Teniaza si cisticercoza

Teniaza si cisticercoza
Teniaza este infectia cu larve ale teniei, un vierme lat, prin ingestia de carne de porc, iar cisticercoza este infectia dobindita prin ingestia de oua ale larvei de tenie din excrementele animale si umane. Formele adulte ale viermelui pot produce doar simptome usoare gastrointestinale, sau doar sa elimine segmente ale corpului in scaun.

Simptomele de cisticercoza sunt de obicei absente si pot debuta daca larvele se localizeaza intracranian, determinind semne neurologice de focar. Neurocisticercoza poate fi recunoscuta prin computer tomograf. Mai putin de jumatate dintre pacienti au forma adulta de tenie intestinal, si oua sau proglotide in scaun.

Viermii adulti pot fi eradicati cu antihelmintice.

Tratamentul neurocisticercozei cuprinde combinarea corticosteroizilor, anticonvulsivantelor si antihelmintice. Chirurgia poate fi o optiune.

Morbiditatea poate rezulta din sincope, atacuri cerebrale, hidrocefalie sau efectele secundare ale tratamentului pe termen lung.

Cauze si patogenie

Teniaza este determinata de patru specii de tenie: T. saginata, T. solium, Diphylobotrium latum si Hymenolepsis nana.Transmiterea teniei se realizeaza prin ingestia de carne de vita cruda sau partial preparata termic, care contine chisturi larvare de tenie, sau prin transfer oral – fecal, prin miini nespalate, de oua de tenie din excrementele animale sau umane. In intestin chistii sau ouale se transforma in viermi adulti care ajung la lungimi de pina la 10 m.

Carnea de porc cruda contine larve de tenie, cisticerci, care au penetrat peretele intestinal al porcului si au migrat in muschi, ingestia ei determina cisticercoza, forma severa a parazitozei.

D. latum se transmite prin carnea de peste insuficient preparata termic, iar H. nana prin ingestia de insecte.

La om cisticercii se pot localiza in toate tesuturile: piele, muschi, cord, ochi, creier.

Simptomatologia este cauzata de prezenta inflamatiei perichistice, raspunsul inflamator al gazdei depinde de abilitatea cisticercilor de a evita sistemul imun, de obicei inflamatia este restrictionata la zona chistilor degenerati, care nu reusesc sa evite imunitatea umana. Prin involutie, cisticercii se calcifica sau se transforma granulomatos.

Ouale ingerate se ataseaza de peretele intestinal, iar dupa trei luni apar viermii adulti, din care se desprind fragmente care ajung in scaun.

Semne si simptome

Cisticercoza

Cisticercii viabili din majoritatea tesuturilor nu determina reactie inflamatorie tisulara, sunt asimptomatici. Manifestarile clinice depind de numarul de cisticerci si localizarea lor.

Implicarea parenchimului cerebral, chistii ventriculari su subarahnoidieni sunt localizari frecvente. Simptomele si semnele cuprind: crize focale sau generalizate, cefalee cronica, greata si varsaturi, modificari ale vederii, modificarea statusului mental, hiperreflexie, pseudohipertrofie musculara, nistagmus, meningism. Aceasta localizare prezinta cel mai nefast prognostic, mai ales datorita riscului de hidrocefalie, vasculite si atacuri carebrale.

Chistii oculari, se gasesc in vitros si subretinali. Vizualizarea prin examenul fundului de ochi, poate fi diagnostic.

Localizarile subcutanate evidentiaza micronoduli cu chisti.

Cisticercoza musculoscheletala poate fi asimptomatica, dar sunt vizibile pseudohipertrofii ale muschilor.

Afectarea cordului poate determina aritmii.

Teniaza intestinala

Teniaza se manifesta prin:
- oboseala, anorexie, scadere ponderala
- iritabilitate, prurit, urticarie
- sau epetit exagerat, dureri abdominale, diaree.

O persoana infestata cu tenia vacilor elimina spontan prin anus fragmente de tenie, cu aspectul de taitei lati, rozalii si mobili.

Diagnostic

Examenele de laborator cuprind:
- hemoleucograma - eozinofilie
- serologie - Elisa cu sensibilitate de 95% in detectarea Ac antiAg teniaza
- examen coproparazitologic - evidentierea in scaun a oualor
- teste imagistice - pun diagnosticul de certitudine - computer tomograf cerebral - arii focale de edem, calcificari, chisti - zone hiperdense
- punctie lombara pentru examinarea LCR: limfocitoza, proteinorahie, glucoza scazuta
- biopsia nodulilor subcutanati.

Tratament

Tratamentul profilactic include igiena miinilor, si a alimentelor consumate crude: legume, fructe spalate, si prepararea termica adecvata a carnii.

Medicatia cuprinde antihelmintice, agenti care actioneaza prin cresterea permeabilitatii peretelui celular al viermelui, rezultind pierderea Ca intracelular, contractii masive si paralizie: praziquantel, albendazole.

Corticosteroizii sunt folositi pentru scaderea inflamatiei, observate la cisticercii care nu pot scapa sistemului defensiv uman: prednison, dexametazona.

Anticonvulsivantele sunt utilizate in terapia neurocisticercozei, pentru a preveni crizele epileptiforme: lorazepam, fenitoina, fenobarbital.

Chirurgia poate fi necesara in hidrocefalie, prin infectia ventriculara, spinala sau oculara.

Infectia intestinala este tratata cu praziquantel, care determina eliminarea viermilor adulti prin anus.

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cercetătorii au dovedit eficacitatea medicamentelor împotriva teniei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum