Sesiunile de saună pot reduce riscul de Alzheimer

©

Autor:

Sesiunile de saună pot reduce riscul de Alzheimer
Conform unui studiu recent realizat în cadrul Universității din Finlanda de Est, sesiunile de saună pot avea beneficii asupra reducerii riscului unor boli neurologice, cum e boala Alzheimer.

Studiul recent a inclus 2000 de bărbați sănătoși cu vârste cuprinse între 42-60 de ani, din Finlanda. La începutul studiului, aceștia au fost împărțiți în 3 grupuri: primul grup a beneficiat de ședințe de saună săptămânale, al doilea grup a beneficiat de 2-3 ședințe pe săptămână, iar al treilea grup de 4-7 ședințe pe săptămână.

Aceștia au fost monitorizați pe parcursul a 20 de ani, iar la final au fost solicitați să completeze o serie de chestionare și au fost testați pentru riscul de Alzheimer sau anumite tipuri de demență. Conform rezultatelor, cei care au urmat ședințe de saună de 4-7 ori pe săptămână au prezentat un risc cu 66 procente mai mic de a dezvolta orice formă de demență, iar riscul de Alzheimer a scăzut cu 65%.

Studii  asemănătoare sugerează că frecventarea saunei este asociată și cu reducerea riscului de boli cardiovasculare, decese cauzat de bolile coronariene sau altfel de episoade cardiovasculare.

Motivul principal pentru care sauna este benefică pentru inimă și creier nu este complet explicat, însă starea de bine și relaxarea din timpul ședințelor ar putea juca un rol.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Age and Ageing.

Sursa: New Atlas

Data actualizare: 26-05-2019 | creare: 21-12-2016 | Vizite: 1482
Bibliografie
Frequent sauna sessions may lower dementia risk, link: https://newatlas.com/saunas-dementia-alzheimers/47004/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Sedativele uzuale pentru anxietate și insomnie ar putea crește riscul de Alzheimer
  • Anxietatea, gelozia și indispoziția la femei au fost asociate cu creșterea riscului de Alzheimer
  • Metode de prevenire a bolii Alzheimer
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum