Scolioza si corsetul Cheneau

©

Autor:

Advertorial oferit de ScolioKid

Scolioza la copii reprezinta deformatia cutiei toracice si a coloanei. De multe ori vedem descrierea scoliozei ca „deformatia coloanei vertebrale prin curbarea laterala si rotatia corpilor vertebrali” dar de fapt ceea ce vede parintele pentru prima data este deformarea cutiei toracice cu o imagine de ansamblu a trunchiului usor distorsionata fata de normal – un umar mai ridicat datorita modificarii pozitiei spatiale a scapulei pe torace, un cap usor inclinat, usoara cifoza , un sold mai ridicat (atunci cand ni se pare ca pantalonii nu au fost bine croiti). Aceasta imagine de ansamblu cu o coloana vertebrala si coastele deformate se numeste scolioza.

Cauzele scoliozei sunt multiple si atat de multe corelatii intre diferite patologii si scolioza, incat scolioza este de multe ori numita scolioza idiopathica (cu cauza necunoscuta).

In general, aceasta ar fi abordarea simplista, intrucat o cauza reala exista, trebuie doar identificata. In acest sens se efectueaza o radiografie pentru a stabili daca o patologie de bazin sta la baza scoliozei si pentru a vedea real gradul de deformatie al coloanei si coastelor fata de normal. Dupa radiografie urmeaza testul stabilometriei si podometriei pentru a vedea daca biomecanica memebrelor inferioare influienteaza pozitia trunchiului si gradul de corectie a pozitiei centrului de greutate.

Urmatoarea etapa este stabilirea gradului de flexibilitate a corpului deformat prin manevre de posturare spatiala. Daca scolioza este mai mare de 15 grade si are o caracteristica bazala atunci se intervine prin kinetoterapie si corset. Si nu orice tip de corset ci unul special pentru scolioza, denumit Cheneau in cinstea celui care a dezvoltat modul de realizare a unui corset tridimensional pentru corectia scoliozei, dr. Jaque Cheneau.

Corsetul Cheneau se realizeaza doar pe baza de radiografie si mulaj, intrucat deformatia este tridimensionala. Acesta presupune ca bioinginerul care realizeaza corsetul sa aiba cunostinte solide de biomecanica si sa fie calificat in modelarea tridimensionala a unui mulaj.

Timpul de realizare a unui corset Cheneau  este de aproximativ 8 ore – calculare si incadrare axe, stabilirea zonelor de corectie si volumele ce trebuie lucrate, proiectarea corsetului, modificarea mulajului prin tehnici de gipsotomie si rectificare manuala sau digitala, pregatirea mulajului pentru termoformare, termoformare, decupaje conform proiectului, proba si finisare. Am pus cateva din etapele de lucru pentru a nu speria viitorii bioingineri specialisti in scolioze, dar toate aceste etape reprezinta timpi de lucru manopera, consum de energie si material.

Multi parinti se intreaba daca purtarea unui corset rezolva situatia. Raspunsul ferm este NU, intrucat este nevoie si de kinetoterapie pentru a echilibra musculatura si aparatul respirator afectate de scolioza. Tratamentul presupune o perioada de lucru de 3 ani in general, cateva corsete care se schimba functie de modificarea coloanei si trunchiului dar si de modificarea volumelor prin crestere.

Costurile variaza de la tara la tara, cert este ca Romania este printre tarile cu cele mai bune rezultate, mai ales zona Moldovei. Din acest motiv inca sunt solicitat pentru a tine cursuri de formare in diverse laboratoare din lume prin proiecte internationale. Pentru mai multe detalii nu ezitati sa ne sunati sau sa programati o evaluare. Va stam la dispozitie cu cele mai bune produse si servicii.

Data actualizare: 20-07-2020 | creare: 20-07-2020 | Vizite: 802
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!