidaÅ£ia, nivelul estrogenului È™i al progesteronului scad, endometrul se descompune È™i apare menstruaÈ›ia. (2, 3)

Nivelurile ridicate de progesteron sunt considerate a fi parÈ›ial responsabile pentru simptomele sindromului premenstrual (SPM), cum ar fi senzaÈ›ia de sâni dureroÅŸi, senzaÈ›ia de balonare È™i schimbările de dispoziÈ›ie. (3)

În timpul sarcinii

Femeile gravide produc gonadotropina corionică umană (hCG), care este un semnal pentru ovare să continue producÅ£ia de progesteron. Acest lucru previne apariÈ›ia menstruaÈ›iei È™i permite unei femei să rămână gravidă. (1) CombinaÈ›ia dintre nivelurile ridicate de estrogen È™i progesteron suprimă ovulaÈ›ia în timpul sarcinii. (3)

Un aport de progesteron la endometru continuă să fie important ÅŸi în timpul sarcinii. După o implantare reuÈ™ită, progesteronul ajută la menÈ›inerea unui mediu favorabil dezvoltării fătului. După 8-10 săptămâni de sarcină, placenta preia rolul de producÈ›ie de progesteron ÅŸi creÈ™te substanÈ›ial nivelul acestuia până la naÈ™tere. (1, 2)

Nivelurile rămân ridicate pe tot parcursul sarcinii, la femeia gravidă fiind de aproximativ 10 ori mai mari decât la o femeie care nu este însărcinată. (1)

Progesteronul încurajează, de asemenea, dezvoltarea glandelor producătoare de lapte la nivelul glandelor mamare în timpul sarcinii. (3)

Toate femeile care doresc să rămână însărcinate au nevoie de progesteron pentru a ajuta uterul să se pregătească È™i să menÈ›ină un ovul fertilizat. (2)

În cazul unor nivele inadecvate de progesteron există riscul pierderii sarcinii sau apariÅ£iei unei naÅŸteri premature.

Progesteronul este adesea administrat femeilor supuse unor proceduri de fertilizare in vitro (FIV) sau altor tehnologii de reproducere asistată. Medicamentele utilizate în astfel de proceduri pot întrerupe producÈ›ia normală de progesteron, astfel încât suplimentele sunt oferite pentru a ajuta organismul să primească niveluri adecvate de hormoni. Femeile pot avea, de asemenea, nevoie de suplimente de progesteron dacă ovarele lor nu produc în mod natural suficient sau foliculii lor sunt slab dezvoltaÈ›i È™i nu au suficient progesteron. (1, 2)

Mod de administrare

Progesteronul poate fi administrat sub formă de injecÈ›ii intramusculare, oral sau vaginal, pentru a elibera progesteronul direct în uter. Medicul poate avea o preferință pentru forma de progesteron pe care o prescrie pentru tratamentul infertilității pe baza experienÈ›ei sale cu diferite forme.

Majoritatea femeilor preferă o formulă a progesteronului care este ușor de administrat, convenabilă și confortabilă. (2)

Decizia aspura modului de administrare se va lua împreună cu medicul dumneavoastră în funcÅ£ie de particularităţile fiecărui caz ÅŸi de preferinÅ£ele dumneavoastră.

Riscuri și reacții adverse ale progesteronului

Au fost realizate mai multe studii ce au arătat că progesteronul nu prezintă niciun risc semnificativ pentru femeia însărcinată sau pentru făt. (1)

Reacții adverse frecvente la utilizarea progesteronului:


De reţinut!

  • Progesteronul este un hormon natural vital pentru femei atât înainte, cât È™i în timpul sarcinii. (1, 2)
  • Progesteronul în timpul sarcinii este produs de către ovare, glandele suprarenale È™i placentă. (1)
  • Progesteronul promovează implantarea ovulului fertilizat în uter pentru a stabili o sarcină È™i ajută la menÈ›inerea unei sarcini sănătoase. (1)
  • Progesteronul este adesea administrat în tratamente de fertilitate, cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV), deoarece medicamentele utilizate în acest proces reduc producÈ›ia naturală de progesteron a femeii. (1)
  • Femeile pot avea, de asemenea, nevoie de suplimente de progesteron dacă ovarele lor nu produc în mod natural suficient sau foliculii lor sunt slab dezvoltaÈ›i È™i nu au suficient progesteron. (1, 2)
  • Există mai multe moduri de administrare a progesteronului: intravaginal, oral sau injectabil. (1)

Data actualizare: 15-03-2018 | creare: 15-03-2018 | Vizite: 27707
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum