Alimentație

108 articole 12 3 Înainte ›
Dulceața sănătoasă - sfaturi de preparare și topul celor mai sănătoase dulcețuri și gemuri

Ce face o dulceață nesănătoasă? Este vorba de zahăr, însă dacă te gândești că foarte multe produse din comerț conțin zahăr, de-a lungul unei zile se adună o cantitate mare. Consumul de zahăr crește riscul de boli de inimă, chiar dacă duci un stil de viață echilibrat, cu activitate fizică, sport și fără tutun....

Importanţa alimentaţiei în vindecarea rănilor

Vindecarea rănilor este un proces complex care are ca scop refacerea și reînlocuirea structurilor celulare și tisulare distruse. Presupune mai multe procese biologice și moleculare care se grupează în 4 stadii, care se suprapun: hemostaza, inflamația, migrarea - proliferarea și remodelarea - regenerarea....

Murăturile - beneficii, riscuri, contraindicații

Murăturile sunt printre cele mai consumate alimente. Acestea se obțin prin fermentarea unor legume precum castraveții, varza, conopida sau roșiile verzi. În continuare poți citi mai multe despre beneficiile fiecărui tip de murături precum și riscuri...

Fructele uscate sunt sănătoase?

Fructele uscate se obțin prin eliminarea unei cantități mare de apă din fructe precum boabele de strugure, prunele, curmale, smochine și mai rar caise, mango, ananas, merișoare, banane sau mere. (1, 2) Fructele uscate au o durată mai lungă de viață decât cele proaspete și pot fi consumate sub formă de gustare însă au un con...

Beneficiile borșului

Borșul de tărâțe (sau înăcreala) este un ingredient specific bucătăriei tradiționale românești. Pe lângă aroma inconfundabilă pe care o oferă mâncărurilor, poate fi un aliat al sănătății. Prin fermentare, borșul de tărâțe dobândește vitamine, minerale și enzime. Mai jos sunt câteva dintre beneficiile borșului....

Efectele aditivilor alimentari conform studiilor

Aditivii sunt substanțe folosite în industria alimentară în mai multe scopuri, precum conservarea alimentelor, îmbunătățirea gustului sau aspectului acestora. Cea mai veche înregistrare a unui aditiv alimentar datează din Egiptul Antic, 1500 î. Hr. , când au fost adăugate extracte naturale în bomboan...

Neașteptat! Iată care sunt beneficiile medicale pe termen lung ale unui pahar de prosecco pe zi!

Faptul că prosecco este o băutură apreciată oriunde în lume nu reprezintă un mister pentru nimeni. Totuși, un aspect surprinzător despre vinul spumant de origine italiană se referă la proprietățile sale benefice, de care oricine se poate bucura cât t...

Combinații alimentare de evitat

Pentru a obține un preparat savuros este necesar să combini mai multe categorii de alimente. Totuși, există unele alimente care nu ar trebui combinate, pentru a avea o digestie bună. Combinațiile neferice pot duce la dureri stomacale, balonare, oboseală, gaze intestinale și disconfort abdominal. Prin combinarea corectă a alimentelor vei av...

Sfaturi pentru a deveni superorganizat cu mâncarea

Organizarea în bucătărie dă bătăi de cap multora. În contextul organizării cu mâncarea există două lucruri care trebuie avute în vedere: organizarea propriu-zisă a meselor și organizarea spațiului de lucru (frigider, debara, etc.). Le vom lua pe rând. Cum te organizezi cu mâncarea Mai jos sunt c&ac...

Sfaturi și recomandări: Cum să mănânci sănătos

În cadrul acestui articol îți vom prezenta o serie de sfaturi și recomandări pentru un regim alimentar echilibrat și sănătos. Acestea se aplică chiar și persoanelor care urmează o dietă strictă și cu siguranță te vor ajuta să-ți atingi obiectivele și...

Tipuri de ulei de măsline - beneficii și recomandări de consum

Uleiul de măsline se obține prin presarea măslinelor. Fructul mediteraneean are un gust specific care depinde foarte mult de sol. Unele tipuri de ulei de măsline au un gust moderat, altele ușor piperat sau chiar amar. Înainte de a alege prima sticlă de la raft este bine să te informezi cu privire la tipurile de ulei de măsline pe care...

Alimentele minune - lista alimentelor ce te ajută să traiești mai mult

O dietă sănătoasă și echilibrată, bazată pe consumul unei combinații de alimente, reprezintă o condiție esențială pentru o viață sănătoasă. Consumul unor alimente sănătoase poate contribui la creșterea longevității, deoarece influențează riscul unei persoane de a dezvolta anumite afecțiuni. O dietă sănătoasă poate ajuta...

Recomandări pentru cină - alimente indicate sau de evitat seara

Cina, considerată ultima masă din zi, este adesea neglijată de majoritatea oamenilor, în principal din cauza asocierii nefaste între consumul de alimente seara și creșterea în greutate. Contrar opiniei generale, numeroase cercetări au demonstrat faptul că cina este esențială pentru o viață sănătoasă. Consumul de alim...

Cum se “împacă” preparatele festive cu băuturile de Revelion, pentru a evita neplăcerile de Anul Nou

În perioada sărbătorilor, tentațiile culinare sunt greu de evitat de oricine. În asociere cu alcoolul, excesele alimentare pun la grea încercare activitatea stomacului, pancreasului și ficatului, iar de aici și până la apariția indigestiilor și a col...

Riscurile mâncatului prea repede

Mâncatul prea repede reprezintă o problemă des întâlnită în zilele noastre la majoritatea oamenilor, mai ales la cei ce se confruntă cu un program aglomerat, haotic, stresant, nereușind să acorde timpul necesar pentru masă. ...

Reguli de urmat în dieta paleo

Dieta paleo probabil că îți sună cunoscut deoarece multă lume alege să o adopte pentru rezultate de scădere în greutate într-un timp destul de scurt. Dacă urmezi cu strictețe regulile impuse de către aceasta nu ar trebui să dai greș defel. ...

Consumul de pește - beneficii și riscuri, ce pește să alegem

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase din lume. Conține proteine, vitamina D și acizi grași Omega 3, importanți pentru inimă și pentru funcționarea normală a creierului. Mai jos poți citi mai multe despre beneficiile peștelui, riscurile asociate consumului și ce pește este indicat să alegi. (1) Beneficii ale consumului ...

Consumul de carne de pui - beneficii și riscuri, recomandări

Carnea de pui poate fi pregătită într-o mare varietate de moduri de la supe la pui la grătar, cuptor, fript la tigaie, la aburi etc. De asemenea, puiul este nutritiv și reprezintă unul dintre cele mai populare tipuri de carne la nivel global. Mai jos sunt câteva beneficii ale cărnii de pui, riscuri asociate consumului de carne de ...

Apa plată cu lămâie - beneficii și recomandări

Apa plată cu lămâie a început să fie populară începând cu anul 2011. Popularitatea sa a plecat de la câteva actrițe de la Hollywood care spuneau că beau acest lichid dimineața și s-a răspândit în întreaga lume. În prezent există și la noi apă minerală aromată cu lămâie. Apa ...

Alergii alimentare ce pot apărea la adult

Majoritatea persoanelor presupun că alergiile alimentare apar doar în copilărie, având două tipuri de evoluție: ori dispar, ori persistă toată viața. Totuși, ele se pot dezvolta și la vârsta adultă, afectând până la 4% dintre indivizi, potrivit Colegiului American de Alergie, Astm și Imunologie. Conform Adm...

Alimente nerecomandate seara și de ce

Pentru a funcționa la capacitate maximă, organismul necesită un aport constant de energie iar principala sursă este glucoza. Pe parcursul zilei, corpul utilizează glucoză pentru transmiterea impulsurilor nervoase, facilitarea contracțiilor musculare și reglarea temperaturii corporale. Pe timpul nopții, cheltuielile energetice scad iar sist...

Regimul fără gluten: indispensabil pentru unii, inutil pentru o mare majoritate

Regimul fără gluten este esențial în boala celiacă și alergia la cereale, poate fi de ajutor în hipersensibilitatea la gluten, dar inutil și de evitat în afara acestor situații, mai ales că poate avea și consecințe nedorite. (1) Boala celiacă este o enteropatie cronică care afectează aproximativ 1% din populația gene...

Cafeaua verde - beneficii și recomandări

Cafeaua este o plantă ce aparține familiei Rubiaceae, a căror fructe sunt procesate și ulterior consumate. Cafeaua verde este un tip de cafea care se consumă sub formă unei băuturi calde. Aceasta este consumată pentru beneficiile sale asupra sănătății, deși aroma sa nu este la fel de plăcută ca în cazul cafelei prăjite. Compan...

Salamul - ce conține și cum se fabrică

Salamul reprezintă un tip de cârnat fermentat realizat din carne tocată fermentată, de vită, oaie sau de porc, la care se adaugă diferite condimente. De asemenea, carnea de gâscă, vițel sau vânat reprezintă o alegere bună pentru unii producători....

Beneficiile cerealelor integrale - de ce să le alegem

Cerealele integrale sunt alimente esențiale pentru funcționarea optimă a organismului uman, consumul lor fiind asociat cu o îmbunătățire a sănătăți cardiovasculare și digestive, dar și cu riscuri diminuate de cancer sau alte probleme grave de sănătate. Consumate cu regularitate, într-o dietă care cuprinde de asemenea fruc...

