Riscul de miocardită, semnificativ mai mic după doza de rapel, comparativ cu riscul asociat cu primele doze de vaccin împotriva COVID-19

©

Autor:

Riscul de miocardită, semnificativ mai mic după doza de rapel, comparativ cu riscul asociat cu primele doze de vaccin împotriva COVID-19
Miocardita, o afecțiune inflamatorie a inimii, a fost raportată a fi mai frecventă la persoanele mai tinere de sex masculin, în urma vaccinării împotriva COVID-19. Deoarece riscul de miocardită este mai mare după a doua doză de vaccin, există o cerință imediată de a evalua riscul asociat cu o a treia doză, deoarece programele de rapel sunt implementate la nivel internațional pentru a combate varianta Omicron a SARS-CoV-2.
Un nou studiu, publicat pe serverul medRxiv, a evaluat riscul de apariție a miocarditei după efectuarea unei doze de rapel. Studiul, desfășurat în perioada 1 decembrie 2020 - 15 noiembrie 2021, a folosit baza de date NHS Immunization Management Service pentru a aduna date despre toate persoanele care au primit vaccinul COVID-19 în Anglia. Pentru a determina asocierea dintre prima, a doua sau a treia doză de vaccin AstraZeneca, Pfizer sau Moderna sau infecția cu SARS-CoV-2 cu miocardită, datele individuale ale pacienților au fost corelate cu datele naționale pentru mortalitate, internare în spital și testare SARS-CoV-2. Au fost excluse din studiu persoanele spitalizate cu miocardită cu doi ani înainte de perioada de studiu.

Conform rezultatelor, 13,5% dintre indivizi au fost testați pozitiv pentru SARS-CoV-2 după ce au primit prima doză de vaccin, 30,9% după ce au primit a doua doză și 0,9% după ce au primit a treia doză. Procentul de persoane spitalizate sau care au murit din cauza miocarditei în timpul perioadei de studiu a fost de 0, 006%, dintre care 0, 001% la sută au apărut în decurs de 1-28 de zile după orice doză de vaccin.

Un risc crescut de miocardită a fost observat la bărbații cu vârsta sub 40 de ani în zilele 1-28 după prima și a doua doză de vaccinuri Moderna și Pfizer, cât și după a doua doză AstraZeneca și un test pozitiv SARS-CoV-2. În cazul vaccinului Pfizer, riscul a fost crescut inclusiv după doza de rapel. La femei, un risc crescut de miocardită a fost observat numai în 1-28 de zile după a doua doză de vaccin Moderna. În cazul femeilor în vârstă, nu a fost observată nicio asociere între miocardită și vaccinare, în timp ce la bărbații în vârstă riscul de miocardită a crescut după a treia doză de vaccin Pfizer și un test SARS-CoV-2 pozitiv.

Prin urmare, studiul actual arată că riscul de deces sau de spitalizare din cauza miocarditei este mai mare în urma primei și a doua doze de vaccinare. În schimb, riscul este semnificativ mai mic după a treia doză de vaccinare. În plus, în comparație cu vaccinurile cu adenovirus, vaccinurile ARNm au avut un risc mai mare. În plus, studiul a indicat că riscul de miocardită a fost mai mare la bărbații sub 40 de ani decât la femeile din aceeași grupă de vârstă.

sursa: News Medical

Data actualizare: 30-12-2021 | creare: 30-12-2021 | Vizite: 295
Bibliografie
An evaluation of the association between COVID vaccination and myocarditis in 42 million people aged 13 or older, link: https://www.news-medical.net/news/20211228/An-evaluation-of-the-association-between-COVID-vaccination-and-myocarditis-in-42-million-people-aged-13-or-older.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Anticorpii COVID-19 persistă cel puțin 9 luni după infecție conform unui nou studiu
  • Vaccinul împotriva COVID-19 este sigur pentru femeile gravide și nu afectează calitatea laptelui matern
  • Mai puțin de 1,5% dintre decesele cauzate de COVID-19 sunt raportate la persoanele complet vaccinate
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum