STUDIU: Asocierea dintre exercițiile fizice, depresie și anxietate

STUDIU: Asocierea dintre exercițiile fizice, depresie și anxietate

©

Autor:

STUDIU: Asocierea dintre exercițiile fizice, depresie și anxietate
PrescripÈ›ia pentru activitate fizică regulată este, potrivit celor mai recente studii, extrem de benefică la pacienÈ›ii cu afecÈ›iuni psihice, afirmă Dr. Drew Ramsey, asistent universitar în cadrul Universității Columbia, specializarea psihiatrie.

În ultimii ani dovezile au devenit tot mai clare în legătură cu rolul exerciÈ›iilor fizice în prevenÈ›ia depresiei. Să luăm drept exemplu, studiul observaÈ›ional de cohortă HUNT la care au fost incluÈ™i 33.908 de participanÈ›i din Norvegia, monitorizaÈ›i o perioadă medie de 11 ani.

Investigatorii au evaluat obiceiurile ce corespund activităților fizice È™i au observat că realizarea exerciÈ›iilor fizice de 1 sau 1,5 ori pe săptămână a manifestat un impact semnificativ asupra participanÈ›ilor în ceea ce priveÈ™te prevenirea depresiei.

Pe durata studiului, circa 7% dintre participanți au fost diagnosticați cu depresie, respectiv aproximativ 9% au dezvoltat tulburări de anxietate.

Comparativ cu persoanele care nu s-au antrenat deloc, cei care au realizat cel puÈ›in o oră de activitate fizică pe săptămână au înregistrat cu 44% mai puÈ›ine È™anse (odds ratio) de a dezvolta depresie.

Autorii îndrăznesc să facă È™i o asumpÈ›ie în baza datelor obÈ›inute, relativ riscantă pentru un studiu observaÈ›ional, È™i anume, dacă relaÈ›ia ar fi cauzală între activitate fizică È™i depresie, atunci 12% din cazurile de depresie ar fi putut fi prevenite dacă participanÈ›ii ar fi urmat un program constant de activitate fizică recreaÈ›ională de cel puÈ›in 1 oră în fiecare săptămână.

Deși cercetarea de față nu a identificat efecte protective ale activității fizice asupra anxietății, studii anterioare au evidențiat rolul exercițiilor fizice efectuate cu regularitate asupra ameliorării simptomelor de anxietate.

Studiul a apărut în publicaÈ›ia È™tiinÈ›ifică The American Journal Psychiatry.

Dr. Drew Ramsey
trasează primii paÈ™i pe care clinicianul ar trebui să îi urmeze atunci când prescrie recomandarea de a creÈ™te gradul de activitate fizică È™i anume, includerea în evaluarea psihiatrică standard a unei secÈ›iuni ce permite evaluarea rutinelor È™i preferinÈ›elor privind activitatea fizică, informaÈ›iile obÈ›inute fiind încorporate ulterior în strategia terapeutică.

Surse: Medscape Psychiatry
The American Journal Psychiatry

Data actualizare: 26-01-2019 | creare: 04-04-2018 | Vizite: 1081
Bibliografie
(1) Exercise, Depression, and Anxiety: The Evidence, link: https://www.medscape.com/viewarticle/892621
(2) Exercise and the Prevention of Depression: Results of the HUNT Cohort Study, link: https://ajp.psychiatryonline.org/doi/abs/10.1176/appi.ajp.2017.16111223?journalCode=ajp
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum