Programul de evaluare a sanatatii populatiei, la start, in Bihor

Data publicării: 12-06-2007

Medicii de familie din judetul Bihor vor fi instruiti, incepand de vineri, pentru a aplica noul program de evaluare a sanatatii, iar pana la 1 iulie toti cetatenii vor primi taloanele in baza carora vor avea posibilitatea sa efectueze gratuit consultatii si analize medicale, transmite corespondentul ROMPRES.
    Echipa de implementare a programului de evaluare a sanatatii populatiei a fost prezentata, marti, intr-o conferinta de presa, impreuna cu obiectivele programului, propuse pe parcursul a 15 luni.
    Coordonatorul acestui program va fi, in Bihor, dr. Dorel Ţart, purtator de cuvant al Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Bihor, alaturi de care se vor afla dr. Clara Kricsfalussy, director executiv-adjunct al ASP, dr. Mircea Nasta de la CAS Bihor, dr. Eva Vajda, presedintele Asociatiei Medicilor de Familie (AMF) Bihor si dr. Ana Popa, secretar al AMF Bihor.
    Chiar daca la CAS Bihor sunt inregistrate 569.000 de persoane, toti cetatenii, deci  si cei neasigurati pentru servicii medicale, din baza de date a Serviciului de Evidenta Populatiei vor primi, pana la 1 iulie, prin posta, o scrisoare cu informatii despre ce va trebui sa faca fiecare persoana in cadrul acestui program si doua taloane: cu unul se va prezenta la medicul de familie, iar cu cel de-al doilea, la laboratorul de analize.
    Potrivit dr. Ladislau Ritli, taloanele se vor primi de la CNAS, iar, in baza lor, fiecare pacient consultat de medicul de familie va avea dreptul la efectuarea a cel mult noua analize uzuale, diferentiate pe categorii de varsta, care sa nu depaseasca suma de 50 de lei, alocata fiecarui pacient.
    Pentru a evita aglomeratia, autoritatile medicale recomanda vizita medicului de familie pe baza de programare, recomandabil in luna de nastere. Medicul de familie va fi cel care va stabili analizele de laborator indicate, conform varstei si starii de sanatate.
    Presedintele AMF Bihor, dr. Eva Vajda, a subliniat ca este in interesul pacientului sa-si efectueze analizele medicale de laborator, fie ca acesta este sau nu este asigurat. Daca nu este asigurat, acum este momentul sa se inscrie la un medic de familie. 
    Programul de evaluare se bazeaza efectiv pe consult si efectuarea de analize medicale de baza.
    Din valoarea totala de 300 de milioane de euro, la nivel national, programul judetean in Bihor a fost evaluat de conducerea ASP la 39 de milioane de lei, bani proveniti de la Ministerul Sanatatii si din taxa pe viciu. Programul se va desfasura pe o perioada de 15 luni, ultimele trei luni fiind destinate celor care nu au reusit sa-si efectueze la timp analizele.
    In prezent, in judet functioneaza 16 laboratoare care indeplinesc conditiile de derulare a programului, la care se vor adauga sapte laboratoare de spital, dupa incheierea contractelor externe.
    "Facem apel la pacienti sa aiba multa intelegere. Acestia vor fi programati la medicul de familie, deoarece noi nu vom putea efectua mai mult de sase consultatii pe zi. Si la laborator tot programati vor merge. Cine nu va dori sa se prezinte deloc trebuie sa stie ca este raspunzator pentru sanatatea sa", a precizat dr. Ana Popa, medic de familie, adaugand ca, de la 1 iulie, examenul de bilant obisnuit va disparea.
Sursa: Rompres, 12-06-2007, Vizualizari 615
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.