Studiu: renuntarea la dulciuri poate face viata mai dulce
Data publicării: 03-10-2007
Potrivit studiului – realizat de cercetatori germani de la Universitatea din Jena si Institutul de Nutritie – restrictionarea glucozei (substanta zaharoasa simpla care se gaseste in special in dulciuri) a declansat un proces care a extins cu 25% durata de viata a viermilor testati in laborator.
Paradoxal, cheia o reprezinta ridicarea nivelului radicalilor liberi – molecule instabile care pot produce efecte negative in organism si impotriva carora specialistii recomanda consumarea unor alimente sau bauturi bogate in antioxidanti, precum vitamina E.
Initial, restrictionarea glucozei i-a determinat pe viermi sa genereze mai multi radicali liberi, dar nu dupa mult timp acestia au dezvoltat un sistem defensiv pe termen lung impotriva moleculelor nocive.
„Intr-un final, un lucru rau a produs ceva bun”, a declarat Michael Ristow, cel care a condus echipa de cercetatori.
Oamenii de stiinta germani au folosit o substanta chimica ce a blocat abilitatea viermilor de a produce glucoza, intr-un tratament care a extins durata de viata a acestora cu 25%, echivalentul a 15 ani la oameni.
Antioxidantii si vitaminele administrate unora dintre viermi au anulat insa efectele benefice ale tratamentului, neutralizand radicalii liberi si impiedicand corpul sa-si cladeasca un sistem de aparare de lunga durata.
Sursa: Rompres,
03-10-2007, Vizualizari 635