Un studiu a demonstrat de ce este esențială a doua doză de vaccin COVID-19

©

Autor:

Un studiu a demonstrat de ce este esențială a doua doză de vaccin COVID-19

Odată cu identificarea noului coronavirus în decembrie 2019, oamenii de știință au realizat numeroase cercetări pentru a crea un instrument eficient de imunizare în masă a populației. Fiind vorba despre o urgență la nivel mondial, vaccinarea COVID-19 a devenit posibilă în scurt timp. Pentru a clarifica anumite aspecte controversate legate de vaccinare, o echipă de cercetători a demonstrat recent eficacitatea vaccinurilor ARN, punând accent pe importanța respectării schemei prin două doze de vaccin. Studiul a fost publicat în jurnalul Nature.


„Atenția lumii a fost recent fixată asupra vaccinurilor COVID-19, în special asupra noilor vaccinuri ARN. În ciuda eficacității lor remarcabile, se cunosc puține lucruri despre modul exact în care funcționează aceste vaccinuri pe bază de ARN. De aceea, am cercetat în detaliu felul în care sistemul imun răspunde la administrarea lor”, a declarat Bali Pulendran, profesor în cadrul Stanford University School of Medicine.


Studiul realizat de cercetătorii de la Stanford University School of Medicine a fost conceput pentru a analiza vaccinurile comercializate de Pfizer, fiind cel mai utilizat vaccin dintre cele existente pe piață. Pentru experiment, oamenii de știință au prelevat probe de sânge de la 56 persoane sănătoase, atât înainte de vaccinare, cât și după prima și, respectiv, a doua doză de vaccin. Analiza sangvină a inclus identificarea celulelor imune și a anticorpilor neutralizanți produși de celulele imune B, pentru a putea caracteriza influența vaccinării asupra organismului uman.


Este important de menționat faptul că vaccinul Pfizer, asemenea celui produs de compania Moderna, prezintă un mecanism diferit de acțiune față de vaccinurile clasice, compuse din agenți patogeni vii sau morți. Vaccinurile Pfizer și Moderna conțin „rețete” bazate pe gene care determină în organismul uman fabricarea proteinei spike a virusului SARS-CoV-2, folosită de acesta pentru a se prinde de celulele pe care le infectează. Astfel, este mimată o infecție COVID-19, pentru a antrena sistemul imun împotriva virusului.
În urma studiului, cercetătorii au ajuns la concluzia că prima doză de vaccin tip ARN crește nivelul de anticorpi specifici SARS-CoV-2, așa cum era de așteptat, însă nu la fel de eficient cum se întâmplă după administrarea rapelului. A doua doză de vaccin COVID-19 induce un răspuns foarte puternic din partea sistemului imun, asigurând o protecție antivirală crescută. După cum a afirmat și profesorul Bali Pulendran: „A doua doză de vaccin are efecte benefice puternice, care depășesc cu mult efectele determinate de prima doză. ” Astfel, concluzia studiului a fost că a doua doză de vaccin nu ar trebui omisă, fiind esențială pentru asigurarea imunității împotriva noului coronavirus SARS-CoV-2.


În mod neașteptat, studiul a ilustrat și o altă descoperire: a doua doză de vaccin stimulează, de asemenea, și alte componente ale sistemului imun, provocând o mobilizare masivă a unui grup recent identificat de celule aflate în mod normal în repaus. Descrise pentru prima dată într-un studiu realizat recent, condus de Bali Pulendran, acest subgrup de celule abundente numite monocite, care exprimă niveluri ridicate de gene antivirale, nu prezintă un răspuns semnificativ în cadru infecției COVID-19: s-au identificat doar 0, 01% monocite din totalul celulelor sanguine circulante înainte de vaccinare. Cu toate acestea, după a doua doză de vaccin Pfizer, numărul lor a crescut de 100 de ori, având o activitate de protecție antivirală intensă. „Creșterea extraordinară a distribuției acestor celule, la doar o zi după imunizarea prin rapel, este surprinzătoare. ”


Data actualizare: 21-07-2021 | creare: 21-07-2021 | Vizite: 359
Bibliografie
Study shows why second dose of COVID-19 vaccine shouldn't be skipped, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210719120256.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O nouă strategie de vaccinare COVID-19: poate promova răspunsul imunitar în nas, gură și sânge
  • Vaccinarea în doză dublă împotriva virusului SARS-CoV-2 previne simptomele pe termen lung ale unei eventuale infectări
  • Vaccinul COVID-19: doza a doua de vaccin, necesară persoanelor infectate la scurt timp de la primul vaccin
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum