Regimurile de slabire, ineficiente si nocive
Data publicării: 27-11-2010
Printre cele mai cunoscute regimuri care au fost analizate se află Atkins, regimul californian, Cohen, Dukan, Fricker, Mayo, Montignac, Weight Watchers sau cel cu supa de varză.
'O echipă de profesori şi cercetători cu înaltă calificare a început prin selecţionarea celor mai populare regimuri, apoi a calculat aportul nutriţional al fiecăruia', explică profesorul Gérard Lasfargues, directorul ştiinţific al ANSES. 'Rolul nostru, în calitate de agenţie publică, este de a alerta atunci când există vreun risc, potrivit acestuia. Mesajul nostru este foarte clar: aceste regimuri trebuie să facă obiectul recomandărilor medicale şi să nu se practice automedicaţia'.
La capătul unui an de studii, constatarea experţilor este fără drept de apel: toate aceste regimuri generează dezechilibre de macronutrienţi (lipide, glucide, proteine), de vitamine şi de minerale. În peste 80% dintre ele, aportul de proteine este mai mare decât aportul nutriţional recomandat /ANC/. De asemenea, în numeroase cazuri aportul de lipide depăşeşte nivelul maxim admis. În trei regimuri din patru, aportul de fibre este mai mic decât dozele recomandate.
La femei, se atinge foarte rar ANC de fier. Mai multe regimuri (Mayo, Montignac faza 2, Fricker 3) nu acoperă necesarul de calciu, în timp de în două faze din regimul Dukan, aportul este de două ori mai mare decât ANC. Un alt exemplu este cel al regimului Dukan 1, care furnizează de două ori mai mult sodiu decât este recomandat. Aportul de vitamină C este adesea foarte redus, mai ales în regimurile Dukan şi Fricker, la fel şi aportul de vitamină D, cu excepţia Dukan 2 şi 3, în care el este de patru ori mai ridicat decât recomandările.
Aceste modalităţi de alimentare sunt periculoase pentru sănătate. ANSES afirmă că ele duc la scăderea masei minerale osoase şi la creşterea riscului de fracturi. Se manifestă şi o reducere a acizilor graşi polinesaturaţi 'indispensabili', riscul de calculi biliari la regimurile foarte hipocalorice şi de cancer colorectal la regimurile sărace în glucide complexe şi în fibre.
Preşedintele acestui grup de lucru care a elaborat raportul, Jean-Michel Lecerf, director la institutul Pasteur din Lille, afirmă, de asemenea, că 'în 95% dintre cazuri, în urma acestor regimuri, persoanele pun înapoi ce au dat jos, chiar mai rău, cei care nu aveau probleme de greutate înainte de regim pot să ia în greutate şi să dezvolte tulburări de comportament alimentar'.
În final, raportul ANSES preconizează 'o alimentaţie echilibrată şi diversificată'. În caz de supraponderalitate sau chiar de obezitate, specialistul trebuie să intervină. 'Fiecare regim trebuie adaptat la modul de viaţă şi la contextul social şi familial al fiecăruia', concluzionează Gérard Lasfargues.
Sursa: Agerpres,
27-11-2010, Vizualizari 401