Psihoterapia poate preveni suicidul tinerilor

Data publicării: 13-07-2007

Le Figaro
    Ingrijirea tinerilor cu antecedente suicidare include o psihoterapie  adecvata. Doar in cazul unui esec trebuie prescrise anumite tipuri de antidepresive, scrie Catherine Petitnicolas intr-o editie recenta a cotidianului francez Le Figaro.

    În fiecare an, in Franta, 1 200 de tineri isi pun capat zilelor. Cifra aceasta este, probabil, cu mult sub cea reala, caci unele accidente de circulatie si alte morti violente sunt, de fapt, sinucideri deghizate. Fara a mai vorbi de tentative, care privesc aproape 40 000 de adolescenti pe an. Suicidul tinerilor a fost indelung abordat cu ocazia celui de-al treilea Congres franco-algerian de psihiatrie, ale carui lucrari au avut loc, in luna iunie, la Montpellier /oras din sudul Frantei/.
    ""În fiecare zi, avem aproximativ zece noi cereri de ingrijire a unor tineri pacienti in urma unei tentative de suicid /TS/, doar in ceea ce priveste aglomeratia Lille-Roubaix, care numara 1,2 milioane de locuitori"", spune Frédéric Kochman, responsabilul unei unitati pentru adolescenti, din Lille. În opinia sa, 9 la suta dintre tinerii cu varste cuprinse intre 14 si 19 ani au incercat deja sa isi curme viata, o treime dintre ei va recidiva, iar a zecea parte dintre cei care au comis o tentativa, mor. Toate acestea atesta gravitatea fenomenului.
    Daca raportul TS este de trei fete la un baiat, mortalitatea este mai mare la subiectii de sex masculin, care au, adesea, conduite parasuicidare /indeosebi accidente/.
    În ceea ce priveste cauzele avansate de cei care au incercat sa isi puna capat zilelor, acestea sunt multiple. Rupturi sentimentale repetate, esec scolar si - mai ales - conflicte familiale, acestea din urma fiind mai acute atunci cand survin in familii monoparentale. Însa, in opinia dr. Frédéric Kochman, ""aceste TS survin in conjunctie cu o depresie creata de un conflict cronic grav. Este esential ca importanta antecedentelor depresive familiale sa fie bine cunoscuta"".
    Tinerii care au un parinte ce a suferit tulburari bipolare /alternanta exaltare-descurajare/ ar fi de sase ori mai expusi la un acces depresiv cu risc suicidar. Iar 30 la suta dintre cei care s-au confruntat cu o depresie majora inaintea varstei de 18 ani inaugureaza, de fapt, o tulburare bipolara, numita si maniacodepresiva. ""Or, nu se vorbeste niciodata despre aceasta"", spune cu regret specialistul, in conditiile in care este vorba despre o afectiune care, daca nu este tratata corect, va avea consecinte considerabile asupra vietii lor afective, familiale si profesionale. O proportie de 10-20 la suta dintre ei vor sfarsi prin a se sinucide.
    Îngrijirea tinerilor cu antecedente suicidare include, inainte de toate, psihoterapia. ""Terapia interpersonala /TIP/, destul de apropiata de terapia familiala, este deosebit de indicata, asigura dr. Kochman. Scurta si bine codificata, aceasta se practica in 12-16 sedinte. Desi recunoscuta ca fiind cea mai eficienta, ea este, din pacate foarte putin utilizata in Franta."" La ea nu recurg decat circa 5 la suta din totalul pedopsihiatrilor, in lipsa unei pregatiri adecvate.
    Medicamentele nu ar trebui sa fie prescrise decat in a doua linie, dupa o psihoterapie infructuoasa. ""În cazul unei depresii dovedite, nu trebuie - mai ales - sa i se administreze copilului sau adolescentului triciclice /antidepresive de prima generatie/, sustine pedopsihiatrul. Caci, in afara de ineficienta lor demonstrata cu ocazia a 12 studii diverse versus placebo, ele pot provoca si cazuri de moarte subita /prin fibrilatie ventriculara/ si, aceasta, chiar in doza terapeutica.""

    Tratamente cu dublu tais
    Din pacate, la ora actuala, este aproape imposibil sa li se prescrie tinerilor antidepresive de a doua generatie /inhibitorii recaptarii de serotonina (ssri)/. Caci, de la publicarea - in 2004 - a unor studii ce evidentiau o crestere usoara a unui risc suicidar /4 la suta fata de 2 la suta in cazul placebo/ in primele luni de tratament la adolescenti, autoritatile sanitare din toate tarile au interzis prescrierea acestora in cazul tinerilor cu varste de sub 15 ani sau chiar de sub 18 ani, in functie de moleculele respective.
    ""Este o aberatie etica, spune dr. Kochman. Astazi, medicii nu au altceva de ales decat sa le propuna acestor tineri molecule nu numai ineficiente, ci, uneori, chiar letale."" Riscand ca, altfel, sa fie in afara legii. ""Or, riscul de a nu trata o adevarata depresie este cu mult mai mare fata de acela de a induce idei suicidare prescriind inhibitori ai recaptarii de serotonina.""
    O alta dificultate o constituie prescrierile inadecvate. Este o aberatie sa tratezi, la un tanar, un banal necaz in dragoste cu antidepresive, timp de trei saptamani. ""Este un adevarat pericol, caci exista, in aceasta, un risc suicidar, in conditiile in care o suparare in dragoste este - prin esenta - o non-depresie"", au avertizat numerosi psihiatri.
    Numai ca ingrijirea tinerilor care au atentat deja la propria viata difera foarte mult de la un centru de reanimare la altul. Unele asemenea centre se multumesc sa le dea subiectilor respectivi o scrisoare prin care ii incita sa mearga la un centru medicopsihologic adesea saturat... si nimic mai mult. Altele colaboreaza indeaproape cu un pedopsihiatru de legatura, care, in cazul in care este necesar, va putea sa il urmareasca pe adolescent, si chiar sa il spitalizeze la nevoie. Însa, mai trebuie sa existe si locuri... ""În aglomeratia Lille-Roubaix, nu este nici macar un singur pat adaptat ingrijirii acestor tineri in mare dificultate"", spune cu regret specialistul, care se lupta sa obtina zece paturi de spital...
    Un studiu american realizat pe un esantion de peste 100 000 de persoane tratate pentru depresie sublinia ca tentativele de suicid diminueaza in cursul primei luni /perioada de risc inalt/, cu conditia ca pacientii sa primeasca ingrijiri adaptate - antidepresive sau psihoterapie, ori ambele. Lucrul acesta a fost demonstrat atat la tineri /cu varste de pana in 24 de ani/, cat si la cei mai in varsta.
Sursa: Rompres, 13-07-2007, Vizualizari 1992
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.