Stimularea nervului vag - tratament aprobat pentru cefaleea cluster

©

Autor:

Stimularea nervului vag - tratament aprobat pentru cefaleea cluster
Agenția americană de reglementare a alimentației și medicamentelor Food and Drug Administration (FDA) a aprobat dispozitivul neinvaziv gammaCore, ce transmite o stimulare electrică ușoară prin pielea de pe ceafă pentru a trata cefaleea în ciorchine - numită și cefaleea cluster sau nevralgia migrenoasă.

Cefaleea în ciorchine (Cluster headache) este o tulburare rară (afectând aproximativ 1-2 din 1.000 de persoane), ce constă în dureri de cap unilaterale, extrem de puternice, caracterizate de o ciclicitate a episoadelor de durere.

Dispozitivul gammaCore a fost creat de compania americană electroCore, FDA aprobând utilizarea sa în urma a două studii clinice ce au concluzionat că aparatul a avut o eficiență mai mare decât placebo în ameliorarea cefaleei cluster.

În cadrul unui studiu pe 85 de participanți, dispozitivul a redus durerea la 34,2% dintre pacienți, comparativ cu 10,6% dintre cei cărora li s-a administrat tratament placebo. În al doilea studiu, pe 27 de subiecți, durerea a cedat la 15 minute după debut la un procent mai mare de pacienți folosind dispozitivul gammaCore, decât la cei cu placebo (47,5% față de 6,2%). Într-un comunicat al companiei se spune că dispozitivul este „sigur și bine tolerat”, efectele adverse fiind „ușoare și pasagere”.

Dispozitivul gammaCore nu ar trebui utilizat în următoarele cazuri:
  • pentru persoanele cu dispozitive electronice implantate - cum ar fi pacemaker, sau aparat auditiv
  • la persoanele diagnosticate cu ateroscleroză de carotidă
  • cei care au suferit vagotomie cervicală
  • persoanele cu hipertensiune, hipotensiune, bradicardie sau tahicardie
  • copii și femei însărcinate
  • pacienți cu dispozitive metalice implantate
De asemenea, gammaCore nu trebuie utilizat în același timp cu alte dispozitive electronice portabile, cum ar fi telefonul mobil.

Sursa: MedicalXpress

Data actualizare: 21-04-2017 | creare: 21-04-2017 | Vizite: 1551
Bibliografie
FDA OKs vagus nerve stimulator to treat cluster headaches, link: https://medicalxpress.com/news/2017-04-fda-oks-vagus-nerve-cluster.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum