Sarcina și animalele de companie

Sarcina și animalele de companie

©

Autor:

Sarcina și animalele de companie

Graviditatea este una dintre cele mai frumoase etape din viaÅ£a unei femei, dar totodată ÅŸi cea mai problematică, fiindcă în această perioadă organismul acesteia este mai sensibil ca oricând ÅŸi, deci, supus afecÅ£iunilor de orice fel. Chiar ÅŸi cea mai banală acÅ£iune – cum ar fi hrănirea pisicii – ar putea să afecteze grav sănătatea femeii gravide ÅŸi a fătului. Cu toate că deÅ£inerea animalelor de companie oferă avantaje considerabile – mult consemnate în presă ÅŸi atestate de către cercetători – cum ar fi îmbunătăţirea stării de spirit, creÅŸterea nivelului de vitamina D din organism ÅŸi întărirea sistemului imunitar, o femeie gravidă trebuie să îÅŸi ia măsuri de precauÅ£ie suplimentare ÅŸi să evite contactul direct cu animalele de companie ÅŸi cu hrana/accesoriile acestora. (1, 2)

Spune-mi ce companion ai ca să-ţi spun ce măsuri de precauţie să iei

Este bine să te menÅ£ii la o oarecare distanţă de animalele de companie atunci când eÅŸti gravidă, dar nu exagera „ostracizând” complet animăluÅ£ul. Orice schimbare bruscă în comportamentul tău va fi puternic resimÅ£ită de prietenul tău necuvântător care, odată frustrat, nu va pregeta să se răzbune!

Căţeii sunt recunoscuÅ£i pentru energia imensă pe care o deÅ£in. Este indicat, în timpul sarcinii, să te plimbi cu animăluÅ£ul tău în aer liber, dar ai grijă să nu te supui unui efort fizic exagerat ÅŸi nici să îi permiÅ£i căţelului să îÅ£i sară pe burtă (ÅŸocurile – indiferent de intensitatea lor pot afecta sănătatea fătului ÅŸi bunul mers al sarcinii). La fel de important – atât în privinÅ£a căţeilor, cât ÅŸi a altor animale – este să te asiguri că prietenul tău necuvântător îÅŸi primeÅŸte cu regularitate vaccinurile (mai ales dacă locuieÅŸti la casă ÅŸi animăluÅ£ul obiÅŸnuieÅŸte să se joace în curte sau în afara căminului). Încearcă să dispensezi căţelul de obiceiurile sale neplăcute înainte de a sosi copilul pe lume (ca rosul diverselor obiecte, muÅŸcatul, săritul). Nu în ultimul rând, dacă prietenul tău necuvântător este, în mod deosebit, ataÅŸat de tine, o idee bună este să înlesneÅŸti apropierea sa de un alt membru al familiei pentru ca patrupedul să nu se simtă neglijat atunci când toată atenÅ£ia ta se va răsfrânge asupra nou-născutului.

Pisicile sunt suspectate că ar fi purtătoarele parazitului unicelular Toxoplasma gondii cauzator de toxoplasmoză – o boală ce afectează sever fătul provocând, printre altele, naÅŸtere prematură, afecÅ£iuni ale sistemului nervos central până la moartea fătului. Printre simptomele infecÅ£iei cu Toxoplasma gondii se numără: durere de cap, tuse, oboseală, ganglioni umflaÅ£i. RiÅŸti să contractezi această boală dacă atingi litiera pisicii respectiv solul din grădină traversat de pisică, dacă menÅ£ii un contact mult prea apropiat cu pisica (se poate transmite prin simpla respiraÅ£ie), dar ÅŸi în situaÅ£ia în care consumi carne crudă sau insuficient gătită (mai ales porc, miel, căprioară).


Acestea fiind zise, te sfătuim să nu intri în panică ÅŸi să nu îÅ£i goneÅŸti felina de acasă! Iată ce poÅ£i face pentru a te proteja, pentru a-Å£i menÅ£ine fătul sănătos ÅŸi pentru a trăi în armonie cu familia ÅŸi cu pisica ta:

  • roagă-l pe soÅ£ul tău sau pe un alt membru apropiat al familiei să cureÅ£e zilnic litiera pisicii ÅŸi, imediat după aceea, să îÅŸi spele cu religiozitate mâinile; în caz că nu te poÅ£i baza pe ajutorul nimănui, protejează-Å£i mâinile cu mănuÅŸi din cauciuc atunci când cureÅ£i litiera ÅŸi, de asemenea, spală-te bine pe mâini imediat după igienizarea cutiei.
  • poartă mănuÅŸi în timp ce pregăteÅŸti carnea de gătit ÅŸi nu o consuma dacă este insuficient preparată (oricât de foame Å£i-ar fi); spală bine toate ustensilele folosite la prepararea acesteia; mai mult, nu hrăni felina cu bucăţi de carne crudă!
  • poartă mănuÅŸi dacă te ocupi cu grădinăritul ÅŸi spală foarte bine fructele ÅŸi legumele înainte de a le găti;
  • spală-te foarte bine pe mâini înainte de fiecare masă (îndemn ce trebuie respectat de fiecare membru al familiei);
  • pe cât posibil, Å£ine-Å£i pisica în casă ÅŸi fereÅŸte-te de pisici vagaboande;
  • asigură-te că pisicii îi sunt administrate cu regularitate vaccinurile, iar dacă veterinarul te informează că pisica suferă de o infecÅ£ie activă cu Toxoplasma gondii, roagă un prieten să aibă grijă de animăluÅ£ cel puÅ£in până când sarcina este destul de avansată pentru a nu fi afectată de acest microorganism (luna a ÅŸasea);
  • nu alinta pisica unei alte persoane despre care nu ÅŸtii dacă a fost sau nu vaccinată!


Posesoarele de hamsteri, de porci de guineea şi de şoareci trebuie, de asemenea, să limiteze contactul cu animalele lor favorite fiindcă riscă să contracteze boala virală Coriomeningita limfocitară, provocată de virusul LCM (lymphocytic choriomeningitis).

Virusul se transmite dacă gravidele:

  • sunt muÅŸcate de animăluÅ£ul infectat;
  • intră în contact cu urina, sângele, saliva acestuia sau cu materialele din cuÅŸcă folosite pentru adăpostirea rozătorului (ori prin inhalarea prafului din interiorul cuÅŸtii).

Printre simptomele infecţiei cu LCM se numără: febra, durerea de cap, oboseala, greaţa, lipsa apetitului sau durerile musculare.

Pentru a nu te îmbolnăvi ÅŸi a nu-Å£i pune în pericol fătul:

  • nu intra în contact cu rozătoarele ÅŸi mută-le cuÅŸca într-o parte a casei unde nu petreci mult timp; în niciun caz nu le Å£ine în dormitor!
  • roagă un alt membru al familiei să aibă grijă de ele, respectiv să le cureÅ£e cuÅŸca într-un spaÅ£iu bine ventilat; roagă-l să elimine din adăpostul animalelor aÅŸternuturile murdare ÅŸi orice obiect antiigienic.
  • nu lăsa rozătorul să îÅ£i atingă faÅ£a ÅŸi spală-te bine pe mâini după ce intri în contact cu animalul;
  • nu atinge rozătoarele sălbatice, iar dacă acestea îÅ£i invadează casa, te sfătuim să apelezi la serviciile unei companii de deratizare. Nu încerca să rezolvi singură această problemă, respectiv să foloseÅŸti produse chimice despre care nu ÅŸtii ce efecte ar putea avea asupra organismului tău ÅŸi asupra fătului!


Alte persoane îÅŸi aleg reptile, ÅŸerpi, peÅŸti exotici sau Å£estoase drept animale de companie. Astfel de animale sunt, adesea, purtătoarele infecÅ£iei cu salmonella pe care o transmit la om. Femeile gravide ÅŸi copiii până în cinci ani sunt cei mai expuÅŸi la acest tip de infecÅ£ie.


În timpul sarcinii:

  • roagă un prieten să găzduiască reptilele până când tu ÅŸi copilul tău aveÅ£i sistemul imunitar mai puternic;
  • nu adăposti aceste animale în bucătărie ÅŸi nu le Å£ine aproape de alimente sau de obiectele din bucătărie;
  • poartă mănuÅŸi de fiecare dacă când le atingi sau când le cureÅ£i cuÅŸca (preferabil ar fi ca un alt membru al familiei să se ocupe de acest lucru);
  • nu le curăţa cuÅŸca în cadă sau în chiuvete, ci în afara casei;
  • evită să atingi apa în care înoată;
  • nu lăsa reptilele să cutreiere nesupravegheate spaÅ£iile casei;
  • fiindcă peÅŸtii exotici implică diferiÅ£i alÅ£i factori de risc, un sfat bun ar fi să ceri ajutorul unui veterinar care să îÅ£i ofere sfaturi personalizate pentru a ÅŸti cum să îi îngrijeÅŸti ÅŸi, în acelaÅŸi timp, cum să îÅ£i protejezi fătul;


AceleaÅŸi îndemnuri sunt valabile ÅŸi dacă păsările sunt prietenii tăi necuvântători, fiindcă înaripatele pot transmite, la rândul lor, diverse infecÅ£ii cum ar fi: campylobacter, salmonella ÅŸi chlamydioză.

În altă ordine de idei, o gravidă ar trebui să manevreze cu grijă hrana animalelor, dar ÅŸi produsele dedicate lor (cum ar fi diverse tratamente antipurici, ÅŸampoane etc.). Este indicat să foloseÅŸti mănuÅŸi ÅŸi să îÅ£i cureÅ£i foarte bine mâinile cu apă ÅŸi săpun imediat după ce îÅ£i hrăneÅŸti animăluÅ£ul sau după ce îi administrezi un tratament (în niciun caz nu dormi cu patrupedele după ce le-ai tratat cu diverse substanÅ£e cum ar fi cele antipurici!).


Evită:

  • în mod deosebit, produsele care conÅ£in chimicale periculoase (pentru om ÅŸi pentru animale) precum tetrachlorvinphos, carbaryl, propoxur, organofosfaÅ£i ÅŸi carbamaÅ£i;
  • să îÅ£i delegi copilul să aplice animalului de companie diverse produse de curăţare sau produse-tratament;
  • contactul oral cu prietenul tău necuvântător, oricât de mult v-aÅ£i iubi;
  • adoptarea unui animăluÅ£ nou în timpul celor nouă luni de sarcină sau imediat după naÅŸterea copilului fiindcă Å£i-ai complica inutil viaÅ£a ÅŸi aÅŸa intens încercată; puii de animale sunt mult mai expuÅŸi la atacul virusurilor, ce pot trece cu uÅŸurinţă în organismul tău ÅŸi al nou-născutului;
  • să îÅ£i laÅŸi companionul invadat de purici; puricii sunt periculoÅŸi ÅŸi pentru tine ÅŸi familia ta, nu numai pentru necuvântătoare;
  • să îÅ£i laÅŸi animalul de companie să vâneze animale sălbatice;
  • să ratezi vizitele la veterinar; roagă un membru al familiei sau un prieten să îÅ£i transporte prietenul necuvântător la medic, dacă nu te simÅ£i în stare să îndeplineÅŸti tu această sarcină;
  • ignorarea completă a animăluÅ£ului! Prietenul tău necuvântător trebuie să ÅŸtie că încă faci parte din viaÅ£a lui ÅŸi el din a ta. (2, 3, 4, 5, 6, 7, 8)


Un bebe nou, un animal de companie mai mohorât?

Dacă pentru tine naÅŸterea copilului este cel mai fericit moment din viaÅ£a ta, pentru animăluÅ£ul tău de companie evenimentul este unul stresant. DeÅŸi în timpul celor nouă luni de sarcină, căţelul tău s-ar putea arăta hiperprotector (s-a constatat că unii căţei barează intrarea în camera în care se află gravida împiedicându-l chiar ÅŸi pe soÅ£ul acesteia să intre în încăpere), după naÅŸterea bebeluÅŸului există pericolul ca animalul de companie să îl atace pe cel mic din diverse motive:

  • dacă bebeluÅŸul îi încalcă teritoriul (când cel mic ocupă un spaÅ£iu pe care căţelul îl considera al său, cum ar fi un scaun sau o sofa);
  • dacă animalul se simte frustrat că bebeluÅŸul nu îi înÅ£elege semnalele la fel ca stăpânii săi adulÅ£i;
  • dacă prietenul tău de companie înÅ£elege greÅŸit rolul bebeluÅŸului în familie ÅŸi îl consideră o pradă (terrierii reacÅ£ionează adesea în acest mod);
  • dacă prietenul tău de companie se simte ameninÅ£at de bebeluÅŸ.


La rândul lor, felinele pot reacÅ£iona negativ la sosirea unui nou membru în familie fiind fiinÅ£e teritoriale foarte sensibile. În cazul în care îÅ£i neglijezi pisica este foarte probabil ca aceasta să devină agresivă ÅŸi să urineze în pat sau în coÅŸul cu rufe.

Pentru a preîntâmpina schimbările nedorite din comportamentul prietenului tău necuvântător ÅŸi pentru a-Å£i proteja bebeluÅŸului, pregăteÅŸte patrupedul treptat pentru noul stil de viaţă impus de venirea celui mic pe lume:

  • încă din timpul sarcinii roagă-Å£i membrii familiei să petreacă mai mult timp cu animăluÅ£ul pentru a nu se simÅ£i neglijat atunci când bebeluÅŸul îÅ£i va acapara întreaga atenÅ£ie;
  • când te afli în spital trimite acasă înregistrări audio cu plânsul copilului sau câteva hăinuÅ£e purtate de acesta pentru ca prietenul tău necuvântător să se familiarizeze din timp cu cel mic;
  • opreÅŸte, din vreme, accesul animăluÅ£ului în încăperile copilului pentru ca, după aducerea acasă a nou-născutului, animalul să nu simtă că teritoriul i-a fost încălcat;
  • sub nicio formă nu lăsa copilul singur cu animalul de companie!
  • alternează timpul petrecut cu bebeluÅŸul cu cel pe care i-l oferi prietenului tău necuvântător; spre exemplu, când bebeluÅŸul doarme joacă-te cu cel din urmă;
  • asigură-i animăluÅ£ului un loc numai al lui unde să se retragă atunci când doreÅŸte;
  • chiar dacă animalul de companie este vaccinat, nu îl lăsa să se apropie prea mult de bebeluÅŸ ÅŸi în niciun caz să îl lingă pe faţă;
  • spală-te pe mâini dacă, înainte de a prepara hrana bebeluÅŸului, ai atins animalele de casă!


Dacă, în ciuda eforturilor tale, prietenul necuvântător manifestă în continuare un comportament agresiv în preajma copilului, apelează la un expert. În orice situaÅ£ie, însă, fereÅŸte-te să pedepseÅŸti animalul de companie! ViolenÅ£a nu a folosit nimănui niciodată. (9, 10, 11, 12)


Data actualizare: 26-02-2020 | creare: 29-05-2014 | Vizite: 31891
Bibliografie
1. Household Pets Linked to Increase in Vitamin D in Pregnant Women, Less Prenatal Allergies – Testcountry.org, link: https://www.testcountry.org/household-pets-linked-to-increase-in-vitamin-d-in-pregnant-women-less-prenatal-allergies.htm
2. Staying safe – March of Dimes, link: https://www.marchofdimes.com/pregnancy/pets-and-other-animals-during-pregnancy.aspx
3. Your Pets and Your Pregnancy – Baby zone, link: https://www.babyzone.com/mom/family-pets/pets-during-pregnancy_70187
4. Pregnancy and Toxoplasmosis – The Humane Society of The United States, link: https://www.humanesociety.org/animals/resources/tips/toxoplasmosis.html
5. How to Handle Pets During Pregnancy in 12 Steps – Baby Med, link: https://www.babymed.com/how/how-handle-pets-during-pregnancy-12-steps
6. The Downside of Kitties, Dogs, and Turtles During Pregnancy – Family education, link: https://pregnancy.familyeducation.com/general-health-and-safety/things-to-avoid-while-pregnant/57530.html
7. Pets and Parasites – FamilyDoctor.org, link: https://familydoctor.org/familydoctor/en/prevention-wellness/staying-healthy/pets-animals/pets-and-parasites.html
8. Pet Products May Harm Both Pets and Humans – Natural Resources Defense Council, link: https://www.nrdc.org/health/effects/npets.asp
9. Can pets sense pregnancy? – Baby center, link: https://www.babycenter.com/404_can-pets-sense-pregnancy_1379572.bc
10. Pregnancy and Pets – Animal aid, link: https://www.animalaid.org.au/pregnancy-and-pets.html
11. 5 Ways Your Pet Could Be Bad (or Good!) for You and Baby – The Bump, link: https://pregnant.thebump.com/pregnancy/is-it-safe/articles/pets-pregnancy.aspx
12. Pets, pregnancy and your baby – Net doctor, link: https://www.netdoctor.co.uk/features/petsandbabies_003846.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Câinii de companie ajută copiii să se simță mai puÈ›in stresaÈ›i
  • Animalele de companie pot îmbunătăți sănătatea mentală
  • Boli pe care le putem lua de la animalele de companie
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum