Schimbarea frecventă a medicului vă poate scurta viața

©

Autor:

Schimbarea frecventă a medicului vă poate scurta viața
Un studiu inovator a descoperit o rată a decesului mai mică printre persoanele care de-a lungul timpului merg la același medic.
Cercetările au fost realizate de University of Exeter Medical School, în colaborare cu cabinetul St Leonard's Practice din Exeter. Rezultatele au fost publicate în jurnalul BMJ Open.

Studiul reprezintă o primă revizuire sistematică a relației între ratele decesului și continuitatea tratamentului - frecventarea aceluiași medic de-a lungul timpului. „Pe măsură ce tehnologia medicală și tratamentele inovatoare domină știrile din domeniul medical, aspectul uman al meseriei a fost neglijat. Studiul nostru arată că acest aspect nu ar trebui neglijat, dimpotrivă - ar trebui prioritizat, pentru că are potențialul de a salva vieți”, a afirmat Prof. Dr. Philip Evans.

Analiza cercetătorilor a cuprins rezultatele a 22 de studii de înaltă calitate, din diverse perioade de timp și din 9 țări diferite, însumând culturi și sisteme de sănătate diverse. Dintre acestea, 18 (82%) studii au constatat că un contact frecvent de-a lungul timpului cu același medic a însemnat un risc mai scăzut de deces, comparativ cu lipsa continuității în relația medic-pacient.

Pe lângă faptul că efectul s-a observat în culturi diverse, acesta a rămas constant atât pentru medicii de familie, cât și pentru specialiști - inclusiv psihiatri și medici chirurgi.

Continuitatea îngrijirii medicale apare atunci când medicul și pacientul se văd de mai multe ori de-a lungul timpuli și ajung să se cunoască. Asta duce la o mai bună comunicare, la satisfacția pacientului, aderența la tratament și scăderea necesității serviciilor spitalicești”, a declarat Prof. Dr. Philip Evans.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 28-07-2019 | creare: 29-06-2018 | Vizite: 818
Bibliografie
Seeing the same doctor is a matter of life and death, link: https://medicalxpress.com/news/2018-06-doctor-life-death.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: