Scintigrafia cardiaca

©

Autor: Redacția ROmedic

Explorare neinvaziva care implica injectarea i.v. a unei substante radioactive care se fixeaza electiv in anumite tesuturi. Un contor de scintilatie inregistreaza radiatia gamma a izotopilor si descrie o imagine care ofera informatii referitoare la marimea, forma, pozitia si activitatea functionala. Exista mai multe variante de scintigrafie cardiaca.

 

Indicatii:

1. stenoze coronariene;

2. evaluarea dimensiunilor si functionalitatii cavitatilor cardiace;

3. angina pectorala, anevrism, infarct (dureri precordiale atipice);

4. cardiomiopatii de etiologii diverse;

5. evaluare pre- si postchirurgicala.

 

a). Scintigrafia cu Technetiu- pirofosfat (99Tc- PYP)

Tehnica scintigrafica "calda" (hotspot) utila in identificarea precoce a localizarii, marimii si extinderii infarctului de miocard in primele 24- 96 de ore dupa producere (limite extreme 12 ore-6 zile); este posibila si diferentierea zonelor vechi de infarct de cele noi.

Infarctul de miocard acut se asociaza cu o zona de fixare crescuta ( hotspot ) pe imaginea scintigrafica. Utilitatea maxima a testului este in cazul in care determinarile enzimatice sau studiile electrofiziologice nu sint concludente.

 

b). Marcarea cu anticorpi monoclonali

Aceasta tehnica necesita administrarea intravenoasa a anticorpilor anti- miozinici marcati radioactiv, care permit identificarea sediului infarctului. Este o tehnica mai sensibila decit cea cu 99Tc, care este influentata de captarea osoasa a radiotrasorului.

 

c). Scintigrafia de efort cu Thalium- 201

Principiul metodei il reprezinta analogia fiziologica a Ta- 201 cu K, extras si utilizat de celulele miocardice.

Tehnica se utilizeaza in diagnosticarea afectiunilor cardiace ischemice, in conditii de inregistrare simultana a unui traseu ECG in conditii de solicitare cardiaca (proba de efort). Injectarea radiotrasorului se face in momentul solicitarii cardiace maximale.

Indicatii ale scintigrafiei de efort:

- diagnosticul diferential ischemie / infarct (in caz de ischemie aspectul scintigrafic revine la normal dupa 4 ore de la incetarea efortului si ramine anormal in caz de infarct);

- evidentierea defectelor de mecanica parietala si de pompa cardiaca in conditii de cereri crescute de oxigen;

- evaluarea trombozelor coronariene inainte de injectare de streptokinaza.

Un aspect scintigrafic normal in conditii de solicitare cardiaca poate elimina necesitatea cateterismului cardiac in evaluarea durerilor precordiale si ale modificarilor ECG neconcludente.

Utilizarea tehnicii SPECT permite localizarea mai precisa a zonelor ischemice.


Data actualizare: 28-01-2013 | creare: 06-01-2007 | Vizite: 21616
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: