Sa traiesti cu sindromul Down

Data publicării: 20-03-2007

Portret: adulta si bolnava de sindromul Down /trizomie 21/. Sandra Crottet, din oraselul elvetian Estavayer-le-Lac /din cantonul Fribourg/, isi povesteste viata de zi cu zi. Are 41 de ani si o speranta de viata de 60 de ani. In cadrul Zilei Mondiale a Sindromului Down /sau Trizomiei 21/, un prim congres national va fi organizat la Fribourg, sambata, 17 martie. Cu acest prilej, se va vorbi despre imbatranirea persoanelor purtatoare ale acestei anomalii genetice, scrie Elisabeth Haas, in editia de miercuri, 14 martie, a cotidianului elvetian La Liberté.

 Sandrei Crottet - o femeie vioaie, cu o scanteiere in ochii migdalati - ii place sa vorbeasca. ""Nu am gura cusuta, cum se spune"", confirma ea. Ea este cea care primeste echipa ziarului, intr-o vineri dupa-amiaza, la domiciliul din Estavayer-le-Lac. Fara sap stea o clipa locului, se duce sa ia - una dupa alta - fotografiile aliniate pe etajerele din hol. La 41 de ani, purtatoare a sindromului Down - numit si trizomie 21 - Sandra Crottet traieste intr-o garsoniera amenajata in casa mamei sale.
 La stanga, se afla salonul, cu televizorul si discurile lui Garou si ale lui Claude François, pe  a caror muzica ii place sa danseze. Mai departe se afla camera. La dreapta, sala de baie. Totul este bine asezat, la locul sau. ""Sandra este curata si foarte meticuloasa"", marturiseste mama ei, Carmen Crottet. Iar Sandra precizeaza ca gateste si face curatenie cu placere. Citeste ziarele regionale, revistele, ii plac cuvintele ascunse, se uita la televizor seara. ""Sunt foarte fericita in garsoniera mea"", spune ea incantata, cu zambetul pe buze in fata obiectivului aparatului de fotografiat. Autonoma, ea isi alege cu grija hainele, circula cu mijloacele de transport in comun, ramane acasa in lipsa mamei sale. Sandra reprezinta o majoritate a purtatorilor acestei anomalii cromozomice, care au invatat sa traiasca in cel mai independent mod posibil. Ea a acceptat sa depuna marturie, in conditiile in care primul congres national al sindromului Down va avea loc la Fribourg, sambata, in cadrul Zilei Mondiale a Trizomiei 21.

 

 Buna inotatoare

 

 In viata de zi cu zi, Sandra Crottet lucreaza cu jumatate de norma la La Rosiere, in Estavayer-le-Lac. In urma cu 15 ani, ea lucra cu norma intreaga, insa, odata cu trecerea anilor si din cauza oboselii, si-a redus activitatea. ""Imi face placere sa merg la lucru. Dar imi face bine si cand stau. La finalul zilei, imi place sa imi zic ca munca s-a terminat."" In ateliere protejate, La Rosiere utilizeaza aproximativ 70 de adulti cu un handicap mental care indeplinesc tot felul de sarcini de prelucrare pentru industrie.
 In acea zi de vineri, Sandra povesteste ca a facut ambalaje din carton pentru o intreprindere din regiune.
 De obicei, pune in plic buletinele de vot din La Broye. Institutia ii ofera si posibilitatea de a participa la ateliere de calcat rufe, de cofetarie si de gatit. ""Este un progres"", recunoaste Carmen. In lipsa structurilor in La Broye, fiica ei a facut - in fiecare zi, timp de 20 de ani - traseul pana la Fribourg, pentru a merge la Buissonnets si, apoi, la Farandole. La Rosiere, infiintata in 1988, dispune si de apartamente comunitare si protejate; este o solutie pe care Carmen nu o ia inca in calcul. La 62 de ani, ea spera sa ramana in forma cel putin inca zece ani. Fiica ei mai mica - mama a trei copii, dintre care cea mai mare este fina Sandrei - ar putea si ea prelua stafeta /pentru a avea grija de sora ei/.
 Deocamdata, Sandra are tot timpul pentru a se dedica lucrului manual, cum ar fi cusaturile: ""Imi trebuie putin mai mult timp pentru a invata"", spune ea, mandra sa arate obiectele pe care le-a realizat. Ii plac si cursurile de inot: ""Apa este elementul meu"", spune - zambind - aceasta buna inotatoare, uitandu-se la fotografiile facute in vacanta petrecuta la mare. Familia ei merge, in fiecare an, in casa pe care o detine la Cap d"Agde /localitate din Languedoc, Franta/. In album se afla si toate amintirile din lumea teatrului, cu atelierul CREAHM si taberele de vara in strainatate. In 2008, cand La Rosiere va implini 20 de ani de existenta, Sandra va merge, de altfel, sa faca camping in Botswana si Namibia. Se bucura deja gandindu-se la lucrul acesta, conchide semnatara articolului din ziarul elvetian.

 

Sursa: Rompres

20-03-2007, Vizualizari 1549
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.