Promovarea unui stil de viata sanatos

Data publicării: 29-05-2007

Pentru promovarea unui stil de viata sanatos, cu alimentatie echilibrata si activitate fizica zilnica, este nevoie de o implicare mai activa, sustin specialistii.
    Potrivit datelor cuprinse in studiul "Obiceiuri bune, obiceiuri rele", dat publicitatii marti, pentru a fi sanatos, organismul are nevoie de nutrienti: proteine, lipide, glucide, vitamine si elemente minerale.
    Aportul lor trebuie sa fie echilibrat prin consumul de paine si de alte produse din cereale, de fructe, legume, lactate, carne, pui, peste. Aceste alimente pot asigura, totodata, energia necesara organismului.
    Se recomanda trei mese principale si doua gustari, important fiind sa se asigure toate substantele necesare in proportii optime. Nu se recomanda ca in timpul mesei sa se priveasca la televizor, sa se citeasca ziarul sau sa se lucreze la calculator.
    Medicii afirma ca micul dejun este prima si cea mai importanta masa din zi, deoarece trebuie sa asigure energia si nutrientii necesari desfasurarii activitatii din prima parte a zilei. Micul dejun nu poate suplini nicio alta masa si ar trebui sa acopere 20-30% din necesarul caloriilor.
    Painea, cerealele, pastele fainoase sunt surse importante de glucide, care asigura energia zilnica necesara organismului. Ele mai contin si fibre alimentare, vitamine, elemente minerale necesare unei diete echilibrate.
    Alimentatia trebuie sa contina cat mai multe legume - morcovi, rosii, ardei gras, spanac - si fructe - portocale, mere, capsuni, visine pentru a avea mai ales vitamina C, recomandat fiind sa se consume crude, proaspete, atat la cele trei mese principale, cat si la gustari.
    Daca alimentele preferate sunt bogate in zahar, sare sau grasimi consumul acestora trebuie moderat atat din punct de vedere cantitativ, cat si a frecventei. Trebuie alese alimente care contin mai putina sare, limitand si numarul snacks-urilor, ele putand fi inlocuite cu fructe sau legume crude.
    Pentru prevenirea cariilor dentare, medicii stomatologi recomanda tuturor copiilor sa inlocuiasca dulciurile cu fructele.
    Apa detine un rol important in echilibrul organismului si se recomanda sase-opt pahare de apa pe zi, fiind nevoie de cantitati mai mari cand este foarte cald, sau cand practica vreun sport sau exercitii fizice.
    Cantitatea de lichide trebuie sa fie alcatuita din apa minerala, sucuri de fructe, ceai de  plante sau de fructe, lapte. Nu este recomandat sa se consume lichide in timpul mesei. Ele pot fi baute dupa cel putin zece minute de la terminarea mesei, sustin specialistii.
    Zilnic se recomanda activitatea fizica, astfel incat cel putin 30 de minute trebuie alocate activitatii fizice. Este recomandata o plimbare pe zi, sau urcarea scarilor in locul folosirii liftului, mersul pe jos sau cu bicicleta la cumparaturi si chiar activitatile de  curatenie in casa sau gradinaritul. Miscarea contribuie la dezvoltarea armonioasa fizica si intelectuala.
    Alternanta perioadelor de activitate cu perioadele de odihna este si ea foarte importanta, influentand atat performantele profesionale, intelectuale, fizice, cat si relatiile interumane. Programul de somn de sase-opt ore pe noapte este principala conditie pentru combaterea oboselii.
Sursa: Rompres, 29-05-2007, Vizualizari 1329
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.