Siguranța copilului acasă

©

Autor:

Siguranța copilului acasă
Pentru cei mici, obiectele și activitățile din casă pot fi uneori periculoase, dacă sunt lăsați nesupravegheați sau dacă au acces la unele care îi pot pune în pericol.

Iată câteva sfaturi pentru a proteja copiii de cele mai frecvente accidente care pot apărea acasă.

Siguranța în bucătărie

Bucătăria este un loc cu multe tentații pentru cei mici, iar părinții sunt de cele mai multe ori ocupați cu pregătirea mesei atunci când se află aici. De aceea, supravegherea copiilor, dar și luarea unor măsuri de siguranță specifice pentru bucătărie sunt cu atât mai importante pentru evitarea eventualelor pericole.

 • Așezați tacâmurile și obiectele ascuțite de bucătărie ferite de accesul copiilor (în dulapuri mai sus, unde nu pot ajunge). Pentru mai multă siguranță, securizați ușile dulapurilor și sertarelor.
 • Atunci când gătiți, așezați, pe cât posibil, vasele pe foc la ochiurile din partea din spate a aragazului, evitând să lăsați mânerele acestora către exterior, de unde ar putea fi ușor agățate de copii.
 • Dacă pregătiți ceva la cuptor, limitați accesul celor mici în zona lui, pentru a evita arderile. De asemenea, asigurați-vă că nu sunt copiii în prajmă atunci când manipulați vase fierbinți, vase cu ulei încins, când scoateți ceva din cuptor etc.
 • Curățați imediat podeaua dacă se varsă ceva pe jos, pentru a evita posibilele alunecări.
 • Magneții mici de pe frigider pot fi introduși în gură sau nas de cei mici, de aceea plasați-i mai sus pe ușa frigiderului, pentru a limita accesul la ei.
 • Evitați să țineți copiii în brațe atunci când utilizați aragazul sau cuptorul.
 • Copiii pot trage de fața de masă sau de obiectele lăsate pe marginea mesei (eventual recipiente fierbinți), de aceea plasați-le cât mai aproape de centrul mesei. Fața de masă poate fi înlocuită cu suporturi pentru farfurii. (1), (2), (3), (4)

Siguranța în timpul îmbăierii

 • Nu lăsați niciodată copilul singur în cadă sau în scaunul pentru baie. Până la vârsta de 5 ani, cei mici trebuie supravegheați în timpul îmbăierii, întrucât ei se pot îneca și într-o cantitate redusă de apă. Pentru a nu fi nevoie să lipsiți nici câteva minute, aduceți toate cele necesare băii încă de la început.
 • Verificați întotdeauna temperatura apei înainte de a introduce copilul în cadă. În cazul în care apa se răcește pe parcursul băii, nu adăugați apa fierbinte în cădiță peste copil sau nu deschideți robinetul cu apă fierbinte când el este în dreptul jetului de apă.
 • După terminarea băii (dar și în general) nu lăsați apa în cadă și nu lăsați podeaua udă.
 • Dacă păstrați aparate electrice în baie (uscător de păr, radio etc.) nu le lăsați în priză în apropierea căzii sau a zonei de îmbăiere și în general nu le lăsați la îndemâna celor mici.
 • Pentru prevenirea alunecărilor, așezați pe podeaua din baie covorașe antiderapante. (5), (6), (7), (8)

Siguranța în timpul somnului

Majoritatea recomandărilor privind siguranța somnului copiilor fac referire la bebeluși, pentru că aceștia sunt mai vulnerabili, iar în condiții nefavorabile, sunt predispuși la sindromul morții subite a sugarului.

 • Până la vârsta de 1 an, se recomandă ca cei mici să fie culcați pe spate, și nu pe burtă. Incidența sindromului de moarte subită a sugarului a scăzut după introducerea acestei recomandări în ghidurile Academiei Americane de Pediatrie în 1992.
 • Nu puneți în pătuțul copilului niciun obiect ce i-ar putea obstrucționa respirația și crește riscul sufocării: jucării de pluș, pernuțe, protecții laterale pentru pătuț.
 • Nu puneți niciodată ațe sau cordoane în jurul gâtului copilului (pentru suzetă, de exemplu) sau în preajma pătuțului. De asemenea, sunt de evitat perdelele și cordonele de la perdele în apropierea pătuțului, care ar putea ajunge peste fața copilului.
 • Achiziționați o saltea fermă pentru pătuț, care să se potrivească mărimii acestuia (dacă e mai mică decât pătuțul, dă posibilitatea prinderii mâinilor sau picioarelor între marginea acesteia și pătuț, dacă e prea mare, nu stă confortabil și poate forma cute.
 • Monitoarele pentru copii oferă părinților posibilitatea de a-i supraveghea pe cei mici în timpul somnului chiar și atunci când nu sunt în aceeași cameră cu ei. (9), (10), (11), (12)

Informații pe larg despre siguranța somnului la bebeluși găsiți în acest articol.

Siguranța în timpul jocului

 • Alegeți cu atenție jucăriile copilului. Urmăriți următoarele aspecte în alegerea jucăriilor:
 • să nu poată fi rupte cu ușurință de copii;
 • să nu aibă părți ce pot fi rupte/detașate și ulterior înghițite (de exemplu, ochii jucăriilor de pluș);
 • să nu fie ascuțite sau să aibă margini tăioase;
 • să aibă dimensiuni care să nu permită să fie introduse în gurița copilului;
 • să nu conțină materiale toxice.
 • Atunci când cumpărați sau primiți jucării, uitați-vă cu atenție pe ambalaj pentru a vedea dacă se specifică faptul că nu sunt indicate copiilor sub 3 ani.
 • Unele jucării pentru bebeluși sau copii mici pot emite zgomote foarte puternice. Acestea îi pot speria sau le pot afecta auzul, de aceea dacă pentru dvs sunt foarte zgomotoase, cu siguranță și pentru copii sunt.
 • Jucăriile vechi, utilizate, ar trebui verificate periodic pentru a le identifica pe acelea care pot avea bucăți care sunt pe punctul de a se rupe sau cu elemente rupte ce au lăsat în urmă muchii tăioase.
 • Seturile pentru experimente chimice ar trebui folosite de copii numai sub supravegherea unui adult. (13), (14), (15), (16)

Alte măsuri generale de precauție

 • Securizați prizele, colțurile de mobilier, sertarele și mobilierul încă de când cei mici încep să se deplaseze.
 • Dacă locuiți într-o casă cu etaj, instalați apărători (gărdulețe) în fața scărilor pentru a limita accesul copiilor.
 • Depozitați produsele de curățare și medicamentele în dulapuri încuiate. Nu puneți niciodată substanțe toxice în recipiente ce pot fi confundate cu produse alimentare.
 • Fixați în perete piesele instabile de mobilier.
 • Nu lăsați niciodată obiectele ascuțite (cuțite, foarfece, lame) sau alte obiecte ce pot fi periculoase (monede, obiecte din sticlă, mărgele, agrafe, medicamente) la îndemâna copilului.
 • Nu fumați în camera copilului și în general în casă și în spațiile în care este și el prezent (în mașină, de exemplu).
 • Nu lăsați la îndemâna copiilor obiecte mici, deoarece pot fi înghițite sau introduse în nas. În acest sens, urmăriți ca nasturii de la hainuțele copilului să fie cusuți bine, pentru a nu putea fi desprinși și înghițiți.
Semne de alarma

Intrucat bebelusii nu pot vorbi pentru a-si exprima starea de rau in cuvinte, este de datoria parintilor sa detecteze semnele de disconfort ale copilului. Detectarea acestor semne le va permite parintilor sa consultati imediat un medic. De altfel, orice modificare in comportamentul copilului poate fi un semn de alerta......

Vacanța cu bebe: TOP 5 motive pentru a alege o pălărie cu protecție UV

Când vine vorba de prichindeii familiei, un accesoriu nelipsit din bagajul pentru plajă este o pălărie pentru bebeluși cu protecție UV, în completarea cremelor și a celorlalte articole de îmbrăcăminte speciale pentru copii. Costumașe de baie pentru f...

Patul bebelușului - 10 reguli importante

Un somn odihnitor și în siguranță este esențial pentru dezvoltarea sănătoasă a bebelușului tău. Alegerea unui pat potrivit și respectarea unor reguli de siguranță sunt aspecte fundamentale în acest sens. În acest advertorial, vom explora 10 reguli de...

Intoxicaţia acută cu produse de uz casnic la copil

Ingestia produselor de uz casnic (detergenţi, săpunuri, deodorizante etc) de către copil reprezintă o problemă de sănătate actuală, care este într-o continuă creştere. Produsele menajere din băile şi bucătăriile locuinţelor sunt frecvent la îndemâna copiilor, în special cu vărsta cuprinsă între 1 şi 5...


Data actualizare: 28-06-2017 | creare: 28-06-2017 | Vizite: 12686
Bibliografie
(1) Child Safety in the Home - Parent’s Guide to Child Safety, link: https://www.keepyourchildsafe.org/child-safety-book/kitchen-safety.html
(2) Kitchen Safety, link: https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/at-home/Pages/Kitchen-Safety.aspx
(3) Kitchen Safety Basics, link: https://www.parents.com/baby/safety/food/toddler-kitchen-safety-basics/
(4) Burns and Scalds, link: https://www.safekids.org/safetytips/field_risks/burns-and-scalds
(5) 5 Bathroom Safety Tips for Infants & Young Children, link: https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/at-home/Pages/Bathroom-Safety.aspx
(6) Bathroom safety – children, link: https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000154.htm
https://health.clevelandclinic.org/2015/05/5-best-tips-to-keep-infants-toddlers-safe-at-bath-time/
(7) Bathroom Safety in Child Care, link: https://articles.extension.org/pages/55841/bathroom-safety-in-child-care
(8) Home Safety, link: https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Home_Safety/
(9) AAP Expands Guidelines for Infant Sleep Safety and SIDS Risk Reduction, link: https://www.aap.org/en-us/about-the-aap/aap-press-room/pages/aap-expands-guidelines-for-infant-sleep-safety-and-sids-risk-reduction.aspx
(10) A Parent`s Guide To Safe Sleep, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/Pages/A-Parents-Guide-to-Safe-Sleep.aspx
(11) What Does a Safe Sleep Environment Look Like?, link: https://www.nichd.nih.gov/sts/about/environment/Pages/look.aspx
(12) Reduce the Risk of SIDS, link: https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/sleep/Pages/Preventing-SIDS.aspx
(13) Toy Safety, link: https://www.safekids.org/safetytips/field_risks/toy-safety
(14) Choosing Safe Toys, link: https://kidshealth.org/en/parents/safe-toys.html#
(15) How to Buy Safe Toys, link: https://www.healthychildren.org/English/safety-prevention/at-home/Pages/How-to-Buy-Safe-Toys.aspx
(16) Toy Safety Tips, link: https://uspirg.org/sites/pirg/files/ToySafety_Nov12.pdf
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!