Diabet, endocrinologie, metabolism

513 articole 12 ..... 10 11 Înainte ›
Aportul uzual mai mare de alimente bogate în flavonoide este asociat cu o incidență mai scăzută a diabetului de tip 2

Studiul publicat în revista Nutrition & Diabetes investighează impactul dietei bogate în flavonoide asupra riscului de dezvoltare a diabetului de tip 2 într-o populație mare din Marea Britanie, utilizând date din UK Biobank. Cercetarea evidențiază o asociere semnificativă între un consum mai mare de alimente b...

Bărbații sunt mai expuși apariției complicațiilor legate de diabet, decât femeile

Un studiu pe termen lung publicat în Journal of Epidemiology & Community Health sugerează că bărbații sunt mai expuși decât femeile la efectele majore ale diabetului, incluzând riscul mai mare de boli cardiovasculare, complicații la nivelul picioarelor și rinichilor, și retinopatia diabetică, o boală oculară care po...

Legătura puternică între consumul de carne roșie, procesată și afectarea severă a rinichilor la femeile cu diabet

Nefropatia diabetică, o complicație severă a diabetului zaharat, este caracterizată prin hipertensiune arterială, scăderea funcției renale și albuminurie semnificativă, ce poate duce la boala renală în stadiu terminal. Dietele bogate în carne roșie și procesată sunt asociate cu stresul oxidativ și inflamația, care contrib...

Diabetul la vârstă tânără a fost asociat cu riscul crescut de Alzheimer

Cercetătorii de la Universitatea Colorado Anschutz Medical Campus au identificat un risc potențial crescut pentru dezvoltarea bolii Alzheimer la tinerii diagnosticați cu diabet în copilărie sau adolescență. Studiul a examinat biomarkerii sanguini specifici și scanările PET pentru a detecta semne timpurii ale neurodegenerării în...

Somul prea scurt sau prea lung a fost asociat cu un risc mai mare de diabet

Un grup de cercetători a identificat modele proteomice plasmatice asociate cu durata somnului și au evaluat impactul acestora asupra riscului de dezvoltare a diabetului zaharat și a bolilor coronariene. Studiul a fost efectuat pe baza cohortei prospective „Malmö Diet and Cancer” din Suedia, implicând participanți fără c...

Cerealele străvechi, nemodificate genetic, ar putea fi benefice în diabetul zaharat

Cerealele străvechi, cum ar fi ovăzul, orezul brun și meiul, au arătat rezultate promițătoare în îmbunătățirea profilurilor lipidice și a gestionării diabetului zaharat de tip 2. Totuși, heterogenitatea dintre studii și dimensiunile insuficiente ale eșantioanelor îngreunează interpretarea rezultatelor și necesită ...

Curcumina, resveratrolul și scorțișoara - rezultate promițătoare împotriva inflamației din diabetul zaharat

Diabetul zaharat de tip 2 este o condiție metabolică caracterizată prin acțiunea deficitară a insulinei, rezultând niveluri ridicate de glucoză în sânge și diverse complicații, precum nefropatia, neuropatia, retinopatia și angiopatia. Într-o recenzie sistematică recentă publicată în revista Nutrients, cerce...

Emulsifianții alimentari cresc riscul de diabet tip 2

Emulsifianții alimentari, folosiți extensiv pentru producția alimentelor ultraprocesate pentru a îmbunătăți textura și a prelungi durata de viață pe raft, au fost legați de boli cardiovasculare, tulburări metabolice și inflamație, precum și de condiții cronice ca diabet, obezitate și hipertensiune.Într-un studiu recent p...

Avocado poate scădea riscul de diabet, însă doar la femei

Contextul global al creșterii prevalenței diabetului a stimulat interesul pentru modificările dietetice ca mijloc de mitigare a riscului bolii. Avocado, recunoscut pentru beneficiile sale metabolice, a fost subiectul unui nou studiu datorită popularității sale crescute și potențialului său în gestionarea rezistenței la insulină.Cer...

Un tip de încălțăminte ce ar putea preveni formarea ulcerelor la persoanele cu neuropatie diabetică

Peste 537 de milioane de persoane în lume suferă de diabet, cu o estimare a creșterii la 643 de milioane până în 2030. Ulcerele piciorului diabetic reprezintă o complicație majoră în rândul acestor pacienți, cu riscuri crescute de infecții și amputații. În Statele Unite, peste 160.000 de amputații ale ...

Program de exerciții personalizat pentru controlul glicemiei postprandiale

Exercițiul fizic realizat după mese este recomandat în special pentru persoanele cu diabet de tip 2 pentru a controla eficient nivelurile glicemiei postprandiale. Exercițiul fizic pre-prandial poate induce sensibilitatea la insulină și oxidarea grăsimilor, îmbunătățind gestionarea glucozei și prevenind hipoglicemia. Pe de alt...

Rolul iaurtului în prevenirea și gestionarea diabetului și obezității

Iaurtul este un produs lactat fermentat cu calorii reduse, care oferă o proporție echilibrată de proteine, nutrienți esențiali și o gamă de bacterii benefice viabile. Consumul regulat de iaurt a fost asociat cu un risc redus de obezitate, diabet, osteoporoză și boli cardiovasculare, îmbunătățind totodată sănătatea gastrointesti...

Eficiența probioticelor și sinbioticelor în controlul glicemiei la pacienții cu diabet (meta-analiză)

Sinbioticele reprezintă o combinație de probiotice și prebiotice. Probioticele sunt microorganisme vii, iar prebioticele sunt substanțe care nu sunt digerate de organism, dar servesc drept hrană pentru probiotice și alte bacterii benefice din intestin. Astfel, sinbioticele sunt concepute pentru a sprijini supraviețuirea și colonizarea bacte...

Microbiomul intestinal ar putea fi cheia prevenirii diabetului

Prediabetul, definit prin niveluri specifice ale glicemiei și hemoglobinei glicate, este un precursor al diabetului și prezintă riscuri semnificative pentru sănătate. O analiză științifică a explorat diferențele în compoziția microbiomului intestinal între persoanele cu prediabet și cele sănătoase, evidențiind legătura d...

Sedentarismul în copilărie favorizează apariția rezistenței la insulină

Un studiu recent evidențiază legătura dintre creșterea timpului petrecut în activități sedentare încă din copilărie și un nivel crescut al insulinei în sânge, marcând o potențială cale către rezistența la insulină și complicațiile sale pe termen lung.Realizat de universitățile din Bristol, Exeter și ...

Monitorizarea continuă a glicemiei și variabilitatea intrapersonală a glicemiei à jeun

În contextul creșterii globale a cazurilor de prediabet și diabet, un studiu publicat în revista Nature Medicine explorează variabilitatea glicemiei à jeun la adulții nondiabetici folosind monitorizarea continuă a glicemiei pentru a evalua impactul său asupra clasificării diabetului și asocierea sa cu măsurători clinice...

Angajamentul față de alimentația sănătoasă, activitatea fizică și administrarea medicamentelor la diabetici

O cercetare recent publicată în Primary Care Diabetes a examinat deschiderea pacienților recent diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2 (DZ2) față de diferite opțiuni de gestionare a bolii, concentrându-se pe dieta sănătoasă, exercițiile fizice adecvate și utilizarea corectă a medicamentelor. Deși ajustările stilului de v...

Hipotiroidismul și personalitatea de tip D

E-MPATHY, un studiu transversal internațional online, a explorat personalitatea de tip D la persoanele cu hipotiroidism, investigând prevalența acesteia și relația dintre personalitatea de tip D și caracteristicile respondenților, precum și impactul asupra rezultatelor raportate de pacienți legate de hipotiroidism. Chestionarul sondaj...

Consumul ridicat de alcool crește riscul apariției diabetului la vârsta a doua

Cercetări recent prezentate la Summitul American de Fiziologie din Long Beach, California, indică faptul că consumul intensiv de alcool ar putea crește riscul adulților de vârstă mijlocie de a dezvolta diabet de tip 2. Consumul intensiv de alcool este definit de Institutul Național pentru Abuzul de Alcool și Alcoolism (NIAAA) ca fiind...

Șoseta electronică ce îți poate spune dacă mergi corect

Diabetul afectează aproximativ 537 milioane de persoane la nivel global și mărește semnificativ riscul de boli coronariene, accidente vasculare cerebrale, insuficiență cardiacă, fibrilație atrială și boala arterială periferică. Problemele la picioare sunt frecvente în rândul pacienților cu diabet, dat fiind că nivelurile r...

Ablația cu microunde versus rezecția chirurgicală pentru cancerul tiroidian papilar multifocal

Un studiu realizat în 10 centre a comparat ablația cu microunde și rezecția chirurgicală în tratamentul carcinomului papilar tiroidian (PTC), cea mai comună formă de cancer tiroidian, care adesea prezintă multifocalitate. Publicat în Radiology, studiul sugerează că ablația cu microunde oferă rate de supraviețuire făr...

Decodarea geneticii din spatele cancerului tiroidian poate preveni intervențiile invazive inutile

Cancerul tiroidian, cea mai frecventă malignitate endocrină, reprezintă o provocare diagnostică majoră, dat fiind că nodulii tiroidieni pot fi atât benigni, cât și maligni. Metoda actuală de diagnostic, biopsia cu ac fin, deși utilă, generează un procent semnificativ de rezultate neconcludente, ceea ce duce adesea la interven...

Cercetătorii au calculat greutatea ideală la persoanele cu diabet pentru reducerea riscului cardiovascular

Un studiu prezentat la Congresul European privind Obezitatea din Veneția a investigat relația dintre indicele de masă corporală (IMC) și riscul de deces din cauze cardiovasculare la persoanele cu diabet de tip 2, evidențiind importanța ajustării greutății corporale în funcție de vârstă pentru a minimiza acest risc. Analiz&ac...

Efectul dietei vegane asupra cerințelor de insulină și controlului glicemic în diabetul de tip 1 (studiu clinic randomizat)

Un studiu recent a explorat efectele unei diete vegane cu conținut scăzut de grăsimi în comparație cu o dietă controlată prin porții asupra managementului diabetului de tip 1, o afecțiune cronică caracterizată prin hiperglicemie datorată distrugerii celulelor beta pancreatice producătoare de insulină. Pe parcursul a 12 săptăm&a...

Studiu suedez descoperă tendințe în schimbare în riscul de boli arteriale în rândul diabeticilor

Studiile realizate la Universitatea din Gothenburg au evidențiat o redistribuire a riscului bolilor arteriale între diabetul de tip 1 și 2. În timp ce riscurile de infarct miocardic și accident vascular cerebral au scăzut semnificativ, complicațiile în vasele periferice au crescut ca importanță relativă. Aceste descoperiri...

O dietă bogată în antioxidanți a fost asociată cu reducerea riscului de diabet

În contextul creșterii globale a prevalenței diabetului de tip 2, alimentat de obiceiuri alimentare nesănătoase și stiluri de viață sedentare, dieta joacă un rol crucial în reglarea metabolismului corpului și în prevenirea bolilor metabolice. Cercetătorii de la Institutul Karolinska din Suedia au realizat o revizuire sis...

Rolul iodului în obezitate, diabet și alte afecțiuni metabolice

Un studiu recent publicat în Frontiers in Nutrition explorează implicațiile metabolice ale consumului de iod și mecanismele subiacente. Iodul, un nutrient esențial pentru producerea hormonilor tiroidieni, este asociat cu boli metabolice precum diabetul, obezitatea, dislipidemia și hipertensiunea. Deși relația dintre iod și aceste afec...

Consumul regulat de băuturi dulci și sucuri de fructe a fost asociat cu un risc mai mare de diabet de tip 2 la băieți

Un studiu pe termen lung, implicând aproape 500 de copii din Massachusetts, a descoperit că consumul regulat de băuturi îndulcite cu zahăr și sucuri de fructe 100% în timpul copilăriei și adolescenței poate fi asociat cu un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 2 la băieți comparativ cu fetele. Această cercetare prel...

Cercetările indică o relație de cauzalitate între microbiomul intestinal și hipotiroidism

Un studiu inovator prezintă o nouă perspectivă asupra legăturii dintre microbiomul intestinal și hipotiroidism, o afecțiune endocrină caracterizată prin producția insuficientă de hormoni tiroidieni de către glanda tiroidă. Această boală poate avea consecințe grave asupra sănătății, incluzând riscuri crescute de boli cardiov...

O nouă perspectivă a complexității diabetului de tip 2

Un studiu revoluționar realizat de Centrul German pentru Diabet (DDZ) și publicat în The Lancet Diabetes & Endocrinology oferă o nouă perspectivă asupra diversității diabetului de tip 2. Cercetătorii au folosit un algoritm inovator pentru a clasifica persoanele cu diabet de tip 2, utilizând date de rutină pentru a ilustra d...

Prima vacă transgenică produce insulină umană în lapte

Diabetul, o boală metabolică cronică ce provoacă daune severe mai multor organe, este caracterizat prin lipsa insulinei (tip 1) sau rezistența la insulină (tip 2). Se estimează că în 2021, 537 de milioane de persoane sufereau de diabet, un număr ce se preconizează să crească la 783 de milioane până în 2045. Insulina e...

Condimentele și plantele aromatice scad glicemia (studiu)

Dieta mediteraneană, care pune accent pe consumul ridicat de ulei de măsline extravirgin, carbohidrați cu indice glicemic scăzut și un aport moderat de pește, carne de pasăre și produse lactate, limitând în același timp consumul de carne roșie și alcool, a fost asociată cu impacturi pozitive asupra sindromului metabolic și ...

Lipsa cronică a somnului duce la dezvoltarea diabetului de tip 2 la adulți

Multe persoane dorm mai puțin de 7 ore pe zi, o condiție deseori numită durată scurtă a somnului. Perioadele prelungite de somn insuficient sunt asociate cu diverse riscuri pentru sănătate, inclusiv un risc crescut de diabet de tip 2. Conform studiilor, extinderea duratei zilnice de somn la cel puțin 7 ore poate reduce riscul de diabet &ici...

Aportul de amidon rezistent facilitează pierderea în greutate prin remodelarea microbimului intestinal

Un studiu recent publicat în revista Nature Metabolism a explorat potențialul suplimentării cu fibre dietetice sub formă de amidon rezistent pentru a combate rezistența la insulină și a promova pierderea în greutate, oferind o nouă cale de tratament pentru tulburările metabolice.Cercetarea a implicat un studiu clinic randomizat,...

Riscul de diabet tip 2 crește foarte mult la persoanele născute prematur sau care sunt supraponderale la 20 de ani

Un studiu prezentat la Congresul European despre Obezitate (ECO) din Veneția, Italia, și publicat în Diabetologia, sugerează că o greutate scăzută la naștere, combinată cu supraponderea în tinerețe (dar nu în copilărie), contribuie la dezvoltarea diabetului de tip 2 la o vârstă timpurie (sub 59 de ani) la bărbaț...

Diversitatea bacteriană în intestin influențează greutatea corporală

O recenzie sistematică a investigat corelația dintre compoziția microbiomului intestinal și compoziția corporală de-a lungul vieții umane, evidențiind modul în care diferite profiluri ale microbiomului pot influența greutatea corporală. Studiul a analizat date din 995 de studii inițiale, reducându-le la 60 relevante, folosind...

S-a descoperit ținta terapeutică pentru inversarea aterosclerozei în diabet

Diabetul zaharat, în special tipul 2, este o boală metabolică complexă și multifactorială, caracterizată prin hiperglicemie, hiperinsulinemie, dislipidemie și inflamație cronică. Aceste caracteristici contribuie la accelerarea aterosclerozei, o cauză majoră a morbidității și mortalității cardiovasculare asociate diabetului. St...

Medicamente antidiabetice asociate cu scăderea riscului de tumori cerebrale

Un studiu condus de Universitatea din Bristol și publicat în BMJ Open explorează potențialul medicamentelor glitazone (sau tiazolidindione), utilizate în tratamentul diabetului, de a reduce riscul de tumori cerebrale primare și secundare. Supraviețuirea la 5 ani pentru persoanele diagnosticate cu acest tip de tumori este sub 20%, a...

Chirurgia bariatrică oferă un control mai bun al diabetului pe termen lung, față de managementul medical

Un studiu recent publicat în JAMA a descoperit că persoanele cu diabet de tip 2 care au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică au obținut un control mult mai bun al glicemiei pe termen lung comparativ cu persoanele care au primit management medical plus intervenții de stil de viață. Participanții care au suferit intervenții c...

Lumina roșie ar putea scădea vârfurile hiperglicemice de după mese

Un studiu recent realizat de cercetătorii de la City, University of London și UCL, publicat în Journal of Biophotonics, aduce o veste bună pentru persoanele preocupate de controlul nivelului de glucoză din sânge. Cercetarea arată că expunerea la o anumită frecvență a luminii roșii pe spatele unei persoane timp de 15 minute poa...

Steatoza hepatică la persoanele cu diabet crește riscul de deces și de boli cardiovasculare

Înmulțirea cazurilor de boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) la nivel global și asocierea acesteia cu tulburările metabolice legate de rezistența la insulină reprezintă o preocupare majoră de sănătate, având în vedere potențialului său de a duce la complicații hepatice și boli cardiovasculare. Un studiu recent pu...

Ginsengul feminin - pentru tratarea osteoporozei

Osteoporoza, o boală metabolică a oaselor care devin fragile și predispuse la fracturi, reprezintă o provocare majoră în contextul creșterii speranței de viață. Deși există medicamente eficace pentru tratamentul acestei boli, costurile ridicate și efectele secundare pot limita accesul unor persoane la tratament. În căutarea...

Intervenția chirurgicală din sfera bariatrică cea mai bună pentru a obține remisia diabetului

Un studiu publicat în Journal of the American College of Surgeons evidențiază că adulții cu obezitate și diabet de tip 2 au o probabilitate mai mare de a menține diabetul în remisiune după o intervenție chirurgicală de bypass gastric, comparativ cu gastrectomia longitudinală, chiar și în cazul în care pacienții r...

Mecanismele care stau la baza leziunilor țesutului discului intervertebral cauzate de diabet

O echipă de ingineri și medici de la Universitatea din California San Diego, UC Davis, UCSF și Universitatea din Utah a descoperit că diabetul de tip 2 afectează comportamentul discurilor intervertebrale, făcându-le mai rigide și determinându-le să își schimbe forma mai devreme decât în mod normal. Aceasta com...

Importanța controlului glicemiei (la diabetici) pentru scăderea riscului de demență

Un studiu cohortă recent din China, publicat în JAMA Network Open, a investigat efectul unui program multidisciplinar de management al diabetului asupra riscului de demență la pacienții cu diabet de tip 2 (DT2). Cercetarea a constatat că controlul glicemic ar putea fi legat de incidența demenței și că un program de management al diab...

Cercetările recente deschid calea unei abordări în gestionarea bolilor metabolice

Un studiu condus de Universitatea din Barcelona și Centrul de Rețea de Cercetare Biomedicală în Diabet și Tulburări Metabolice Asociate (CIBERDEM) a descoperit un nou mecanism care ar putea spori eficacitatea tratamentelor existente pentru diabet.Cercetarea desfășurate pe șoareci și culturi de celule investighează rolul factorului d...

Beneficiile consumului de Physalis peruviana la animalele obeze, cu diabet

Physalis peruviana (cătină incașă, lampion chinezesc, cireașă de pământ) este un fruct bogat în nutrienți din America de Sud, studiat pentru potențialul său în combaterea rezistenței la insulină și obezității, datorită conținutului său bogat în antioxidanți, vitamine și minerale. Un studiu recent a evalua...

Fisticul poate fi o gustare ideală pentru controlul glicemiei la prediabetici

Un studiu recent publicat în The Journal of Nutrition a evaluat eficacitatea fisticului în controlul nivelurilor glicemiei din sânge dimineața și îmbunătățirea sănătății vasculare la pacienții cu prediabet. Prediabetul este o condiție de sănătateà...

Modificări în proteinele asociate cu riscul de cancer observate la diabeticii care slăbesc

Studiul publicat în eBioMedicine investighează impactul pierderii în greutate asupra nivelurilor de proteine legate de cancer în serul persoanelor cu diabet de tip 2, în contextul unei creșteri globale a prevalenței diabetului, care este strâns legată de obezitate. Tratamentul standard pentru diabetul de tip 2 incl...

Suplimentele cu scorțișoară reduc glicemia la persoanele diabetice

Scorțișoara, provenită din scoarța interioară a arborilor din genul Cinnamomum, este tradițional utilizată ca condiment aromatic și, mai rar, ca agent antimicrobian, antiinflamator și de conservare a alimentelor. Deși cercetările anterioare au oferit rezultate variate privind beneficiile scorțișoarei în modularea glucozei, un stu...

513 articole 12 ..... 10 11 Înainte ›

Data actualizare: 19-08-2014 | creare: 19-08-2014 | Vizite: 45775
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!