Raportul talie-înălțime, mai precis decât IMC-ul
©
Autor: Redacția ROmedic

Cercetătorii de la City University London au descoperit un nou indice de măsură a riscului de mortalitate, mai precis decât indicele de masă corporală (IMC): raportul dintre talie și înălțime (WHtR).
Aceștia cred că WHtR ar trebui să înlocuiască IMC-ul în screening-ul populației în privința riscului de boli cronice și scurtării speranței de viață.
Autorii au comparat efectul obezității centrale (din jurul taliei) cu cel al obezității totale asupra duratei vieții.
În urma analizei unor date colectate pe parcursul a peste 20 de ani, de la femei și bărbați nefumători, aceștia au constatat o legătură mai puternică dinte raportul talie-înălțime și rata mortalității, decât în cazul IMC-ului.
Aceșia au măsurat, cu ajutorul WHtR și numărul de ani pe care o persoană obeză îi pierde față de o persoană cu o greutate normală. Astfel, un bărbat de 30 de ani cu o înălțime de 1.77 nu ar trebui să aibă o talie mai mare de 88 de centimetri.
Dacă talia sa crește la 42-60% din valoarea înălțimii, acesta riscă să piardă 1.7 ani din viață.
Oamenii de știință au pledat pentru acuratețea raportului talie-înălțime (prin comparație cu IMC), oferind exemplul actorilor Arnold Schwarzenegger și Danny De Vito. Aceștia au un IMC similar, însă unul din cauza grăsimii, altul datorită mușhilor, adăgându-se și diferența semnificativă de înăllțime.
Astfel, indicele de masă corporală își pierde din relevanță în acest tip de situație.
Cercetătorii cred că înlocuirea IMC-ului cu WHtR în screening-ul populației ar putea mări speranța de viață.
Sursa: Medical Xpress
Data actualizare: 23-07-2018 | creare: 17-09-2014 | Vizite: 5908
Bibliografie
The secret to a longer life keeping your waist to less half you height, study suggests, link: https://medicalxpress.com/news/2014-09-secret-longer-life-waist-height.html
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeași secțiune:
- Nutriția echilibrată și exercițiile fizice - esențiale în combaterea incidenței sindromului metabolic în rândul adulților tineri
- Compușii bioactivi din uleiul de măsline reglează genele asociate cu rezistența la insulină
- Persoanele scunde, riscuri mai mari de a dezvolta diabet
- Felul în care factorii genetici influențează imunitatea la pacienții cu diabet de tip 1
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.intră pe forum