Beneficiile semințelor în alimentația zilnică - lista celor mai importante semințe

O excelentă sursă de grăsimi sănătoase, proteine, minerale și vitamine, semințele oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate, consumul lor fiind asociat cu riscuri reduse de evenimente cardiovasculare sau diabet zaharat, dar și cu un nivel optim al colesterolului. Semințele sunt extrem de versatile și pot fi încorporate cu ...

Topul alimentelor care nu expiră niciodată

Numeroase alimente nu pot fi păstrate un timp îndelungat întrucat dețin un termen de expirare. Totuși, există câteva produse care nu expiră niciodată, fără nevoia de a fi conservate, congelate sau deshidratate....

Balonări supărătoare? Lista alimentelor indicate și contraindicate

Balonarea este o problemă des întâlnită ea afectând 16-30% din populație în mod regulat. Există o legătură directă între alimentele consumate și balonare. De aceea, este important să știi ce alimente pot cauza balonare, pentru a le putea evita, ce alimente poți consuma în loc precum și cel alimente aj...

Alimente care țin de foame

Suprimarea poftei de mâncare, de regulă cu scopul pierderii în greutate, poate fi obținută prin diferite modalități, inclusiv prin schimbarea alimentației sau prin introducerea în dieta zilnică a unor alimente care țin de foame. De altfel, consumul unor alimente care pot induce sațietatea (senzația de plenitudine și pie...

Listă alimente indicate în diabet

Dieta poate avea un rol major în prevenirea și gestionarea diabetului. Consumul de alimente cu un indice glicemic redus reprezintă o modalitate eficientă de a menține diabetul sub control. O serie de alimente, precum cele bogate în zaharuri sau grăsimi saturate, sunt contraindicate persoanelor cu diabet. Există, de asemenea, o lis...

Fructanul și intoleranța la fructan

Fructanul este un compus chimic prezent într-o gamă largă de alimente de la cele provenite din surse naturale la cele procesate. Acesta se găsește în cereale, fructe, legume și unele băuturi. Deși majoritatea oamenilor tolerează relativ ușor aceste surse de inulină, un tip de fibre, există unele persoane care se confruntă ma...

Riscurile alimentelor preparate la microunde

Microundele reprezintă o formă de radiații electromagnetice cu un spectru ce variază de la radiații foarte lungi la altele gamma, foarte scurte. Ochiul uman poate detecta doar o mică parte din acest spectru, respectiv lumina. Este bine de știut faptul că în natură există două forme diferite de radiații: Radiații ionizante...

Alternative sănătoase la zahăr

În mod ideal, ar trebui să renunți la zahăr sub toate formele cel puțin o perioadă. Renunțare va ajuta la reechilibrarea producției de hormoni și a glicemiei și va contribui la o stare generală de sănătate mult mai bună. Până la renunțarea complet...

Excesul de sare - riscuri pentru organism

Sarea, alcătuită în proporție de 60% din clorură și 40% din sodiu, este un conservant alimentar și un condiment folosit uzual în bucătărie. Corpul uman are nevoie de o cantitate redusă de sodiu pentru a putea menține echilibrul apei și mineralelor, dar și pentru a conduce impulsurile nervoase, contracta și relaxa mușchii, ...

Despre nivelul de arsenic din alimente - alimente bogate în arsenic și riscuri pentru sănătate

Arsenicul este un element chimic natural întâlnit în sol, apă, aer, rocă, dar și în plante și animale. Oamenii pot fi expuși și la arsenicul provenit din activități umane, precum agricultură și din surse industriale. Arsenicul poate exista în forma pură de metal gri-oțel, însă de obicei face parte di...

Mierea de albine - tipuri, beneficii, recomandări

Utilizată în trecut pentru prevenirea bolilor infecțioase și pentru reducerea simptomelor alergiilor sezoniere, mierea de albină este unul dintre cele mai sănătoase produse alimentare, cu numeroase beneficii pentru sănătatea organismului. În prezent, există câteva sute de tipuri de miere de albine, fiecare cu un gust, o t...

Topul celor mai sănătoase obiceiuri nutriționale

Nu doar că „suntem ceea ce mâncăm”, dar felul în care ne alimentăm ne poate transforma la un nivel profund, prin modificarea structurii ADN-ului. Pe de altă parte, o alimentație sănătoasa contribuie la menținerea energiei pe parcursul întregii zile, la menținerea în limite normale a greutății corporale...

Consumul de vin roșu

Despre vinul roșu se vorbește de cel puțin câțiva ani. Multă lume crede că un pahar de vin roșu pe zi poate face parte dintr-o dietă sănătoasă iar cercetătorii au arătat iar și iar că un consum moderat ar putea reduce riscul apariției unor afecțiuni. Cum ar putea consumul de vin roșu să ajute sănătatea? Beneficiile pe...

Vitamina B6 – de ce este importanta si de unde o luam

Cunoscuta si sub denumirea de piridoxina, vitamina B6 este o componenta esentiala a complexului de vitamine B, cu un rol deosebit de important in mentinerea unei bune stari de sanatate. Beneficii ale vitaminei B6. Surse de vitamina B6...

Idei sănătoase pentru masa de sărbători

Sărbătorile reprezintă prilejul ideal pentru reunirea familiei, iar masa poartă un rol central pe toată perioada zilelor de sărbătoare. De cele mai multe ori, alimentele consumate în zilele festive sunt mai bogate în carbohidrați și grăsimi. Cercetările arată că majoritatea adulților consumă mâncare în exces &...

Cum se manifestă indigestia și câteva sfaturi utile

Indigestia, sau dispepsia, reprezintă un disconfort resimțit la nivelul abdomenului superior. Ea nu este o boală, ci mai degrabă o suită de simptome care includ durerea abdominală și balonarea. Simptomele indigestiei pot apărea ocazional sau chiar zilnic. (1) De asemenea, indigestia poate fi un simptom al unei alte boli din sfera digestivă...

Ce să faci dacă ai mâncat prea mult de sărbători?

Consumul exagerat de alimente în timpul sărbătorilor reprezintă un comportament frecvent întâlnit, cu efecte negative asupra întregului organism. Majoritatea evenimentelor de supraalimentare sunt raportate în zilele de sărbătoare, în cele mai multe cazuri fiind vorba doar de excese temporare. Cu toate aceste...

Dieta vegetariană la pacienții cu boală cronică de rinichi

Ce este boala cronică de rinichi? Boala cronică de rinichi este o afecțiune ce implică distrugerea structurilor normale din rinichi și incapacitatea acestora de a asigura buna funcționare a organismului. Această afecțiune este definită prin: scăderea ratei de filtrare glomerulară sub 60mL/min/1, 73m2, pentru cel puțin trei luni...

Impactul negativ al zahărului asupra sănătății

Consumul de zahăr din întreaga lume se află într-o continuă creștere, motiv pentru care se acordă o atenție suplimentară acestuia și efectelor pe care le are asupra organismului (2). În alimentație, zahărul este prezent fie în mod natural, fie sub formă de zahăr adăugat. Acesta se regăsește în mod natura...

Structura meselor - când și de câte ori ar trebui să mâncăm zilnic (recomandări oficiale)

Dacă în anii ’70 mesele acopereau 82% din alimentația zilnică, în zilele noastre în care totul este pe fugă gustările au început să prindă avânt. Un studiu din 2017 arată că gustările reprezintă 23% din alimentația zilnică. Același studiu a arătat că majoritatea oamenilor care nu lucrează î...

Balonarea: alimente de evitat și ce să adaugi în dieta ta

Balonarea este neplăcută. Deși afectează între 16 și 30% dintre oameni și poate apărea ca un simptom al unei boli, de cele mai multe ori este cauzată de consumul unor alimente. Mai jos sunt principalele alimente care duc la apariția balonării și câteva sugestii de înlocuitori. (1, 2, 3, 4) Fasole Fasolea este una di...

Studiul China

Studiul China este o carte publicată de biochimistul T. Colin Campbell și de fiul său în 2005. Volumul detaliază un studiu realizat de către cei doi și care a concluzionat că produsele animale duc la afecțiuni cronice precum diabet, boli coronariene, cancer de sân, cancer de prostată și cancer de colon. Mai mult, autorii propu...

Dieta EAT-Lancet - bună pentru oameni și planetă

Într-un editorial publicat în The Lancet, anul 2019 a fost declarat anul nutriției. Și, într-adevăr, acest anunț coincide cu lansarea a două Comisii care investighează legătura dintre sistemele alimentare, sănătatea umană și mediu. La începutul acestui an, EAT-Lancet Commission on Food, Planet, Health a publicat r...

Postul intermitent - tipuri și avantaje conform studiilor

Postul intermitent este o dietă care îți permite să consumi ce vrei cu condiția că respecți fereastra de alimentarea care variază de la un tip de post intermitent la altul. Mai jos sunt principalele tipuri de post intermitent precum și avantajele sale conform studiilor științifice. Tipuri de post intermitent Postul intermitent a...

Antioxidanții alimentari

Antioxidanții alimentari sunt substanțe cu acțiune antioxidantă, adăugate în compoziția alimentelor, care asigură păstrarea acestora timp îndelungat, ferindu-le de alterare (oxidare). ...

108 articole 12 3 Înainte ›

Data actualizare: 22-10-2018 | creare: 22-10-2018 | Vizite: 3379
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.