Topul alimentelor care nu expiră niciodată

©

Autor:

Topul alimentelor care nu expiră niciodată

Numeroase alimente nu pot fi păstrate un timp îndelungat întrucat dețin un termen de expirare. Totuși, există câteva produse care nu expiră niciodată, fără nevoia de a fi conservate, congelate sau deshidratate. (1)

1. Mierea

Datorită conținutului bogat în zahăr și a pH-ului scăzut, precum și procesului de fabricare a mierii de către albine, în miere nu pot rezista organisme care o pot deteriora. Nectarul extras din flori de către albine se amestecă cu enzimele prezente în corpul albinei, care modifică compoziția nectarului. În continuare, nectarul este scindat în zaharuri simple, fiind depozitat în fagurii de miere. Atât acest proces, cât și modul de păstrare a mierii în borcane contribuie la durata lungă de valabilitate a mierii. Astfel, dacă este depozitată în condiții optime, mierea nu expiră niciodată.

Se crede că cel mai vechi borcan de miere datează în urmă cu aproximativ 5.500 ani. (1, 2, 3)

2. Orezul alb

Potrivit studiilor, orezul alb își poate păstra calitățile nutritive și gustul un timp aproape indefinit (aproximativ 30 de ani) în condiții de depozitare la sub 4,4 grade Celsius. Faptul că acesta nu expiră se datorează absenței cojilor și a germenilor.

În contrast, orezul brun nu poate rezista timp îndelungat din cauza uleiurilor naturale pe care le conține. Termenul de valabilitate al acestuia este de maxim 6 luni. (1, 2, 4)

3. Sarea

Sarea sau clorura de sodiu este un mineral întâlnit pretutindeni pe Pământ, astfel încât nu poate expira. Grației proprietăților ei de a regla umiditatea, utilitatea ei în timpurile străvechi a fost chiar de a conserva alimentele.

Totuși, sarea din comerț nu rezistă timp indefinit deoarece adaosul de iod îi scurtează perioada de valabilitate.

În concluzie, sarea sub formă de clorură de sodiu pură nu expiră, în timp ce sarea iodată are un termen de valabilitate de aproximativ 5 ani. (1, 2, 5)

4. Zahărul

Zahărul nu expiră niciodată dar se poate deteriora în timp. Calitatea zahărului alb, a celui brun și chiar a celui pudră este cea mai bună în primii 2 ani. În timp, acesta se poate solidifica, formând cocoloașe. Pentru a-i crește durata, zahărul trebuie depozitat în locuri reci și uscate, departe de surse de căldură. (1, 2, 6)

5. Fasolea uscată

Ca și în cazul orezului, studiile arată că, deși după 30 de ani, calitatea boabelor de fasole scade, ea încă poate fi consumată. De asemenea, s-a observat că îsi menține de-a lungul timpului digestibilitatea. (1, 2)

6. Siropul de arțar

Dacă este depozitat corespunzător, siropul de arțar poate fi consumat chiar și după câțiva ani. Deși este probabil ca gustul sa sufere modificări după 3-5 ani, el rămâne comestibil vreme îndelungată. În cazul în care apare mucegai, se recomandă fierberea și îndepărtarea stratului de suprafață, apoi depozitarea într-un container curat și etanș. (1, 2, 7)

7. Laptele pudră

Laptele pudră rezistă ani de zile după data de expirare scrisă pe ambalaj. Totuși, deși conținutul de carbohidrați, proteine, grăsimi și minerale se menține nealterat, cantitatea de vitamine din laptele pudră scade cu trecerea timpului. (8)

8. Băuturile distilate

Vodka, romul, whisky, tequila nu expiră, atât timp cât sunt păstrate într-o sticlă sigilată, care nu este deschisă. Cât timp oxigenul nu intră în contact cu băuturile, alcoolul își va menține integritatea și calitatea. (9)

9. Untul clarificat

Dacă este păstrat într-un recipient etanș la temperaturi scăzute, acest tip de unt poate rezista până la 100 de ani. (1)

10. Oțetul

În condiții optime de depozitare, orezul alb distilat, oțetul din vin roșu, oțetul balsamic, oțetul de mere și oțetul de orez nu au dată de expirare. Acest lucru se întâmplă întrucât oțetul este un conservant natural, aciditatea crescută fiind explicația pentru durata lungă de valabilitate. Totuși, majoritatea tipurilor de oțet iși pierd din calitate o dată cu trecerea timpului. (10)

11. Extractul de vanilie

Extractul de vanilie nu este un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, ceea ce ii scade probabilitatea de deteriorare în timp. Datorită cantității mari de alcool, extractul pur de vanilie poate rezista mulți ani, la aceeași calitate. El trebuie depozitat la temperatura camerei sau la puțin sub temperatura ambientală. Congelarea sau înghețarea ii poate altera gustul. (11)

12. Cafeaua instant

Cafeaua instant își păstrează calitatea timp de luni de la data expirării (chiar un timp aproape indefinit) dacă este depozitată într-un recipient etanș, în mediu uscat și răcoros. (12)


Data actualizare: 03-11-2021 | creare: 03-11-2021 | Vizite: 958
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum