Telomerii deteriorați pot crește susceptibilitatea la SARS-CoV-2

Telomerii deteriorați pot crește susceptibilitatea la SARS-CoV-2

©

Autor:

Telomerii deteriorați pot crește susceptibilitatea la SARS-CoV-2
Semnalizarea deteriorării ADN-ului indusă de îmbătrânirea telomerilor creÈ™te expresia ACE2, receptorul celular uman al virusului SARS-CoV-2.
Un grup de cercetători din cadrul OrganizaÈ›iei Europene de Biologie Moleculară raportează că expresia receptorului celular ACE2, care este esenÈ›ial pentru mediarea pătrunderii celulare a virusului SARS-CoV-2, creÈ™te în plămânii È™oarecilor È™i al oamenilor îmbătrâniÈ›i. Descoperirile oferă o posibilă explicaÈ›ie moleculară pentru sensibilitatea crescută a persoanelor în vârstă la SARS-CoV-2.

Motivele pentru probabilitatea mai mare de simptome severe È™i deces la vârstnici ca răspuns la o infecÈ›ie cu SARS-CoV-2 rămân neclare. Expresia ACE2 a fost legată pozitiv de vârsta pacienÈ›ilor, de exemplu în epiteliul nazal, primul punct de contact cu SARS-CoV-2. Expresia mai scăzută a ACE2 la copii în comparaÈ›ie cu adulÈ›ii poate explica de ce COVID-19 este mai puÈ›in răspândită la copii, iar expresia È™i distribuÈ›ia receptorului ACE2 pot fi relevante pentru progresia È™i prognosticul COVID-19.

Rezultatele cercetării actuale arată că expresia proteinei ACE2 este crescută în plămânii umani È™i al È™oarecilor îmbătrâniÈ›i, inclusiv în celulele epiteliale alveolare de tip II (ATII). În plămâni, ACE2 se găseÈ™te în principal pe suprafaÈ›a celulelor ATII È™i, prin urmare, aceste celule sunt probabil È›inta principală a infecÈ›iei cu SARS-CoV-2 în plămâni. SARS-CoV-2 se răspândeÈ™te în principal prin picături respiratorii, iar plămânul este primul organ È›intă al virusului.

Pentru a dezvălui mecanismul molecular care stă la baza reglării ACE2 în timpul îmbătrânirii, cercetătorii au apelat la modele in vitro È™i in vivo care recapitulează unele aspecte cheie ale îmbătrânirii. Îmbătrânirea este asociată cu scurtarea È™i deteriorarea telomerilor (regiunile de la capetele cromozomilor liniari care sunt esenÈ›iale pentru a proteja capetele cromozomilor de scurtarea în timpul ciclurilor repetate de replicare a celulelor). Cercetătorii au arătat că susceptibilitatea de a dezvolta COVID-19 sever este mai mare la persoanele cu telomerii deteriorări, o problemă mult mai frecvent raportată în populaÈ›iile îmbătrânite.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 06-12-2021 | creare: 06-12-2021 | Vizite: 223
Bibliografie
Damaged telomeres in the elderly may increase susceptibility to SARS-CoV-2, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/12/211202191141.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Persoanele care merg lent au de patru ori mai multe È™anse de a muri din cauza COVID-19
  • Masca facială È™i ventilaÈ›ia sunt mai eficiente decât distanÈ›area socială pentru stoparea răspândirii COVID-19
  • Zonele mai însorite sunt asociate cu mai puÈ›ine decese din cauza COVID-19
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum