Rolul individual al neuronilor în bolile neurodegenerative

©

Autor:

Rolul individual al neuronilor în bolile neurodegenerative
Bolile neurodegenerative cauzate de vârstă pot fi întârziate prin prevenirea leziunilor oxidative în câteva tipuri de neuroni, spun cercetătorii.
Afectarea simțului olfactiv (mirosul) poate indica o boală cum ar fi boala Alzheimer sau Parkinson. Cu toate acestea, spre deosebire de presupusele teorii anterioare, afecțiunile degenerative generale ale sistemului nervos nu joacă un rol principal în pierderea simțului mirosului odată cu vârsta, dar celulele nervoase individuale sau clasele de nervi sunt implicate direct în acest proces.

Unele celule nervoase (neuroni) sau clase de neuroni din creier par să îmbătrânească mai rapid decât altele. Vârsta este factorul major de risc pentru bolile Alzheimer sau Parkinson, dar doar o mică parte dintre aceste boli sunt cauzate de factori genetici.

Un nou studiu pe modele de organisme ca musculițele de fructe arată modul în care capacitatea olfactivă a acestor vietăți se alterează și cât de mult seamănă cu procesul de îmbătrânire a sistemului olfactiv uman. La fel ca oamenii, aceste musculițe își pierd capacitatea olfactivă pe măsură ce îmbătrânesc. Au fost identificate câteva gene și mecanisme cheie care contribuie la această degenerare asociată îmbătrânirii.

Ce neuroni sunt afectați?

Oamenii de știință au examinat care sunt mai exact neuronii afectați, dacă e vorba de toți sau doar cei din circuitul olfactiv. S-a observat că unii neuroni sunt mai sensibili decât alții și sunt afectați mai repede în timpul îmbătrânirii.

Stresul oxidativ modifică în principal tipurile neuronale specifice, afectând treptat funcționarea întregii rețele neuronale. Are ca rezultat  numeroși compuși oxidativi în celulă sau țesut, ceea ce poate afecta temporar sau permanent și  poate accelera îmbătrânirea.

Dacă se împiedică formarea acestor compuși numai în acest tip de neuroni, se pare că se oprește treptat pierderea mirosului. Acest lucru sugerează că degenerarea asociată cu vârsta ar putea fi întârziată semnificativ prin prevenirea leziunilor oxidative numai în unul sau în câteva tipuri de neuroni.

Un studiu axat pe administrarea de resveratrol timp de câteva săptămâni a arătat că poate contracara stresul oxidativ care se dezvoltă în timpul îmbătrânirii. Acest tratament pare să protejeze neuronii cei mai sensibili și, prin urmare, a contribuit la menținerea funcției neuronilor.

Aceste descoperiri pot ajuta la identificarea unor noi tratamente și terapii pentru îmbătrânirea celulelor nervoase și prevenirea neurodegenerării.

Sursa: Neuroscience News

Data actualizare: 23-04-2018 | creare: 23-04-2018 | Vizite: 2015
Bibliografie
Domino Effect: Individual Damaged Neuron Types Cause Neurodegenerative Diseases, https://neurosciencenews.com/damaged-neurons-neurodegeneration-8588/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sedativele uzuale pentru anxietate și insomnie ar putea crește riscul de Alzheimer
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Un volum mediu de activitate fizică pe zi scade riscul apariţiei maladiei Parkinson
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum