Roboții autonomi pentru dezinfectare, eficienți în lupta cu infecțiile nosocomiale!

©

Autor:

Roboții autonomi pentru dezinfectare, eficienți în lupta cu infecțiile nosocomiale!
Infecțiile asociate asistenței medicale (infectiile nosocomiale sau infecțiile intraspitalicești - infecții care își au originea în mediile de îngrijire medicală) - reprezintă o problemă recunoscută pentru unitățile sanitare din România. Aceste infecții, care pot afecta atât pacienții, cât și personalul medical, pot cauza o morbiditate și o mortalitate semnificative, iar combaterea lor reprezintă o povară financiară pentru sistemele de sănătate.

Infecțiile nosocomiale - o problemă pentru spitalele din România

În țara noastră, infecțiile nosocomiale reprezintă o patologie mult subestimată. Conform rapoartelor oficiale comunicate de spitale, ratele de prevalență sunt de doar 0,2 - 0,25%, însă un studiu european din 2018 a arătat o prevalență de 2,6%, ceea ce ar reprezenta aproximativ 100.000 de cazuri înregistrate anual în România.

Cei mai comuni agenți patogeni nosocomiali cunoscuți sunt fie virusuri, fie fungi sau bacterii. Bacteriile, deși sunt organisme unicelulare, au supraviețuit timp de peste trei miliarde de ani datorită adaptabilității și plasticității lor genetice. Aceste mecanisme ajută, de asemenea, bacteriile să dobândească rezistență la antibiotice, detergenți și dezinfectanți. Bacteriile Gram-negative sunt mai rezistente la dezinfectanți datorită membranei lor externe. De asemenea, mutațiile pe care le suferă virusurile constituie un factor important care contribuie la răspândirea bolilor. Prin urmare, acești agenți patogeni sunt capabili să supraviețuiască pe suprafețe timp de ani de zile și se pot transmite persoanelor din cadrul unităților sanitare - pacienți sau personal.

O cauză identificată a numărului mare de infecții nosocomiale în țara noastră o constituie și arhitectura spitalelor. O parte dintre acestea, construite cu mulți ani în urmă, nu îndeplinesc cerințele actuale de spațiu - saloanele sunt mici sau aglomerate, cu mai multe paturi, astfel că metodele standard de dezinfecție pot fi cu greu aplicate, ceea ce crește riscul de transmitere a agenților patogeni.

Înțelegerea căilor de transmitere a infecțiilor nosocomiale poate fi importantă pentru prevenirea transmiterii lor. Cei trei factori de transfer al agenților patogeni includ o gazdă sensibilă, un agent patogen virulent și un mediu favorabil. Reglementarea primilor doi factori presupune o serie de metode de diagnostic, tehnici de ingrijire și tratamente adaptate la vârsta și integritatea sistemului imunitar al pacienților. Însă cel de-al treilea factor, mediul favorabil, implică strategii stricte și procedee moderne de dezinfectare a aerului și suprafețelor, folosind metode eficiente și moderne.

Agenții patogeni nosocomiali se transmit, în principal, prin contactul direct - de la o persoană la alta. Transmiterea se poate face prin intermediul pielii contaminate, prin intermediul apei sau alimentelor, dar și prin contactul cu obiectele, suprafețele sau instrumentarul medical. Prin urmare, pentru prevenirea transmiterii acestora sunt extrem de importante proceduri stricte de dezinfecție, care merg de la o igienă strictă a mâinilor, la echipamentul potrivit de protecție pentru cadrele medicale și la curățarea corespunzătoare a suprafețelor și a aerului din interiorul unităților sanitare.

Dezinfecția, arma principală în lupta cu nosocomialele

Studiile de specialitate au demonstrat că respectarea strictă a regulilor de igienă şi de bună practică medicală contribuie la prevenirea a mai mult de jumătate din totalul infecţiilor nosocomiale. Controlul mai eficient al răspândirii infecțiilor și bolilor transmisibile, folosind metode eficiente de dezinfecție, va duce nu doar la scăderea incidenței acestora, ci și la reducerea cheltuielilor suplimentare pentru sănătate (legate de creșterea duratei de spitalizare, tratamente medicamentoase complexe și pe perioade mai lungi, etc.).

În prezent, cele mai folosite metode de dezinfecție în unitățile medicale implică produse de curățenie profesionale, detergenți și dezinfectanți și personal administrativ care să aplice practicile și procedurile agreate. Însă, de multe ori, așa cum am mai spus anterior, produsele de dezinfecție - indiferent cât de costisitoare - pot fi ineficiente în fața rezistenței agenților patogeni, iar personalul administrativ se poate dovedi mai puțin riguros în aplicarea procedurilor stabilite. Mai mult, o parte dintre substanțele chimice folosite la dezinfecție pot fi agresive și dăunătoare, atât cu oamenii cât și cu mediul.

În plus, detergenții și dezinfectanții nu au niciun impact nici asupra agenților patogeni din aer. Să nu uităm și faptul că dezinfectanții utilizați în mod obișnuit pentru a curăța suprafețele nu inactivează materialul genetic rezistent la antibiotice. Aceste materiale genetice persistă ulterior în mediul înconjurător și pot fi transferate la bacteriile vecine prin transfer orizontal de gene.

Roboții autonomi - o soluție concretă

O soluție concretă pentru aceste probleme și o metodă extrem de eficientă pentru a ține în frâu infecțiile nosocomiale o constituie utilizarea în unitățile spitalicești a roboților autonomi de dezinfectare a aerului și suprafețelor. Acest tip de dispozitive, care folosesc radiațiile UV-C  pentru a ucide bacteriile și virusurile și a le împiedica să se reproducă, asigură trasabilitate, conformitate și distrugerea bacteriilor și virusurilor

Lumina ultravioletă determină inactivarea microbiană în urma absorbției sale de către materialul genetic patogen. Nenumărate studii internaționale au demonstrat eficiența radiației UV-C, care reduce eficient și rapid microorganismele, distrugându-le structura și inactivând celulele vii. De asemenea, s-a stabilit că lumina UV-C constituie o metodă fiabilă și ecologică de dezinfecție, eliminând nevoia de substanțe chimice și împiedicând creșterea rezistenței microbiene.

Primele rapoarte științifice care descriu proprietățile germicide ale radiațiilor ultraviolete pot fi urmărite încă din secolul al XIX-lea, când s-a observat că bacteriile puteau fi inactivate de lumina directă a soarelui. Prima instalarea unui sistem de dezinfecție cu lumină ultravioletă într-un spital a fost înregistrată în 1936 în Boston, Statele Unite, când un sistem UV suspendat a fost instalat pentru a dezinfecta aerul din sălile de operație ale spitalului de copii. Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA a aprobat pentru prima dată în mod oficial utilizarea dispozitivelor UV în spitale în 2003, ca mijloc suplimentar de dezinfectare a apei și aerului. Iar tehnologia a evoluat rapid în ultimii ani - de la dispozitivele simple, la cele complexe, de tipul roboților de dezinfecție.

Roboții autonomi cu lămpi germicide UV-C, instalate pentru a emite radiații în toate direcțiile, oferă un instrument eficient pentru a elimina virușii și bacteriile rezistente pe care procedurile manuale de curățare le-ar fi putut omite. Aparatura inteligentă funcționează fără a necesita prezența oamenilor și folosește senzori pentru a detecta mișcarea și a se opri dacă sunt persoane în apropiere. Roboții navighează prin încăperi sau holuri conform traseului prestabilit în programul de dezinfecție și își pot găsi drumul înapoi la stațiile de încărcare, toate acestea fără a necesita cheltuieli suplimentare de personal.

Roboți made in România

WOLF-e ROBOTICS este primul producător român de aparate de dezinfecție cu radiaţii UV-C care dezvoltă și comercializează echipamente inteligente și roboți autonomi pentru activități de dezinfecție, cu aplicabilitate în sectorul medical. 

Compania pune la dispoziția unităților sanitare sisteme de dezinfecție autonome cu lumină UV-C, proiectate și produse în România, cu decuplare automată la detecția de mișcări, ce dispun de navigaţie autonomă și cartografiere automată a spaţiilor în timp real. Mai mult, producătorul oferă - pe lângă robotul de dezinfecție - și o platformă integrată de management, personalizabilă pentru fiecare unitate sanitară.

Soluția WOLF-e ROBOTICS asigură un control integral pentru managerul responsabil în spital, prin platformă desktop complexă și un control simplificat pentru operator, prin aplicaţie mobilă. De asemenea, se asigură un sistem de management centralizat al operațiunilor de dezinfecție și trasabilitate asupra tuturor operațiunilor efectuate.

Toate informațiile referitoare la produsele de dezinfecție a aerului și suprafețelor pot fi accesate pe site-ul www.wolfe.ro sau direct la telefon +40733263259, unde cei interesați pot găsi documente și referințe despre tehnologia de dezinfectare și avantajele roboților de dezinfecție.

Data actualizare: 08-02-2023 | creare: 08-02-2023 | Vizite: 419
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: