Tendinita sau maladia de Quervain

©

Autor:

Advertorial oferit de BESTETIC

O cauza de durere frecvent intalnita la nivelul mainii, este o tendinita, cunoscuta sub denumirea de tenosinovita sau maladia De Quervain. Tendinita este o boala a tendonului sau/si a sinovialei acestuia, care prin suprasolicitare, sau dupa o lovitura, sufera o inflamatie.

In tendinita De Quervain apare o inflamatie a tendonului extensor scurt al policelui (TESP), tendonului abductor lung al policelui (TALP), precum si a sinovialei acestora. Ele traverseaza primul compartiment al ligamentului carpian dorsal situat la radacina degetului mare. Acest compartiment, situat deasupra procesului stiloidei radiale, este o structura osteo-ligamentoasa, care contine si inconjoara tendoanele enumerate mai sus.

Cum recunoastem tendinita De Quervain?

Durerea si impotenta functionala la nivelul degetului mare, mai ales in flexie, ar trebui sa ne duca cu gandul la aceasta tendinita. Clinic, diagnosticul se pune cu testul Finkelstein: policele este dus in palma si se acopera cu celelalte degete, iar mana trebuie deviata spre degetul mic. Testul este pozitiv daca apare o durere la nivelul stiloidei radiale, respectiv la radacina degetului mare.



Cauzele de aparitie a tendinitei De Quervain?

Folosirea intensa a mainii si/sau traumatismele in zona De Quervain pot provoca o mica inflamatie locala, care daca nu este tratata, dezvolta o uzura a sinovialei acestui compartiment. Prin inflamatie, sinoviala isi diminueaza rolul de lubrificator al tendoanelor, si astfel se creeaza premisele unui conflict de uzura in compartiment.

Boala de Quervain este potentata si de practicarea unor activitati care presupun folosirea excesiva, repetata, si in forta a articulatiei pumnului.

Apare semnificativ mai frecvent la femei, mai ales dupa sarcina, fiind incriminate modificarile hormonale, retentia de lichide si miscarile mainilor folosite in ingrijirea copilului mic.

Cum se pune diagnosticul de maladie De Quervain?

Diagnosticul se poate pune clinic, de un specialist in chirurgia mainii, si paraclinic prin investigatii imagistice. O ecografie de parti moi sau un RMN ajuta la diferentierea de alte boli cu simptome asemanatoare, respectiv artrita carpo-metacarpiana a degetului mare.

Tratamentul bolii De Quervain

In faza de debut a tendinitei, tratamentul consta in antiinflamatoare locale si evitarea miscarilor care solicita compartimentul De Quervain. Infiltratiile locale cu corticosteroizi pot fi de ajutor cu conditia sa fie facute de un chirurg experimentat in chirurgia maini. Daca nu sunt efectuate corect, pot agrava boala pe termen lung. Tratamentul nechirurgical se asociaza obligatoriu cu imobilizarea in orteza specifica.

Daca boala se agraveaza si/sau este rezistenta la tratamentul ne-chirurgical, este necesara evaluarea oportunitatii unui tratament chirurgical.

Tratamentul chirurgical al maladiei De Quervain consta in detensionarea compartimentului si a conflictului dintre tendoane, retinacul si teaca acestora (teaca sinoviala).

Evolutia bolii fara tratament

Netratata, maladia De Quervain, se agraveaza si influenteaza functia de prindere a mainii. Durerile cresc in intensitate si sunt prezente chiar si la activitati minime. Uneori sunt prezente perioade de acalmie a durerilor, dar cu reaparitii neasteptate.

Citeste mai multe detalii despre maladia De Quervain aici.

Data actualizare: 07-12-2020 | creare: 07-12-2020 | Vizite: 1623
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: