Studiu privind riscul de cancer gastrointestinal

©

Autor:

Studiu privind riscul de cancer gastrointestinal
O cercetare publicată în The Lancet Gastroenterology and Hepatology a evaluat riscul pe parcursul vieții de a dezvolta cancer gastrointestinal și mortalitatea asociată acestuia. Studiul a inclus date din 185 de țări, folosind informații de la Global Cancer Observatory (GLOBOCAN) pentru 2020 și date demografice de la Națiunile Unite.

Principalele constatări ale studiului includ:
  • Riscul estimat pe parcursul vieții de a dezvolta cancer gastrointestinal la nivel mondial în 2020 a fost de 8,2%, iar riscul de mortalitate a fost de 6,1%. Cel mai mare risc a fost observat pentru cancerul colorectal, cu un risc de incidență de 38,5% și un risc de deces de 28,2%.
  • Bărbații au avut, în general, un risc mai mare decât femeile. De asemenea, s-a constatat că riscul de cancer gastrointestinal crește odată cu Indicele de dezvoltare umană (IDU).
  • Riscul pe parcursul vieții de a dezvolta sau de a muri din cauza cancerelor gastrointestinale a fost mai mare în țările cu IDU foarte ridicat (11,39% pentru incidență și 7,29% pentru mortalitate) comparativ cu țările cu IDU scăzut.
  • Riscul de deces din cauza cancerelor esofagiene și hepatice a fost cel mai mare în țările cu IDU scăzut sau mediu. Riscul de a avea cancer gastrointestinal pentru grupa de vârstă 0-40 de ani a fost neglijabil la nivel mondial, în timp ce riscul a crescut la 8,08% de la vârsta de 40 de ani în sus.
  • Au existat discrepanțe între țări în ceea ce privește tipurile de cancer gastrointestinal. Asia de Est a avut cele mai mari riscuri de incidență și mortalitate. Japonia a avut cel mai mare risc de cancer gastrointestinal (23,4%), iar Mongolia cel mai mare risc de deces (16,62%).
  • Comparativ cu alte tipuri de cancer, riscul pe parcursul vieții de cancer gastrointestinal (8,2%) a fost mai mare decât cel al cancerului mamar, cancerelor genitale masculine și cancerelor respiratorii.

Concluzii

Cancerul gastrointestinal are un raport ridicat mortalitate/incidență pe parcursul vieții (0,75), cu riscuri mai mari la bărbați comparativ cu femeile. Cancerul colorectal a fost cel mai predominant, cu cele mai mari riscuri de viață în aproximativ 70% din țări. Riscurile cresc odată cu IDU, țările cu IDU foarte ridicat având riscuri de peste trei ori mai mari decât țările cu IDU scăzut. Heterogenitatea estimărilor la nivel regional și național sugerează necesitatea unor strategii de prevenire a cancerului specifice contextului. Politici la nivel național axate pe educația populației, screening adaptat pentru grupurile cu risc ridicat și îmbunătățiri în asistența medicală și tratament sunt necesare pentru a reduce povara cancerelor gastrointestinale.

sursa: News Medical
foto: Lightspring/Shutterstock.com

Data actualizare: 12-01-2024 | creare: 12-01-2024 | Vizite: 569
Bibliografie
Risk of gastrointestinal cancers translates to one in 12 people developing, and one in 16 people dying from, gastrointestinal cancers, link: https://www.news-medical.net/news/20240111/Risk-of-gastrointestinal-cancers-translates-to-one-in-12-people-developing-and-one-in-16-people-dying-from-gastrointestinal-cancers.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Detalierea procesului de dezvoltare a joncțiunii gastro-esofagiene oferă noi informații despre bolile gastrointestinale
  •