Rata mortalitatii creste de sarbatori (studiu)

Data publicării: 22-12-2010

Un nou studiu american privind rata mortalităţii în diferite perioade ale anului a scos la iveală că oamenii sunt mai predispuşi să moară de sărbători - în special de Crăciun şi de Anul Nou - , relatează marţi National Post.
Pentru a-şi explica acest rezultat, o echipă de trei sociologi a analizat certificatele de deces din SUA, dintre 1979 şi 2004. Astfel, au ajuns la concluzia, că, începând cu ajunul Crăciunului, timp de 2 săptămâni, se înregistrează o creştere a numărului de decese din cauze naturale, acestea atingând cifra de 42, 325.
În articolul publicat în revista de specialitate Social Science & Medicine, cercetătorii David Phillips, Gwendolyn Barker şi Kimberly Brewer au ajuns la concluzia că, în general, rata mortalităţii creşte de sărbători.
De sărbători, creşte semnificativ şi posibilitatea decesului la spital. De Crăciun şi de Anul Nou, fie mor mai mulţi oameni în saloanele de urgenţă ale spitalelor, fie mai multe persoane ajung decedate la spital.
'Acest lucru nu este întâmplător', a spus Phillips, profesor de sociologie la Universitatea din California, San Diego. 'Am analizat toate tipurile de cauze, şi pentru aproape fiecare în parte, am descoperit o creştere a numărului de decese - în special pentru persoanele care mor repede sau ajung decedate la spital'.
În mare, Phillips a declarat că, după ce au fost analizate 57,5 milioane certificate de deces, s-a ajuns la concluzia că de sărbători se înregistrează o creştere a numărului de morţi de 3% - 9%, în funcţie de grupul demografic luat în calcul, sau de 1% - 10%, în funcţie de cauza morţii.
Mai puţin evidente sunt cauzele din spatele acestui eveniment fatal.
În ceea ce priveşte cancerul de exemplu, creşterea numărului persoanelor decedate în saloanele de urgenţă de sărbători este echilibrată de scăderea numărului de morţi din alte unităţi medicale, precum clinicile. Profesorul Phillips este de părere că în momentul în care li se apropie sfârşitul pacienţii preferă să fie externaţi. Sunt readuşi la spital apoi, când starea sănătăţii lor se agravează considerabil.
În ceea ce priveşte decesele care au la bază alte cauze, se înregistrează o creştere în toate unităţile medicale, iar cercetătorii nu pot decât să se întrebe ce mecanism declanşează decesele în aceste perioade.
Plauzibilă, dar puţin probabilă, este şi ipoteza ca bolnavii să aştepte intenţionat sărbătorile pentru a conferi un plus de tragedie ultimelor lor momente.
'Dacă ar fi aşa atunci nu numai că decesele ar trebui să atingă un punct culminant de sărbători, dar ar trebui să şi scadă considerabil înainte de sărbători', a declarat profesorul. 'Însă o asemenea scădere nu este vizibilă'.
Printre alte explicaţii s-au numărat supraaglomerarea saloanelor de urgenţă, călătoriile pe timp de iarnă şi abuzul de stupefiate.
Profesorul Phillips şi alţi doi cercetători de la Universitatea din California au descoperit o altă legătură între sărbători şi creşterea ratei mortalităţii. Ei au scris o lucrare în care făceau legătura între sindromul morţii subite a sugarului (smss) şi consumul de alcool. În lucrarea intitulată 'Alcoolul - factor de risc pentru smss', publicată anul trecut în revista de specialitate Addiction, ei au ajuns la concluzia că de Anul Nou se înregistrează cu 33% mai multe cazuri de smss. Cercetătoii au ajuns la concluzia că factorul responsabil pentru această tragedie este consumul de alcool al persoanelor adulte care au bebeluşii în grijă.
Cercetătorii au observat două alte momente în care se face simţită o creştere uşoară a ratei mortalităţii infantile, şi anume, o creştere de 14% pe data de 5 iulie, la o zi după Ziua Independenţei şi o creştere de 18% pe data de 20 aprilie, 'o antisărbătoare dedicată consumului de cannabis', după cum au declarat autorii lucrării.
Sursa: Agerpres, 22-12-2010, Vizualizari 499
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.