Perturbarea ritmurilor circadiene poate fi un factor important în declanșarea simptomelor migrenei

©

Autor:

Perturbarea ritmurilor circadiene poate fi un factor important în declanșarea simptomelor migrenei
O meta-analiză publicată în jurnalul medical Neurology a descoperit că atât cefaleea de tip cluster (n.r. formă de durere de cap extrem de dureroasă și intensă, care apare în episoade), cât și migrena au legături puternice cu sistemul circadian, ceasul intern al corpului, care reglează procesele fiziologice.
Meta-analiza, realizată de către un grup de cercetători din cadrul Academiei Americane de Neurologie, a inclus toate studiile disponibile privind cefaleea de tip cluster și migrena care au inclus caracteristici circadiene.

Rezultatele arată că peste 70% dintre oamenii care suferă de cefalee de tip cluster prezintă un model ciclic de apariție a durerilor de cap, care este strâns legat de ritmurile circadiene ale corpului. În consecință, acest model ciclic sugerează că ceasul intern al organismului joacă un rol important în declanșarea sau exacerbarea cefaleei cluster.

În ceea ce privește migrena, meta-analiza a arătat un model circadian de atacuri la 50% dintre oameni. Aceste atacuri de migrenă (n.r. momentul apariției simptomelor) au fost, de asemenea, asociate cu două gene circadiene de bază, iar mai mult de jumătate dintre genele asociate cu migrena au fost gene reglate în mod natural de către ceasul circadian intern al organismului.

O altă descoperire interesantă este aceea că persoanele cu migrenă au avut niveluri mai scăzute de melatonină (n.r. substanță produsă natural în corpul uman de glanda pineală, cu un rol important în reglarea ritmurilor circadiene ale corpului) în urină decât persoanele fără migrenă. În plus, nivelurile de melatonină au fost mai scăzute în timpul unui atac de migrenă, ceea ce sugerează că perturbarea ritmurilor circadiene ale organismului poate fi un factor important în declanșarea atacurilor de migrenă.

Deși studiul nu oferă o soluție pentru prevenirea durerilor de cap, descoperirile sale sugerează că înțelegerea mai bună a legăturii dintre migrenă și sistemul circadian poate ajuta la dezvoltarea unor tratamente mai eficiente pentru prevenirea și tratarea migrenei.

Principala limitare a studiului o reprezintă absența unor informații cu privire la factorii care pot influența ciclul circadian, cum ar fi anumite medicamente sau tulburări (precum tulburarea bipolară).

sursa: Scince Daily

Data actualizare: 04-04-2023 | creare: 04-04-2023 | Vizite: 159
Bibliografie
Meta-analysis: Cluster headache, migraine have strong links to circadian system, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/03/230330102139.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Lucrul în schimburi pe termen lung afectează funcționarea cerebrală
  • Un tratament inovator pentru migrenele cronice
  • Cafeina consumată seara afectează ritmul circadian
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum