Studiu privind altruismul la nivel cerebral
Autor: Mancaș Mălina

Leziunile cerebrale traumatice pot afecta comportamentele, mai ales pe cele sociale, ce includ comportamentul altruist, după cum arată cercetarea.
Participanții la studiu erau veterani de război, 94 la număr cu leziuni cerebrale traumatice cauzate de un glonț și 28 în grupul de control care au luptat în războiul din Vietnam, dar fără istoric de leziuni cerebrale.
Cercetătorii au analizat comportamentul altruist – acțiunile care sunt în beneficiul altor persoane.
Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Brain.
Toți participanții la studiu au fost supuși scanărilor CT pentru analiza gradului de afectare cerebrală. De asemenea, au efectuat o serie de task-uri axate pe capacitatea de a lua decizii altruiste pentru a identifica intenția lor privind dreptatea și moralitatea. Fiecare participant a fost solicitat să aleagă între a dona sau a sancționa 30 organizații caritabile implicate în probleme sociale esențiale, ca avortul sau controlul armelor. Fiecare decizie i-a costat câte 1$ pe participanți, în timp ce lipsa deciziei presupunea păstrarea banilor.
Rezultatele au arătat că cei care au luat mai multe decizii de a sancționa organizații prezentau de obicei leziuni bilaterale în cortexul prefrontal dorsomedial. Pe de altă partă, mai puține sancțiuni au fost asociate cu leziuni în regiunea corticală temporo-insulară stângă și regiunea corticală perisilviană dreaptă. Decizia de a dona unei organizații a fost asociată cu leziuni în alte regiuni. Creșterea acțiunilor de donații a fost asociată cu leziuni bilaterale în cortexul parietal dorsomedial, în timp ce reducerea donațiilor a fost observată la veteranii ce au suferit afectarea regiunilor posterioare din emisfera dreaptă, inclusiv șanțul temporal superior și girusul temporal median.
Astfel, studiul arată că avem două circuite diferite în creier care se activează în situații variate din punct de vedere social și moral: unele de a sancționa și altele de altruism, dar mai sunt necesare cercetări suplimentare în acest sens.
Sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Testul de desen care poate indica primele semne ale bolii Parkinson
- Optogenetica arată că memoria poate fi manipulată prin impulsuri luminoase (studiu pe șoareci de laborator)
- Un instrument simplu de diagnostic prezice riscul individual de Alzheimer
- S-a descoperit un tipar al îmbătrânirii la nivelul creierului
intră pe forum