ROmedic Cabinete medicale Suceava Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Suceava

Intrebari frecvente despre Neurofeedback

Ce este neurofeedback-ul?

Neurofeedback-ul este antrenamentul direct al funcției creierului, prin care creierul învață să funcționeze mai eficient decât o face de obicei. Observăm creierul în acțiune în fiecare moment al ședinței. Redăm acele informații persoanei prin imagini, sunet și tactil, creierul acesteia primind astfel tonuri de feedback, recompensând creierul pentru schimbarea propriei activități în modele mai adecvate. Acesta este un proces de învățare treptată. Se aplică oricărui aspect al funcției creierului pe care îl putem măsura. Neurofeedback-ul se antrenează în autoreglare. Autoreglarea este o parte necesară a unei bune funcționări a creierului, iar antrenamentul de autoreglare permite sistemului nervos central să funcționeze mai bine.

 
Cum funcționează neurofeedback-ul?

Aplicăm electrozi pe scalp pentru a asculta activitatea undelor cerebrale. Procesăm semnalul prin computer și extragem informații despre anumite frecvențe cheie ale undelor cerebrale. Unele frecvențe pe care dorim să le promovăm. Altele pe care dorim să le diminuăm. În cele din urmă, activitatea undelor cerebrale este „modelată” către performanțe mai dorite și mai reglementate. Frecvențele pe care le vizăm și locațiile specifice de pe scalp în care ascultăm creierul sunt specifice condițiilor pe care încercăm să le abordăm și specifice individului.

 
Ce înseamnă când spui ,,creierul meu nu este reglat,, ?

Mai simplu spus, un creier nereglementat tinde să fie supra-stimulat atunci când se presupune că ar trebuii să fie calm și sub-stimulat atunci când se presupune că ar trebuii să fie atent. Uneori, creierul se autocorectează. În caz contrar, această dereglare devine „noul normal”. Deci, are sens că ar trebui să putem re-antrena creierul să funcționeze optim, așa cum a fost conceput. În antrenamentul de neurofeedback, lucrăm împreună cu alte terapii ( transă hipnotică, psihoterapie, ședințe de relaxare clasică, autoreglare respiratorie, etc ). Când creierul tău este mai bine reglat, îți permite să schimbi comportamentele și gândurile.

 
Ce problem/simptome îmbunătățește neurofeedback-ul?

Neurofeedback-ul abordează orice problemă de dereglare a creierului. Doar pentru a numi câteva: ADD și ADHD, insomnie, anxietate, depresie, traumatisme cerebrale , recuperare dependență, dureri de cap și migrene, dureri cronice, PTSD, recuperare după accident vascular cerebral, probleme de spectru autist, stres, frici și fobii, crize sau atacuri de panică, relații, traume , tulburări emoționale, tulburări de dispoziție, concentrare.

 
De câte sesiuni de neurofeedback voi avea nevoie?

Cercetările arată că majoritatea persoanelor au nevoie în medie de 40-60 de sesiuni în total. Clienții noștri încep cu 20 de sesiuni și apoi fac o a doua hartă a creierului pentru a le vedea progresul. Facem recomandări pentru viitor conform celei de-a doua hărți. În funcție de severitatea simptomelor unui client, multe persoane necesită mai mult decât media sesiunilor sugerate pentru a-și atinge obiectivele specifice.

 
Ce folosești pentru a-mi citi undele creierului?

Folosim senzori de ultimă generație, care sunt așezați direct pe scalp pentru a măsura frecvențele electrice pe care le creează creierul (unde alfa, beta, hi/beta, delta și theta). Aceste informații sunt introduse într-un computer care analizează ieșirea dvs. de bază. Apoi, parcurgeți o serie de exerciții și monitorizați modificările acestor valuri de-a lungul sesiunii pentru a înțelege mai bine tendințele naturale ale creierului. De aici, veți fi ghidați să vă schimbați tendințele creierului și să vedeți imediat feedback-ul din munca dvs. pe măsură ce frecvențele de undă trebuie să fie reglate pe monitor.

 
Este neurofeedback sau cartografierea creierului dureroasă?

Deloc! Este foarte relaxant și confortabil. În general, clienții așteaptă cu nerăbdare sesiunile lor.

 
Cum afectează neurofeedback-ul orice medicament pe care îl iau?

Cu o pregătire cu succes în neurofeedback, este posibil ca medicamentele care vizează funcția creierului să nu mai fie necesare sau să fie necesare la doze mai mici, deoarece creierul preia mai mult rolul de a se autoregla. Vă rugăm să rețineți – Este important să comunicați medicului care prescrie medicamentele despre neurofeedback

 
Neurofeedback-ul este durabil atunci când vine vorba de vindecarea creierului?

Dacă problema abordată este una de nereglare a  creierului, atunci răspunsul este da și asta acoperă o mulțime de terenuri. Neurofeedback-ul implică învățarea de către creier și dacă acest lucru scoate ordinea din dezordine, creierul va continua să-și folosească noile capacități și, astfel, să le consolideze. Când vine vorba de condiții degenerative, cum ar fi Parkinson sau demențele, sau când lucrăm împotriva ,,agresiunilor,, continue asupra sistemului nervos, așa cum se poate întâmpla în spectrul autist, instruirea trebuie continuată la un anumit nivel în timp pentru durabilitate.

 
Neurofeedback-ul este sigur?

Cercetările arată că propriul tău creier „știe cel mai bine” și suntem de accord, cu acest lucru. Antrenamentul neurofeedback nu forțează sau „împinge” creierul într-o singură direcție. Practic, neurofeedback-ul vă oferă creierului informațiile de care are nevoie pentru a se corecta și pentru a funcționa la cel mai optim nivel. Permite pur și simplu procesul natural de autocorecție al propriului creier.

 
Trebuie să fac ceva pentru a funcționa bine în sesiunile de neurofeedback?

Nimic. Unele sisteme de antrenament cerebral cer utilizatorului să „interacționeze” jucând jocuri sau rezolvând puzzle-uri în timpul sesiunilor. Acest nivel suplimentar de interacțiune nu este necesar cu sistemul nostru modern de neurofeedback. În timpul unei sesiuni de antrenament, vă puteți relaxa și bucura pur și simplu!

 
De unde știi ce protocoale să folosești?

De-a lungul anilor, s-au dezvoltat anumite protocoale de formare neurofeedback (EEG Biofeedback) care sunt utile în anumite clase de probleme precum atenția, anxietatea și depresia, convulsiile și migrenele, precum și funcția cognitivă. Există o serie de instrumente de evaluare ( de exemplu QIK Test ),  pe care le folosim pentru a ne ajuta să decidem care protocoale sunt cele mai potrivite pentru dvs.

 
Cât durează o sesiune de neurofeedback?

Fiecare ședință este programată pentru 50 de minute. Ar trebuii să ajungeți cu 5 – 10 minute mai devreme, deoarece programările sunt întotdeauna la timp. În ora clinică, există aproximativ 30 – 35 de minute de antrenament pentru neurofeedback și aproximativ 15 minute de pregătire (așezarea senzorilor pe cap) înainte de începerea antrenamentului.

 
Cum este camera de neurofeedback?

Am creat un spațiu foarte confortabil și relaxant pentru ca clienții să vină la sesiunile de antrenament cu plăcere, dotat cu lampă caldă și dacă este necesar cu uleiuri esențiale. Fiecare client are propriul său spațiu privat, cu un scaun confortabil, și o pătură la nevoie. Cabinetul poate găzdui doi clienți odată, fiecare cu spațiul său.

 
Câte sesiuni de formare în neurofeedback ar trebui să fac?

Numărul mediu de sesiuni de neurofeedback pentru a realiza o schimbare durabilă este de 40 de sesiuni.

 
Cât timp durează până voi începe să observ o diferență datorată sesiunilor  neurofeedback?

În medie, majoritatea oamenilor necesită 15-20 de sesiuni pentru a experimenta modificări ale simptomelor. Este foarte normal să apară o anumită agitație sau iritabilitate timp de câteva săptămâni după cea de-a 15-a sesiune. Vă rugăm să ne anunțați dacă simțiți că problemele legate de relațiile metabolice sau personale ar putea să vă împiedice formarea în neurofeedback – avem o echipă de oameni gata să vă ajute.

 
Există efecte secundare de la neurofeedback?

Nu. Singurele efecte secundare cunoscute pot rezulta din efectul  medicamentelor prescrise pe care le luați atunci când doza nu este redusă pe măsură ce sesiunile progresează.

 
Dacă Neurofeedback este atât de reușit, de ce nu am mai auzit de el înainte?

Informațiile care verifică rezultatele remarcabile ale neurofeedback-ului cresc în fiecare zi. Institutul Național de Sănătate din S.U.A. ,enumeră mai mult de 130.000 de publicații științifice despre EEG, 450 în neurofeedback și 8.500 de publicații în biofeedback. Recent, în revista Time a fost publicat un articol numit neurofeedback „cea mai eficientă soluție pentru ADHD” de jurnalul Opinions in Pediatrics. În plus, jurnalul ,,Clinici de psihiatrie pentru copii și adolescenți,, din America de Nord a dedicat întregul număr avantajului utilizării neurofeedbackului în tulburările psihiatrice care afectează copiii și adolescenții.

 
Programare