Pustulele - ce sunt și de ce apar?

©

Autor:

Pustulele - ce sunt și de ce apar?

Pustulele sunt leziuni tegumentare elevate în raport cu restul suprafeței cutanate, cu conținut purulent. În literatura de specialitate, pustula este descrisă ca o colecție lichidiană purulentă circumscrisă, de dimensiuni variabile, apărută pe suprafața cutanată. În medie, pustulele prezintă dimensiuni mai mici de 5-10 mm. [1], [3], [4]

Clasificarea pustulelor

Din punct de vedere clinic, pustulele cutanate se pot prezenta sub forma erupțiilor pustulare care, la rândul lor, pot fi împărțite în trei categorii diferite:

  • Erupții pustulare acute generalizate, caracterizate prin apariția sponatană a numeroase pustule cutanate, cu extindere pe întreaga suprafață corporală
  • Erupții pustulare acute localizate, caracterizate prin apariția spontană a unor pustule cutanate doar în anumite regiuni ale corpului (pe membrele superioare, pe toracele anterior sau posterior, etc.)
  • Erupții pustulare cronice, localizate sau generalizate, apărute în rândul persoanelor care au mai prezentat în antecedente erupții pustulare și care prezintă aceeși localizare asemenea leziunilor anterioare. [1], [4]


Afecțiuni care determină apariția pustulelor

Pustulele sunt frecvent întâlnite în cadrul anumitor boli de piele (precum dermatita periorală, acneea, dermatoza pustuloasă subcornoasă, etc.), în cadrul diferitelor boli infecțioase cutanate de etiologie bacteriană, virală sau fungică, în foliculite și în unele afecțiuni cutanate inflamatorii (precum psoriazisul).

În continuare, vom prezenta cele mai frecvente afecțiuni cutanate caracterizate din punct de vedere clinic prin apariția pustulelor:

Acnee

Pustulele apărute în acnee se prezintă sub aspectul unor leziuni cutanate eritematoase, de dimensiuni cuprinse între 2 și 5 mm, localizate la nivelul frunții, a obrajilor și a bărbiei. În formele severe de acnee, pustulele cutanate pot fi însoțite de febră și pot conflua, determinând apariția comedoanelor.
Pustulele cutanate apărute în cadrul acneei rozacee pot fi însoțite de senzația de disconfort facial (bolnavul poate percepe apariția unor înțepături la nivelul feței), edem, prurit și manifestări clinice oculare, precum irită, keratită, blefaroconjunctivită, sclerită, manifestări specifice acneei rozacee oculare.

Foliculita

Foliculita se caracterizează prin apariția foliculilor piloși de etiologie bacteriană și se manifestă clinic prin apariția unor leziuni cutanate pustulare. Cei mai frecvenți agenți patogeni incriminați în apariția foliculitei sunt Staphylococcus aureus și Pseudomonas aeruginosa. Pustulele cutanate apărute în cadru foliculitelor sunt localizate superficial pe suprafața pielii, la nivelul foliculilor piloși afectați și pot fi însoțite de durere și iritație locală. Firele de păr la nivelul cărora apar pustulele cad sau pot fi îndepărtate cu ușurință.

Vărsat de vânt

Varicela sau vărsatul de vânt este o boală infecțioasă cutanată, apărută în urma infecției cu virusul varicelo-zosterian (virus care aparține clasei de herpesvirusuri de tip III). Pustulele cutanate apărute în cadrul varicelei sunt eritematoase, cu erupție inițială la nivelul feței și a toracelui și pot fi însoțite de prurit, febră, cefalee și stare generală alterată.

Dermatita

Dermatita periorală este o afecțiune cutanată caracterizată prin apariția unor pustule eritematoase la nivelul feței. Boala afectează frecvent copiii și femeile flate în perioada fertilă. În faza incipientă, erupția pustuloasă apare la nivelul tegumentelor periorale (aflate în jurul gurii), fiind localizată inițial la nivelul șanțurilor nazo-labiale. De la acest nivel, leziunile pustuloase se extind la nivelul frunții și a regiunii peiorbitale. Dermatita periorală este asemănătoare acneei rozacee, dar se deosebește de aceasta din urmă prin apariția leziunilor pustuloase periorale și periorbitale.

Dermatoza pustuloasă

Dermatoza pustuloasă subcornoasă este o afecțiune cutanată cronică, rar întâlnită în practica medicală, cu etiologie necunoscută, care afectează persoanele adulte (persoane aflate peste vârsta de 50 de ani) și se caracterizează prin apariția unor pustule cu dimensiuni mai mici de 1 cm, localizate la nivelul toracelui și abdomenului. Leziunile cutanate pustuloase sunt dispuse sub formă de cerc pe pielea trunchiului având aspect de inele eritematoase circumscrise.

Psoriazis

Psoriazisul este o afecțiune inflamatorie a pielii, de etiologie neprecizată, caracterizată prin eupție eritemato-scuamoasă. Psoriazisul pustulos este o formă particulară de psoriazis, caracterizată prin apariția a numeroase pustule superficiale, eritematoase, plate, sterile, localizate la nivelul palmelor și a plantelor, însoțite de prurit, febră, alterarea stării generale și afectare articulară (apariția artritelor în 5-10% din cazuri). Leziunile cutanate din cadrul psoriazisului pustulos pot fi generalizate, dispuse pe întreaga suprafață corporală. [1], [2], [3], [4]

Tratamentul pustulelor

Deoarece pustulele pot apărea în numeroase afecțiuni cutanate, inclusiv în cadrul celor infecțioase, iar personalul nespecializat prezintă dificultate mare în aprecierea caracterelor specifice acestor leziuni și diferențierea lor, se recomandă prezentarea la medicul dermatolog întotdeauna când se observă apariția unor leziuni cutanate asemănătoare pustulelor. Atât în cazul bolilor cutanate infecțioase, cât și în cazul celorlalte afecțiuni caracterizate prin apariția erupțiilor pustuloase, medicul dermatolog poate prescie tratament specific care va duce la vindecarea corespunzătoare leziunilor cutanate, cu diminuarea riscului de apariția a suprainfectării sau a anumitor complicații.

Tratamentul administrat în caz de apariție a pustulelor vizează combaterea afecțiunii de bază.

Tratamentul administrat în acnee are drept obiectiv diminuarea producției de sebum la nivel cutanat, reducerea inflamației locale, prevenirea infectării leziunilor cutanate și a apariției comedoanelor. Astfel, se poate administra Tretinoin în asociere cu benzoil-peroxid cu aplicare locală sau antibiotice cu aplicare topică. În cazul bolnavilor care dezvoltă reacții de hipersensibilitate în urma administrării de Tretinoin, se recomandă administrarea de Adapalen gel, Tazaroten gel sau cremă, acid glicolic, acid azelaic cremă sau acid salicilic. Dintre antibioticele care pot fi administrate în cazul acneei amintim: Claritromicină, Eritromicină, Metronidazol. Durata tratamentului este de minimum 6 săptămâni.

Tratamentul foliculitei presupune administrarea locală de antibiotice precum Cefalexin și spălături cu benzoil-peroxid în concentrație de 5%, timp de 5-7 zile.

Tratamentul varicelei presupune administrarea orală a medicamentelor antivirale, precum Aciclovir, Valaciclovir sau Famciclovir. Pentru combaterea pruritului cutanat apărut în cadrul varicelei, se recomandă administrarea de antihistaminice, precum Ketotifen, Aerius, Xyzal, etc.

În cazul dermatitei periorale, tratamentul presupune administrarea de antibiotice precum Tetraciclină, Doxiciclină, Minociclină, Metronidazol sau Isotretinoin.

În cazul dermatozei pustuloase cornoase se recomandă administrarea de sulfone, precum Dapsona sau Sulfolanul.

Tratamentul psoriazisului pustulos este complex și presupune administrarea locală de unguente keratolitice (uree 5-10%, acid salicilic 3-5%), corticoizi cu utilizare dermatologică (Betnovate, Dermovate, Metil Prednicarbat, Mometazonă furoat), derivați ai vitaminei D3 (Calcipotriol, Tacalcitol, Maxacalcitol), retinoizi (Tazaroten, Tigason, Neotigason) și medicamente imunosupresoare (Ciclosporină, Metotrexat). Terapia biologică administrată în cazul psoriazisului este o metodă de tratament modernă, care presupune administrarea de anticorpi monoclonali (Efalizumab, Infliximab, Adalizumab), factori umani de creștere recombinați și proteine de fuziune (Onercept, Alefacept, Etanercept). [1], [2], [3], [4]

Evoluție. Prognostic

În urma administrării tratamentului corespunzător, majoritatea leziunilor cutanate pustuloase se remit, fără a determina apariția cicatricelor la nivel cutanat. [1], [2]


Data actualizare: 27-02-2022 | creare: 05-04-2018 | Vizite: 36551
Bibliografie
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2016
2. Fauci, Braunwald, Isselbacher, Wilson, Martin, Kasper, Huaser, Longo, HARRISON Principiile Medicinei Interne vol. I și II, Editura Teora, București, 2003
3. What Are Pustules?, link: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/pustules-facts
4. Pustular skin conditions, link: https://www.dermnetnz.org/topics/pustular-skin-conditions/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: