Sarcina după avort

©

Autor:

Sarcina după avort
Adesea, după o întrerupere de sarcină, femeile își pun întrebări legate de o viitoare sarcină. Mai este posibilă? Care sunt riscurile? Cât de curând este posibilă? Încercăm să răspundem la aceste întrebări și să vă oferim câteva sfaturi și recomandări privind sarcina după avort.

Afectează avortul șansele de a rămâne însărcinată în viitor?

Majoritatea femeilor ce au suferit un avort pot rămâne însărcinate chiar imediat după acesta. Este foarte puțin probabil ca întreruperea sarcinii să cauzeze probleme în acest sens, deoarece simplul fapt că ai rămas însărcinată în trecut este un semn că ovulația are loc și sistemul reproducător este funcțional. Însă, există anumite situații ce ar putea afecta șansele de a rămâne însărcinată pe viitor. Un avort efectuat greșit sau un avort cu complicații ar putea ridica probleme. Avortul efectuat incomplet crește riscul infecțiilor, ceea ce poate afecta uterul pe termen lung. De asemenea, orice leziuni ale uterului scad posibilitatea de a rămâne însărcinată, dar și de a avea o sarcină sigură și dusă la termen.

Infecțiile apărute după această procedură medicală pot ridica mari probleme dacă nu sunt tratate la timp; pot provoca blocaje ale tuburilor falopiene, dar îți pun și sănătatea în pericol. Șansele de a suferi leziuni ale uterului sau cervixului sunt de 4 la 1000 de cazuri în cazul unui avort chirurgical, iar în cazul avortului provocat pe cale medicamentoasă șansele sunt mai mici (de 1 la 1000 cazuri).

Este foarte important să fii atentă la orice semn că recuperarea după avort nu este corespunzătoare și în cazul oricărei complicații să primești tratament imediat.
Așadar, avortul nu influențează însemnat șansele de a rămâne însărcinată în viitor. De fapt, majoritatea cuplurilor ce fac sex neprotejat pot avea o sarcină în următorul an. (1)

Când poți rămâne însărcinată din nou după avort?

Ovulația este un fenomen controlat de hormoni, așadar dacă nu folosești o metodă de contracepție, șansele de a rămâne însărcinată sunt similare cu cele de dinainte de avort. Dacă nu dorești o nouă sarcină, ar trebui sa folosești o metodă contraceptivă încă din prima săptămână de după avort. Nu este indicat ca o sarcină să se instaleze în următoarele 1-3 luni după avort. (2)

Este indicat să ai o sarcină imediat după avort?

Avortul, atunci când a fost efectuat corect și când nu au apărut complicații, nu ridică probleme asupra unei viitoare sarcini. Este recomandat ca o perioadă de 3 luni să folosești o metodă de contracepție deoarece o sarcină ar putea prezenta complicații. Iar în cazul unui avort într-o lună mai înaintată a sarcinii, perioada de așteptare ar putea fi extinsă după recomandările medicului specialist.

Este indicat să-i oferi organismului o perioadă de timp suficientă pentru a se vindeca și pregăti pentru o nouă sarcină. Spre exemplu, dacă o femeie a făcut avort din cauze medicale este probabil ca acele probleme să reapară la următoarea sarcină. Așadar, starea de sănătate ar trebui analizată și eventualele probleme să fie tratate. În alte cazuri, femeia poate suferi emoțional din cauza sentimentelor de vină, așa că următorul impuls îl reprezintă dorința de a vrea să compenseze pierderea copilului cu o altă sarcină. Totuși, această opțiune trebuie discutată și luată o decizie sigură pentru siguranța mamei, dar și a fătului. În special dacă sarcina trecută a fost una cu probleme sau avortul a prezentat complicații, este important să înțelegi de ce este mai bine să existe o perioadă de pauză între sarcini. (2)

Ce riscuri prezintă avortul pentru o viitoare sarcină?

În general, avortul nu prezintă riscuri asupra unei viitoare sarcini, cu condiția ca acesta să fi fost efectuat cu succes și să nu fi apărut complicații sau alte probleme în acest sens.

Există, însă, unele cazuri în care avortul poate fi pus în legătură cu probleme precum sângerarea la debutul sarcinii, o nașterea prematură, greutatea mica la naștere a fătului și probleme ale placentei. În cazuri mai rare, un avort chirurgical poate provoca leziuni ale cervixului sau uterului. Mai multe avorturi de-a lungul vieții ar putea provoca o slăbire a cervixului ce ridică riscuri serioase într-o următoare sarcină. (3)

Majoritatea femeilor ce au suferit un avort sunt abia la începutul vieții sexuale sau sunt mai tinere și nu au avut avorturi multiple de-a lungul vieții. În general acestea își doresc să aibă o sarcină în viitor. În acest caz prognosticul este unul foarte bun. Exceptând avortul ce a fost precedat de complicații sau infecții, nu există dovezi care să pună avortul în legătură cu infertilitatea sau sarcina ectopică.

De asemenea, riscul unui avort spontan, al unei nașteri premature sau al greutății mici la naștere a fătului nu sunt mai mari în cazul femeilor ce au suferit un avort prin metoda aspirației comparativ cu cele care au dus sarcina la termen. În cele din urmă, femeile ce au suferit un avort chirurgical prin dilatație și evacuare au un risc mai crescut de a avea o naștere prematură și bebelușul să aibă o greutate mai mică la naștere.

Cu excepția nașterii premature și a greutății mici la naștere, nu există dovezi ca avortul să aibă alte efecte negative asupra unei sarcini sau să cauzeze infertilitatea. (4)

Mare parte dintre femeile ce au suferit un avort vor dori să aibă o sarcină în viitor. Este important de reținut că avortul nu afectează, în general, fertilitatea și șansele de a rămâne însărcinată. De asemenea, o femeie ce a suferit un avort, poate duce o sarcină până la termen și poate avea un bebeluș sănătos. Chiar dacă unele complicații și probleme pot apărea, acestea sunt tratabile și nu ar trebui să constituie un motiv de teamă.

După un avort este important să aștepți o perioadă îndeajuns de lungă de timp până la viitoarea sarcină. Nu ezita să discuți cu medicul specialist pentru recomandări în acest sens.

Data actualizare: 11-04-2019 | creare: 07-01-2015 | Vizite: 97720
Bibliografie
(1) Îmi afectează avortul șansele de a rămâne însărcinată în viitor? https://www.babycentre.co.uk/x1013967/does-a-past-termination-affect-my-chances-of-getting-pregnant
(2) Cât de curând pot rămâne însărcinată după un avort? https://www.newkidscenter.com/Pregnancy-After-Abortion.html
(3) Poate avortul să mărească șansele de a avea probleme într-o viitoare sarcină? https://www.mayoclinic.org/healthy-living/getting-pregnant/expert-answers/abortion/faq-20058551
(4) Efectul avortului asupra unei viitoare sarcini https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2225607
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Recomandari generale in timpul sarcinii
  • Avortul
  • Ingrijirea dupa avort
  •