Sănătatea și fericirea depind una de cealaltă

©

Autor:

Sănătatea și fericirea depind una de cealaltă
Deși am putea crede că sănătatea și fericirea reprezintă două obiective independente în viața unei persoane, un număr tot mai mare de studii arată faptul că o perspectivă fericită asupra vieții poate avea un impact real asupra sănătății fizice.
În revista Psychological Science au fost publicate studii care au demonstrat că atât consultațiile psihologice online, cât și cele oferite față în față (ambele reprezentând tactici de stimulare a bunăstării persoanelor) au efecte pozitive asupra sănătății, conform declarațiilor subiecților.

Conform profesorului Kostadin Kushlev al departamentului de psihologie din cadrul Universității Georgetown, studiul realizat de ei se află printre primele care sugerează că îmbunătățirea stării psihologice, chiar și a oamenilor în general sănătoși poate avea beneficii pentru starea lor fizică.

În cadrul studiului, de-a lungul a șase luni, Kushlev împreună cu colegii săi de la universitățile Virginia și British Columbia au analizat modul în care sănătatea fizică a unor oameni care nu erau spitalizați sau nu urmau niciun tratament medicamentos a fost influențată de îmbunătățirea stării psihologice. Cercetarea a cuprins 155 de oameni cu vârste cuprinse între 25 și 75 de ani care au fost împățiți în două grupuri: unul control, iar celălalt care a fost supus unor intervenții psihologice pozitive. Acestea s-au bazat pe trei tipuri de fericire:
  • sinele de bază - care a presupus îndrumarea oamenilor în identificarea valorilor personale, atuurilor și obiectivelor;
  • sinele experiențial - care se concentrează pe stăpânirea emoțiilor și îmbunătățirea atenției și
  • sinele social - unde participanții au învățat tehnici de cultivare a recunoștinței, de favorizare a interacțiunilor sociale pozitive și de interacționare cu comunitatea lor.

Programul a constat în module sâptămânale, conduse fie de un clinician, fie realizate online, folosind o platformă personalizată. Nici unul dintre module nu a presupus promovarea sănătății fizice sau a obiceiurilor sănătoase precum somnul, exercițiile fizice, alimentația sănătoasă.

La finalul programului participanții au primit evaluări și recomandări individuale legate de modulele care ar ajuta cel mai mult la creșterea fericirii lor pe termen lung.

După trei luni de la încheierea studiului aceștia au mărturisit faptul că starea lor psihologică s-a îmbunătățit. De-a lungul acestor trei luni ei au avut mai puține zile în care s-au simțit rău din punct de vedere fizic, comparativ cu cei din grupul control.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 24-07-2020 | creare: 24-07-2020 | Vizite: 630
Bibliografie
Health and happiness depend on each other, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200722170142.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: