Struma ovarii

Struma ovarii este o conditie extrem de rara. Datorita naturii tiroidiene a tesutului ovarian, definirea de neoplazie a strumei ovarii este inca dezbatuta. Conditia este definita ca fiind prezenta unei tumori ovariene care contine tesut tiroidian ca tip celular predominant. Apar ca parte a unui teratom dar poate ocazional fi descoperita cu un chistadenom mucinos sau seros. Transformarea maligna este rara.

Strumoza benigna este o versiune rara a implanturilor de tesut tiroidian in cavitatea peritoneala. Carcinoidul strumal este definit de prezenta de tesut carcinoid cu struma si este exceptional de rar.

Struma este la majoritatea pacientilor benigna iar prognosticul este excelent. Chiar si in cazul malignizarii ablatia adjuvanta cu iod radioactiv cu extirpare chirurgicala s-a dovedit curativa. Recurenta poate fi detectata prin folosirea scanarii cu iod, iar ablatiile repetate pot prelungi supravietuirea.

Patogenie si cauze

La examinarea macroscopica struma este maro sau verde-maro si solida, dar poate de asemenea sa fie partial sau in intregime chistica, plina cu fluid gelatinos. Ovarul contralateral poate contine un alt teratom, dar struma este rar bilaterala. Majoritatea tesuturilor strumale nu sunt functional active, iar cazurile asociate cu tireotoxicoza se pot datora stimularii autoimune a glandelor tiroidiene normale.

Neoplazia este definita de diverse criterii in diferite studii, in principal impartind struma in cancer tiroidian sau ovarian. Alte tipuri de tumori, cum este tumora Brenner sau chistadenomul pot fi descoperite in struma. Modificarile maligne sunt observate la o treime dintre cazuri. Extinderea metastazica, care urmeaza modelul cancerului ovarian, apare la aproximativ 5% din cazurile maligne.

Semne si simptome

Cele mai multe strume sunt descoperite in timpul examinarii patologice a unei mase pelvine excizate. Un pacient cu struma prezinta tipic simptomele unei mase pelvine cu durere, presiune si menstre neregulate. Epansamentele pleurale si ascita sunt uneori prezente.

Examen fizic:
Struma apare intotdeauna ca o masa pelvina, palpabila la examinarea fizica in functie de dimensiune si localizare. Aproximativ 15% dintre pacienti prezinta marirea de volum a glandelor tiroide.

Diagnostic

Studii de laborator:
- hemoleucograma completa
- evaluarea antigenului neoplazic CA 125 pentru pacientii cu mase tumorale pelvine
- testele de functie tiroidiana sunt efectuate doar la pacientii cu hipertiroidism.

Studii imagistice:
Scanarea tomografica cu triplu contrast a abdomenului si pelvisului
pentru a evalua extinderea bolii si afectarea nodulilor limfatici si a altor structuri adiacente.
Sonografia pelvina este optionala.
Mamografia este efectuata la pacientii cu mase pelvine de origine necunoscuta.
Radiografie toracica.
Scanarea cu iod radioactiv
pentru masele mai mari de 5 cm sau la pacientii cu struma suspectata. Pentru a evalua tesutul tiroidian activ din pelvis sau abdomen.
Sigmoidoscopie sau colonoscopie pentru a evalua afectarea intestinala.
Examen histipatologic:
Examinarea patologica arata tesut tiroidian ca componenta majora a teratomului. Transformarea maligna a tesutului tiroidian poate fi papilara, foliculara sau mixta si poate include elemente de chistadenocarcinom mucinos, tumora Brenner, carcinoid, melanom. Cristalele birefringente de calciu sunt prezente la majoritatea pacientilor, considerate specifice pentru tumorile cu origine tiroidiana. Evaluarea imunohistochimica pentru tiroglobulina, triiodotironina si tiroxina poate confirma diagnosticul. Invazia vasculara este rara.

Tratament

Ablatia cu iod radioactiv:
Este o terapie utila daca examinarea patologica sau coloratia sugereaza transformare maligna. Se va repeta tratamentul daca se detecteaza recurenta.
Pentru pacientii cu struma prin teratom matur se indica ingrijire postoperatorie standard. Pentru pacientii cu transformare maligna si invazie vasculara se va efectua scanare scintigrafica cu iod radioactiv pentru a localiza metastazele active. Tiroidectomia poate fi considerate iar ablatia tesutului tiroidian activ cu iod radioactiv poate fi incercata.

Terapia chirurgicala:
Terapia definitiva depinde de extinderea bolii preoperative si de viitorul procreativ al pacientelor. Deoarece majoritatea cazurilor sunt unilaterale si benigne, ovarectomia simpla este indicata pentru majoritatea pacientilor. Daca ovarul contralateral este implicat sau daca pacientul nu mai doreste copii, se indica histerectomia cu salpingo-ovarectomie bilaterala. Daca este prezenta metastazarea peritoneala se indica inlaturarea MTS. La pacientii cu afectare tiroidiana se indica tiroidectomia.

Prognostic

Pentru marea majoritate a pacientilor struma este benigna iar prognosticul este excelent. Chiar si in cazul malignizarii ablatia adjuvanta cu iod radioactiv cu extirpare chirurgicala s-a dovedit curativa. Recurenta poate fi detectata prin folosirea scanarii cu iod, iar ablatiile repetate pot prelungi supravietuirea.