Intoxicaţia acută cu produse de uz casnic la copil

©

Autor:

Intoxicaţia acută cu produse de uz casnic la copil

Ingestia produselor de uz casnic (detergenţi, săpunuri, deodorizante, etc.) de către copil reprezintă o problemă de sănătate actuală, care este într-o continuă creştere. Produsele menajere din băile şi bucătăriile locuinţelor sunt frecvent la îndemâna copiilor, în special cu vărsta cuprinsă între 1 şi 5 ani. Aceste produse sunt prezentate sub forma unor lichide frumos colorate care îi tentează pe copii şi pe care le confundă cu jucăriile.

Majoritatea detergenţilor au în compoziţia lor substanţe tensioactive, anionice şi diverşi aditivi precum conservanţi, coloranţi şi parfumuri.

Intoxicaţiile cu produse de uz casnic se produc frecvent prin ingestie accidentală. La copiii mai mari şi adolescenţi, pot exista şi tentative de suicid prin ingestia voluntară a unor cantităţi mari de detergenţi.

Acţiunea toxică a acestora este cel mai frecvent la nivel digestiv, cu simptomatologie in funcţie de cantitatea ingerată. Acţiunea iritativă la nivel digestiv va provoca vărsături alimentare sau bilioase, dureri abdominale şi scaune diareice. Pierderile lichidiene importante, prin vărsături şi diaree, pot sa producă sindroame de deshidratare acută şi chiar acidoză metabolică. (1) (2)

Managementul intoxicațiilor acute cu produse de uz casnic

La domiciliu, se interzice administrarea de lapte şi provocarea de vărsături!
Ȋn spital:

  • este interzisă spălătura gastrică deoarece poate favoriza apariţia unei pneumonii de aspiraţie
  • se vor asigura nevoile hidrice prin perfuzie endovenoasă, deci timp de 2-3 ore pacientul se va afla în repaus digestiv
  • va fi administrat la nevoie un antiemetic injectabil şi un pansament gastric
  • după aproximativ 3 ore, se va relua hidratarea per os, iar regimul alimentar va fi adaptat în funcţie de apariţia sau nu a scaunelor diareice. (1)


Intoxicația accidentală cu capsule cu detergent lichid

Ȋn ultima vreme s-au remarcat tot mai frecvent intoxicaţiile accidentale cu capsule de detergent lichid care au o toxicitate mai ridicată faţă de detergenţii obişnuiţi de pe piaţă. Acestea se găsesc în hipermarketuri sub formă de tablete, săculeţi, etc şi conţin un amestec de detergent cationic, surfactant anionic şi detergent nonionic. Deşi toate brandurile conţin substanţe iritative, unele dintre acestea pot conţine şi substanţe alcaline. Capsulele de detergent sunt multicolore, astfel pot fi confundate de către copii cu bomboane sau jucării, încurajând ingestia lor. Ȋn intoxicaţia cu capsulele de detergent există 3 căi de expunere: intestinală prin ingestie, oculară şi dermală. (2)

Din cauza faptului că aceste capsule sunt concepute pentru a avea o concentraţie mai ridicată decât a detergenţilor tradiţionali, aceştia au în compoziţia lor o cantitate mai crescută de surfactant şi astfel sunt mai predispuse în a cauza iritaţii la nivel intestinal prin ingestie sau la nivel ocular şi dermal prin contactul substanţelor chimice componente, cu ochii sau pielea. (3)

Mecanismele intoxicației

1. Ingestia

Ingestia este cea mai comună cale de expunere. Simptomatologia aparută în urma ingestiei include: (2)

  • greaţa, vărsăturile
  • tuse
  • letargie, somnolenţă
  • rash (erupţie cutanată)
  • rar, perforaţia esofagiană cu compromiterea căilor aeriene.

2. Oculară

Expunerea pe cale oculară cauzează cel mai frecvent simptome ca: (2) (3)

  • conjunctivită
  • durere la nivelul ochilor
  • keratită
  • edem şi eritem perioribital

Printre substanţele componente care sunt responsabile de afectarea oculară se numără cele alcaline şi concentraţia crescută de surfactant.

3. Dermală

Expunerea pielii la conţinutul capsuelor de detergent poate favoriza apariţia:

  • iritaţiilor locale la nivelul tegumentelor
  • arsuri chimice
  • parestezii (furnicături, senzaţia de amorţeală, înţepătură)

Substanţele alcaline si fosfaţii din componenţa detergenţilor sunt cauzele apariţiei arsurilor chimice la nivelul pielii, la contactul cu aceste capsule. (2)

Managementul intoxicației cu capsule cu detergent lichid

Atunci când copilul a intrat în contact cu aceste capsule pe oricare dintre cele 3 căi mai sus amintite, trebuie evaluat într-o unitate de primiri urgenţe.

Ȋn cazul expunerii oculare, ochii vor necesita irigaţie locală imediată, întrucât întârzierea acesteia poate conduce la apariţia arsurilor la nivelul globului ocular. Ȋn expunerea dermală, hainele vor fi îndepărtate şi pielea va fi spălată cu apă.

Ȋn ingestia capsulelor, nu se va administra cărbune activat din cauza prezenţei substanţelor alcaline din compoziţia lor.

 

Ȋn funcţie de severitatea cazurilor sunt posibile numeroase manevere precum:

  • administrarea de dexametazonă, adrenalină pe cale intravenoasă
  • administrarea de antibiotice, intravenos sau topic
  • alimentare pe sondă nazo-gastrică
  • intubaţie şi ventilaţie.


Ȋn studiile realizate nu s-au observat complicaţii ale intoxicaţiei cu capsule cu detergent lichid pe termen îndelungat. (2) (3)

Recomandări pentru părinți

Atât medicii, cât şi brandurile care comercializează aceste capsule de detergent lichid îndeamnă părinţii să limiteze sau chiar să interzică accesul copiilor la acest tip de produse pentru a evita intoxicaţia accidentală şi consecinţele acesteia!


Data actualizare: 27-03-2019 | creare: 27-03-2019 | Vizite: 4142
Bibliografie
1. Prof. Dr. C. Ulmeanu, Dr. V. Niţescu, “Intoxicaţiile acute la copil şi adolescent” 2005, Cap. 39 “Intoxicaţiile acut cu produse de uz casnic”, pag. 330
2. Laundry detergent capsules and pediatric poisoning https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3860925/
3. Liquid Detergent Pods Pose Risk to Children’s Eye Health https://www.elsevier.com/about/press-releases/research-and-journals/liquid-detergent-pods-pose-risk-to-childrens-eye-health
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Detergentul sub formă de capsule sau pernuțe - mai periculos pentru copii
  •