Radioterapia ucide si in Elvetia

Data publicării: 01-06-2007

Stirea ingrijoreaza: 145 de pacienti ai unui spital din Toulouse /oras din sud-vestul Frantei, in departamentul Haute-Garonne/, au primit doze excesive de radiatii in creier in timpul tratamentului lor, in urma unei probleme tehnice. Fara consecinte letale, deocamdata. La Epinal /localitate din nord-estul Frantei, in departamentul Vosges/, dimpotriva, s-a inregistrat moartea unor pacienti. In acest orasel din Muntii Vosgi, 24 de pacienti tratati - in perioada mai 2004-mai 2005 - pentru cancer de prostata au primit doze cu 20 la suta mai mari decat tratamentul prevazut. In luna octombrie a anului trecut, s-a aflat ca patru dintrei ei au murit, iar zece sufera de complicatii grave, organele din jurul prostatei prezentand arsuri grave.
    In Elvetia, legea prevede ca toate incidentele legate de radioactivitate sa fie anuntate Oficiului Federal al Sanatatii Publice /OFSP/, noteaza Patrice Favre in articolul sau dintr-un numar recent al cotidianului /elvetian/ La Liberté, editat la Fribourg. Unele asemenea incidente te fac sa zambesti - cum ar fi recenta ""contaminare"" a unui teleschi din Verbier /in cantonul Valais/ cu cesiu, utilizat pentru marcare. ""Cei din OFSP au scos "artileria grea", in conditiile in care nu exista niciun pericol"", declara suparat Eric Balet, directorul Téléverbier, in cotidianul Le Nouvelliste din 2 decembrie anul trecut.

    Eroare de calcul

    Alte cazuri sunt, din pacate, mai dramatice: tot in 2006, o pacienta varstnica a Spitalului cantonal din Munsterlingen /cantonul Thurgau/, a murit dupa o supradoza de radiatii. In urma unei erori de calcul. Si fara ca publicul sa fie informat.
    ""Cazul de la Munsterlingen va figura in raportul nostru pe 2006"", confirma Ernst Elmer, seful sectiei ""supraveghere si autorizare"" din cadrul diviziei Radiometrie a OFSP. Acest raport va fi dat publicitatii in luna iunie. ""Din fericire, in anii trecuti, nu am avut nimic asemanator. Societatea elvetiana de radiologie si de fiziologie medicala a fost informata, precum si toate spitalele din Elvetia. Pentru noi, esentialul este de a controla procedurile pentru ca astfel de accidente sa nu se mai produca. Prioritatea o constituie prevenirea.""
    La Spitalul cantonal din Fribourg, Pierre-Alain Tercier confirma faptul ca a primit informatia. El si Pierre Bourgeois sunt cei doi fizicieni medicali ai sectiei de radio-oncologie.

    Pana de curent

    Este inutil sa spunem ca el urmareste cu pasiune problemele in domeniu din tarile vecine. ""Cel mai rau caz, dupa cate stiu eu, s-a petrecut in Polonia, povesteste specialistul. Din lipsa de mijloace, ei lucreaza cam ca pe banda: cancere la san, de prostata, cu mai multi pacienti in acelasi timp. Dupa o intrerupere a curentului, aparatele au luat-o razna. Au facut - pur si simplu - gauri...""
    De aici si decizia luata de a nu utiliza niciodata un accelerator dupa o pana, fara a-l supune, mai intai, intregii proceduri de control aplicate aparatelor in fiecare dimineata. ""Riscul zero nu exista, dar invatam din greselile facute, straduindu-ne sa consolidam la maximum.""

    Pacienta suferea

    In cazul de la Munsterlingen, eroarea s-a produs din cauza urgentei: pacienta suferea, iradierea permitea reducerea rapida a durerii. Procedura a fost initiata in absenta fizicianului responsabil. Atunci cand acesta a fost pus la curent, doza letala fusese deja administrata.
    ""Lucrul cel mai ingrijorator, in Franta, este, insa, repetarea erorilor pe o perioada indelungata. In Elvetia, nu s-a vazut niciodata asa ceva"", adauga Pierre-Alain Tercier.
    La spitalul din Epinal, un operator pregatit necorespunzator nu introducea corect datele in aparat. Faptul ca el a putut repeta greseala timp de un an fara sa fie reperat dovedeste ca controalele erau insuficiente.

    O problema legata, poate, de lipsa de personal

    ""La Fribourg, suntem doi pentru 600 de radioterapii pe an. Spitalul din Epinal trata 800 de persoane cu un singur fizician! Aici, ne petrecem 40 la suta din timp cu verificarea procedurilor si aparatelor. Ma indoiesc ca el a avut timpul sa o faca.""

    Stafeta lipseste

    Ciudat, specialistul nu vorbeste de limite bugetare pentru a explica aceasta lipsa de pesonal, ci de absenta stafetei. ""Lipsa unor fizicieni medicali se face simtita acut in tarile din jurul Elvetiei. La noi, mai merge, dar traim din rezerve."" Munca este chiar atat de prost platita? ""Nu, dimpotriva, dar profesia nu este deloc cunoscuta. Adesea, studentii in fizica descopera din intamplare existenta activitatii noastre. Avem o asociatie profesionala care incearca sa ne faca mai bine cunoscuti."" Numai sa fie suficienti candidati. Si sa fie buni, conchide semnatarul articolului. ROMPRES
Sursa: Rompres, 01-06-2007, Vizualizari 1322
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.