Studiu despre simptomul ADHD

Data publicării: 06-05-2009

Parintii din Romania care au copii cu simptom ADHD (deficit de atentie si hiperactivitate - n.r.) sunt deosebit de preocupati de viitorul acestora, potrivit unui studiu prezentat, miercuri, la Iasi, de specialistii in domeniu.
Spre deosebire de parintii intervievati in cadrul unui studiu intitulat "ADHD 360" efectuat in alte opt state din lume, cei din Romania considera ca integrarea intr-un colectiv este cel mai important aspect pentru a asigura copilului un viitor bun, in conditiile in care in urma cu cativa ani in Romania se cunosteau prea putine informatii despre acest deficit de atentie si hiperactivitate.
Totodata, sustin neuropsihiatrii romani, parintii sunt de parere ca principalele dificultati intampinate de catre copiii cu ADHD sunt cele legate de experientele sociale.
Ei afirma ca impactul negativ asupra copilului, atat social, cat si emotional, este recunoscut si de catre parintii din Romania.
Potrivit studiului prezentat la Iasi, parintii sustin ideea conform careia dezvoltarea emotionala s-ar putea imbunatati daca se petrece mai mult timp in familie, iar o mai buna dezvoltare sociala este realizata prin mai multe interactiuni cu prietenii sau colegii de scoala.
In ceea ce priveste planul de tratament recomandat de catre medic, majoritatea parintilor care au copii cu ADHD recunosc ca au fost prescrise tratamente pentru dezvoltarea abilitatilor emotionale si sociale.
Adriana Panaitescu, medic primar specializat in neuropsihiatria copilului si adolescentului, de la Spitalul de Neuropsihiatrie Socola din Iasi, sustine ca desi nu exista o evidenta centralizata in judet sunt aproximativ 100 de copii cu ADHD, insa numarul ar putea fi mult mai mare.
Majoritatea copiilor urmeaza tratamente medicamentoase si mult mai putini fac terapie multipla, care include si vizita de la un psiholog sau psihiatru.
"Diagnosticul propriu-zis dureaza intre cateva luni si cativa ani. Dupa diagnosticare este necesara colaborarea intre familie si medic", a spus la randul sau Daniel Popescu, directorul de comunicare al companiei care a efectuat studiul.
Potrivit acestui studiu efectuat la nivel international, tratamentele pentru ADHD nu corespund intotdeauna cu ingrijorarile medicilor si ale parintilor cu privire la dezvoltarea sociala si emotionala a copiilor.
Copiii cu ADHD intampina adesea probleme care depasesc simptomele de baza ale afectiunii: hiperactivitate sau comportament impulsiv si deficit de atentie.
Astfel, copiii pot suferi de incredere scazuta in fortele proprii, pot avea probleme sociale si emotionale, adesea au rezultate slabe la scoala si sunt incapabili de a participa la schimburi sociale.
ADHD este o afectiune biologica a creierului despre care se crede ca este cauzata de un dezechilibru intre o parte dintre neurotransmitatorii creierului.
Acestia sunt substante folosite pentru a trimite semnale intre celulele nervoase.
ADHD poate fi si mostenit genetic. ADHD este una dintre cele mai comune afectiuni intalnite in copilarie si adolescenta. Conform studiului, se estimeaza ca intre 3 si 7 la suta dintre elevi pot suferi de ADHD. Dovezile sustin ca baietii sunt de trei ori mai predispusi decat fetele sa aiba ADHD.
Sursa: Agerpres, 06-05-2009, Vizualizari 1977
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.