Tetanie

Tetanie
Tetania reprezinta hiperexcitabilitatea patologica a sistemului nervos central (SNC) si periferica datorata modificarilor ionice intracerebrale ce influenteaza neuronii si nervii periferici.

Fiziopatologie

Relatia intre concentratia ionilor si excitabilitate este empirica.
Ecuatia LOEBB arata valorile urmatorilor ioni de Na+, K+, OH- sunt crescute, ceea ce determina si o crestere a excitabilitatii. Atunci cand concentratia ionilor de Ca2+, Mg2+, H+ este crescuta scade excitabilitatea.

Starea de hiperexcitabilitate este provocata de instalarea hipocalcemiei; ionul de calciu (Ca) are valori mai mici de 3mg %. Se stie ca primele semne de tetanie apar de la valori mai mici de 2. 5mg% ale calciului ionic.
De asemenea, valorea magneziului (Mg) este scazuta; valorile normale ale acestuia sunt cuprinse in intervalu 1,7-2mg%. In timp ce ionul de hidrogen (H+) scazut, ionul de potasiu (K+) este crescut.

Etiologie

Tetania hipocalcemica este cauzata de mai multi factori: alimentatie artificiala, infectiile nou-nascutului si ale prematurului, anotimpul, interventie paratiroidiana ce determina hipoparatiroidie tranzitorie sau hipoparatiroidism congenital sau hipoparatiroidism secundar ori pseudohipoparatiroidism. Tetania hipocalcemica are rezistenta periferica. De asemenea in etiopatogenia bolii este incriminat si deficitul de vitamina D care determina rahitism
carential, secundar (intestinal, cu steatoree), vitamino-D rezistenta (faza hipocalcemica).

Exista de asemenea ca forma de boala, tetania hipomagneziemica in care valorile magneziului (Mg) sunt scazute si are loc scaderea concomitenta a Ca.

In cazul existentei tetaniei hipercalcemice are loc scaderea calciului (Ca) ionic.
Exista in literatura de specialitate si tetania psihogena a copilului. Aceasta forma a bolii se instaleaza frecvent atunci cand copilul prezinta o acidoza si in insuficienta renala cronica (IRC) cand se face transfuzie sanguina cu citrati.

Semne clinice

Tetania manifesta prezinta din punct de vedere clinic diverse tulburari functionale la nivelul sistemului nervos central (SNC): convulsii tonico-clonice, clonice, tonice. Acestea se manifesta in special la sugar, bolnav constient si anxios.
Simptomele de tetanie prezente la nivelul sistemului nervos periferic sunt: spasm carpo-podal, mana de mamos, contractie in extensie si adductie a articulatiei tibio-tarsiene, spasm laringian ce poate determina stridor sau apnee), contractia orbicularului buzelor cu aparitia botului de peste, muschii paravertebrali – opistotonus, bronhospasm, gastrospasm ce provoaca varsaturi cronice la copilul mare, colici cronice. Senzitiv sunt pecepute parestezii periferice, iar in mod atipic pot aparea: nervozitate, iritabilitate, labilitate psihica, agitatie, senzatii de presimtiri, tresariri, astenie, cefalee, vertij, confuzii, dureri abdominale, tahicardie, hipertensiune arteriala (HTA), tahipnee superficiala la nou-nascut, tulburari comportamentale.

Tetania latenta prezinta in tabloul clinic semne de hiperexcitabilitate neuro-musculara indusa de ischemiile Trousseau (mentinerea mansetei de la tensiometru timp de 3 minute); apare mana de mamos sau tremuraturi.

Diagnostic

Diagnosticul pozitiv de tetanie se pune pe baza examinarii clinice si paraclinice.
Prin metoda excitarii mecanice se determina urmatoarele semne patognomonice: semnul Chvosteck (facial), semnul Loust (prin percutia peroneului), semnul Veiss (orbitar).
Teste paraclinice sunt utile pentru confirmare si pentru diagnostic etiologic. Prin efectuarea electromiogramei (EMG) se evidentiaza potentiale repetitive in repaus, spontan, dupa facilitare; potentiale de actiune: dublete, triplete sau multiple cum e in cazul spasmofiliei.

Investigatiile de laborator arata:
  • calciu (Ca) seric scazut;
  • calciu (Ca) ionic scazut;
  • fosfatemie scazuta (rezistenta);
  • fosfataza alcalina (FA) crescuta, dar rezistenta la sugar;
  • magneziu (Mg) scazut cu valori mai mic de 1,7mEq/l;
  • pH crescut, cu valori peste 7,35;
  • modificari ale sodiului (Na) si potasiului (K creste .
Rar se dozeaza parathormonul (PTH) sau metabolitii vitaminei D.

Tratament

Tratamentul in urgenta pentru tetanie, cand se instaleaza criza cardiovasculara si respiratorie consta in permeabilitatea cailor aerine superioare, oxigenoterapie. Astfel durata crizei este redusa; rar se administreaza anticonvulsivante: diazepamM in doza de 0,3-0,5 mg/kgc pe cale intra-venoasa, lent (1 fiola continand 2 ml, adica 10 mg diazepam); 0,1 ml este echivalent cu 0,5 mg. Se poate administra si Ca gluconic de concentratie 10%, in doza 2 ml/kgc/doza, lent, pe cale intra-venoasa.
Apoi, tratamentul se continua cu calciu (Ca) administrat in perfuzie-intra-venoasa pana dispar semnele clinice si cele de pe electrocardiograma (ECG): 500-1.000 mg Ca elementar/m2/zi, 1 fiola Ca gluconic 10% contine 10ml echivalenti a 90 mg Ca elementar.
Terapia consta pe mai departe in adminsitrarea de calciu (Ca) per-oral, timp de 3-6 saptamani pana la normalizarea clinica si radiologica, asociat cu vitamina D (sugari cu rezistenta).

Deficitul de Mg se trateaza cu sulfat de magneziu de concentratie 20%, in doza de 0. 5ml/kgc intra-muscular; se repeta la 6-8 ore.
Carenta cronica se corecteaza cu administrarea unei doze de 0,5-1 mEq/kgc/zi trimagant sau tachistin in doza de 0,2-1 mg/zi, maxim 1,5 mg/zi (1ml contine 20 picaturi).

Data actualizare: 13-11-2013 | creare: 23-06-2009 | Vizite: 70719
Bibliografie
1. https://www.medscape.com/viewarticle/565200.
2. Bloom R.S.., Cropley C., Textbook of neonatal resuscitation, American Heart Association, Dallas, 1994.
3. Garabedian M., Vitamin D and bone mass development. Nutrition and Bone Development, NestleNutrition Workshop, Puebla, Mexico, 24-27 February, 1997.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum