Alimentație

60 articole 12 Înainte ›
Postul intermitent - tipuri și avantaje conform studiilor

Postul intermitent este o dietă care îți permite să consumi ce vrei cu condiția că respecți fereastra de alimentarea care variază de la un tip de post intermitent la altul. Mai jos sunt principalele tipuri de post intermitent precum și avantajele sale conform studiilor științifice. Tipuri de post intermitent Postul intermitent a...

Antioxidanții alimentari

Antioxidanții alimentari sunt substanțe cu acțiune antioxidantă, adăugate în compoziția alimentelor, care asigură păstrarea acestora timp îndelungat, ferindu-le de alterare (oxidare). ...

Conservanți sintetici și naturali

Procesul de deteriorare a alimentelor nu poate fi întrerupt, însă, prin intermediul conservanţilor alimentari dăugaţi în compoziţia alimentului şi prin intermediul modului de procesare termică, ambalare, depozitare şi manipulare, rata de degradare a alimentelor poate fi redusă. ...

Produsele fără gluten - indicate dacă nu ai boală celiacă?

Persoanele care nu pot tolera glutenul, o proteină care se găsește în grâu, secară și orz au nevoie să consume produsele fără gluten. Cu toate acestea, în prezent, nu mai vorbim doar de o necesitate, ci este un nou trend de a mânca sănătos. Oamenii au trecut la diete fără gluten pentru a pierde în greutate,...

Alimentele cu aport caloric negativ

Caloria, considerată o unitate de măsură pentru energie, se referă, atunci când vine vorba de nutriție, la energia pe care oamenii o obțin din alimentele și băuturile ingerate și pe care mai apoi o folosesc pentru îndeplinirea activităților fizice. Utilizate pentru măsurarea energiei stocate în alimente sau în ț...

Alimente bogate în fibre

Mulți dintre noi asociem consumul de fibre cu sănătatea digestivă. Cu toate acestea, consumul de alimente bogate în fibre alimentare poate scădea riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet, poate îmbunătăți sănătatea pielii și te poate ajuta, inclusiv, să slăbești. ...

Beneficiile ciocolatei negre și avantajele față de ciocolata cu lapte

Ciocolata neagră conține 50-90% cacao, unt de cacao și zahăr, în timp ce ciocolata cu lapte conține 10-50% cacao. Ciocolata neagră de calitate inferioară poate avea, de asemenea, grăsimi, uleiuri vegetale și culori sau arome artificiale....

Alimente ce afectează dinții și măsuri recomandate

Alimentația joacă un rol esențial în viața fiecărui om, deoarece influențează în mod direct sănătatea generală a organismului. În lipsa nutrienților esențiali, organismul uman nu poate funcționa în mod corect. Pentru ca alimentele ingerate să devină substanțe asimilabile, procesul de digestie, început p...

Regim pentru cardiaci - sfaturi alimentare importante

Regimul pentru cardiaci nu se referă doar la alimentație, ci și la stilul de viață pe care bolnavii diagnosticați cu boli cardiace trebuie să-l adopte, pentru îmbunătățirea calității vieții lor şi pentru a duce un trai normal, asemenea persoanelor sănătoase....

Cât pește trebuie să mâncăm și de ce

Fie că încerci să slăbești sau ți-ai propus să urmezi un stil de viață sănătos, peștele este unul dintre ingredientele cheie în acest proces, deoarece este o sursă importantă de acizi grași omega 3. Cu toate acestea, este important să nu îl consumi dezorganizat și să ai o idee cât mai clară despre cât...

Mercurul din pește

Deși peștele este un aliment sănătos și recomandat în orice dietă echilibrată, din ce în ce mai multe îngrijorări apar în ultimii ani privind potențialul toxic al acestui tip de carne. Informațiile sunt conflictuale în mass-media și se pare că principala îngrijorare este mercurul din pește.Majoritate...

Dieta hipoproteică - riscuri și beneficii

Dieta hipoproteică presupune adoptarea unui regim alimentar cu conținut redus de proteine. În majoritatea cazurilor, dieta hipoproteică este recomandată bolnavilor diagnosticați cu diferite tipuri de afecțiuni, precum boli funcționale hepatice, boli metabolice (precum hiperuricemia), boli de rinichi. În alte cazuri, dieta hipopro...

Ce să nu faci ca să slăbești - practici periculoase

Oamenii sunt atât de concentrați să scape de excesul de greutate, încât sunt dispuși să facă lucruri neprobate și potențial periculoase, care pot cauza probleme grave de sănătate. ...

Dieta hiperproteică - riscuri versus beneficii

Proteinele sunt o parte esențială a unei diete sănătoase. Ajută la construirea și repararea mușchilor, organelor și oaselor. De asemenea, s-a dovedit că dietele bogate în proteine sunt utile pentru reducerea grăsimilor, pierderea în greutate, creșterea sațietății și a senzației de plenitudine. Cu toate acestea, dietele b...

Postul intermitent 16/8 - mănâncă doar între ora 12 și ora 20 (concluziile ultimelor studii)

Postul intermitent a devenit o modalitate populară de pierdere în greutate și de a te simți mai sănătos. Una dintre tipurile de post intermitent, metodata 16/8 se bazează pe un aport alimentar de opt ore, urmat de o perioadă de restricție alimentară de 16 ore. Majoritatea oamenilor aleg să sară peste micul dejun și să consume pri...

Alimentele care îngrașă cel mai tare (și de ce)

În efortul de a identifica alimentele care au cea mai mare probabilitate de a provoca o creștere în greutate, cercetătorii de la Universitatea Harvard au analizat obiceiurile și dietele a peste 100.000 de persoane care nu sunt obeze pentru a determina alegerile care determină creșterea în greutate....

Alicina

Atunci când tai sau zdrobești usturoiul, acesta dezvoltă o componentă numită alicină. Găsită sub formă de suplimente alimentare, alicina are proprietăți antibacteriene, antifungice și antivirale, potrivit University of Maryland Medical Center (UMMC). ...

Cele mai bune lactate

Dacă produsele lactate sunt sănătoase sau nu, reprezintă un subiect controversat. Pe de o parte, există o istorie îndelungată a laptelui care susține beneficiile acestuia pentru sănătatea oaselor și a dinților, iar pe de altă parte, mulți nutriționiști susțin că toate formele de lactate sunt periculoase pentru sănătate. &Ic...

Procentul de grăsime corporală - calcul, valorile recomandate

Procentul de grăsime corporală este compus, atât din grăsime corporală de depozitare, cât și din grăsimea esențială. Există mai multe modalități de a calcula procentul de grăsime corporală, inclusiv analiza impedanței bioelectrice și alte metode antropometrice sau metode care se bazează pe măsurarea circumferinței dife...

Sfaturi pentru o bună digestie

Sănătatea întregului organism se află în legătură cu sănătatea tractului digestiv, care depinde de tot ceea ce mâncăm, dar și de modul cum mâncăm. De cele mai multe ori, consumăm atât alimente, cât și băuturi pentru a satisface papilele gustative, fără să conștientizăm ce impact ar putea avea ac...

Cele mai bune legume

Consumul de legume reprezintă una dintre cele mai ușoare metode de a-ți îmbunătăți sănătatea și starea de bine. Toate legumele conțin vitamine, minerale și fibre sănătoase. Cu toate acestea, unele au beneficii excepționale pentru sănătate. 1. Spanacul Spanacul este o legumă verde cu frunze. Este, de asemenea, o sursă de ...

Cele mai bune fructe

Un consum bogat de fructe este o modalitate excelentă de a îmbunătăți sănătatea generală și de a reduce riscul de boală. Fructele sunt o sursă excelentă de vitamine și minerale esențiale și sunt bogate în fibre. Fructele oferă, de asemenea, o gamă largă de antioxidanți care stimulează sănătatea, inclusiv flavonoidel...

„Facilitatorii” de comportament alimentar sănătos („eating nudges”)

O provocare în ceea ce privește domeniul sănătății publice este aceea de a încuraja oamenii să facă alegeri mai sănătoase, fără a influența abilitatea acestora de a lua propriile decizii. Soluția în acest sens o reprezintă o nouă teorie, cea de „înghiontire” (nudge) sau strategia de a schimba compo...

Strategii de a rezista tentațiilor alimentare

Tentațiile alimentare sunt inamicul oricărei diete. Aceste tentații reprezintă o dorință necontrolată, mult mai intensă decât simpla foame, pentru anumite alimente. De cele mai multe ori aceste tentații includ alimente procesate, produse fast food și alte alimente bogate în calorii și zahăr. Mai jos sunt câteva strateg...

Mănânci noaptea? Iată ce se întâmplă în corpul tău

De multe ori te afli în bucătărie în cursul nopții, devorând niște dulciuri sau niște gustări bogate în carbohidrați, chiar dacă nu îți este foame?Cercetătorii se apropie de înțelegerea motivelor pentru care oamenii consumă mai multe calorii în timpul nopții și care sunt efectele acestor tipur...

Cel mai sănatos vas de gătit - cum influențează materialul mâncarea (conform studiilor)

Poate că alegi să mănânci sănătos și eviți pe cât poți aditivii și substanțele toxice. Cu toate acestea, felul în care gătești și mai ales materialul vaselor de gătit poate afecta negativ calitatea preparatelor. Mai jos sunt principalele materiale folosite în producția de vase de gătit alături de câtev...

Dieta care îți prelungește viața (conform studiilor)

Alimentația, împreună cu stilul de viață și genetica reprezintă factorii care pot determina speranța de viață a unei persoane. O dietă sănătoasă, coroborată cu un stil de viață sănătos, contribuie la îmbunătățirea stării de sănătate și la prevenirea anumitor afecțiuni cronice. Pentru o viață mai lungă și ma...

Cumpărături - coșul ideal de alimente sănătoase pentru o săptămână (2 persoane)

Alimentația este unul dintre factorii exponențiali care influențează modul de dezvoltare al unei persoane. O dietă echilibrată și hrănitoare este esențială pentru păstrarea în parametrii optimi a condiției fizice și a stării de sănătate. Multiple condiții medicale sunt asociate cu o alimentație nesănătoasă și cu un stil ...

Topul alimentelor care provoacă balonare

Balonarea reprezintă o tulburare gastrointestinală ce apare în urma acumulării de gaze în exces la nivelul tractul gastrointestinal. Adesea, cauza principală a balonării este alimentația, însă modul în care sunt consumate și digerate alimentele este, de asemenea, important. Senzația de disconfort abdominal poate să...

Balonare imediat după masă - cauze și tratament

Descrisă ca o senzație de dilatare a abdomenului din cauza gazelor în exces acumulate în intestine, balonarea este una dintre cele mai frecvente tulburări gastrointestinale. Conform cercetărilor, aproximativ 15%-30% din populația globală s-a confruntat cel puțin o dată pe parcursul vieții cu un episod de balonare. În majo...

Riscurile consumului excesiv de lapte (și cât de mult e prea mult)

Laptele este un aliment de bază atât pentru copii cât și pentru adulți, fiind esențial în dezvoltarea armonioasă a sistemului osos. În ciuda popularității sale, studiile recente au arătat că excesul de lapte poate avea efecte negative asupra sănătății. Potrivit nutriționiștilor dacă bei mai mult de trei pahar...

Dieta cetogenică (cetogenă, ketogenică, cetozică) - explicații, beneficii

Dieta ketogenică oferă neuroprotecție. Cu toate că mecanismul fiziopatogenic implicat nu este cunoscut în totalitate, cetonele rezultate în organism în urma dietei ketogenice reprezintă o sursă importantă de energie pentru creier...

Diferența dintre apa de la robinet și apa minerală plată

Consumul optim de apă este esențial pentru sănătatea noastră. Fiecare celulă din corp are nevoie de apă pentru a funcționa corespunzător, de aceea trebuie să vă hidratați continuu pe tot parcursul zilei....

Beneficiile restricției calorice (conform studiilor)

Restricția calorică are mai multe beneficii decât te-ai aștepta. Limitarea numărului de calorii cu 10-20% (un număr aparent nesemnificativ) poate scăderea riscul apariției unor boli cronice și susține funcționarea normală a inimii și sistemului imunitar....

Indicele glicemic şi încărcătura glicemică

Indicele glicemic (IG) este o măsură care arată nivelul de glucoză din sânge după consumul unei cantități de carbohidrați. Încărcătura glicemică (ÎG) oferă informații mai clare asupra nivelului de glucoză din sânge, în funcție de cantitatea si calitatea carbohidraţilor....

Macronutrienţii pe înţelesul tuturor

În spațiul online există o mulțime de diete care recomandă fie reducerea cantității de carbohidrați consumați, fie reducerea cantității de grăsimi. În realitate, nici carbohidrații și nici grăsimile nu sunt inamicii unui stil de viață sănătos. Acest fapt este mai uşor de înţeles cunoscând importanţa macr...

Ce ajută când mănânci prea mult și gras (de sărbători)

Sarmalele, drobul sau cozonacii, toate ne îmbie în perioada sărbătorilor. Și cum avem acces la aceste alimente mai ales la reuniunile de familie, ne este ușor să fim luați de vânt și să mâncăm prea mult. În definitiv, nimeni nu a consumat trei porții de broccoli la abur? Excesul alimentar se poate înt&a...

O trecere în revistă a caloriilor preparatelor de porc (doar ca să știi ce faci)

Când se apropie sezonul festiv, atenția noastră se îndreaptă spre preparatele de Crăciun. Acesta este, adesea, sezonul în care tinzi să faci excese alimentare. Deci, înainte de a te grăbi să te înfrupți din toate preparatele de Crăciun, este important să iei în considerare sănătatea sistemului digesti...

Sensibilitatea la gluten non-celiacă

Sensibilitatea la gluten non-celiacă, intoleranța la gluten non-celiacă sau hipersensibilitatea la gluten, este afecțiune nonalergică şi nonautoimună, caracterizată prin apariția unor manifestări clinice gastrointestinale şi extraintestinale, în urma ingestiei alimentelor cu conținut bogat în gluten. Boala se caracterizează...

Produse naturale pentru curățarea colonului (detoxifiere naturală)

Detoxifierea este un proces care se desfășoară în două faze. Mai întâi, ficatul transformă substanțele toxice în metaboliți cu reacție mare și apoi excrementează aceste toxine. Rinichii, plămânii și chiar intestinul joacă, de asemenea, un rol în detoxifiere. În ceea ce privește curățarea col...

Cum să nu te îngrași înapoi după ce ai slăbit

Multă lume se îngrașă la loc după ce a slăbit. Cercetătorii estimează că doar 20% dintre persoanele care slăbesc se mențin. (1) Înainte de a trece la câteva metode care te vor ajuta să nu de îngrași înapoi după ce ai slăbit este important de știut de ce te îngrași după ce urmezi o dietă? De ce...

Avantajele gătitului la presiune crescută (cu oala sub presiune)

Prima oală sub presiune a fost inventată de un fizician francez la sfârșitul secolului al 17-lea. Designul său a fost reinventat pe rând de germani, spanioli și americani, modelul lansat în 1939 de americani fiind și cel care s-a răspândit în toată lumea. Cum funcționează oalele sub presiune? Într-o oal...

Senzația de foame excesivă

Foamea excesivă sau apetitul crescut înseamnă o dorință crescută de a consuma alimente, în general carbohidrați. Apetitul crescut poate fi simptomul unor diferite afecțiuni, de exemplu unei boli psihice sau unei probleme în legatură cu glanda tiroidă. În funcție de cauză, poate fi intermitent sau persistent și nu...

Lista de probiotice naturale - pentru un tract digestiv echilibrat

Probioticele sunt microorganisme vii care pot fi găsite în alimentele fermentate și laptele de cultură și sunt larg utilizate pentru prepararea mâncării la copii. Sunt cunoscute sub numele de „bacterii sănătoase prietenoase”. Rolul lor este important pentru prevenirea bolilor intestinale, îmbunătățirea sistem...

Dieta alcalină

Pentru o bună funcționare a organismului este nevoie de un pH controlat la un nivel de 7,4. Drept comparație, în ultimii 100 ani în urma industrializării excesive, pH-ul oceanelor a scăzut de la 8,2 la 8,1 din cauza creșterii emisiilor de dioxid de carbon.Această scădere ușorară are un impact negativ asupra vieții din ocean ...

Microbiota (flora intestinală)

Intestinul poate fi asemănat cu un ecosistem complex din care fac parte se pare, peste 400 de specii bacteriene-microorganisme comensale, ceea ce numim de altfel, microflora intestinală. Bacteriile colonizatoare, sunt dispersate de-a lungul intestinului, cu desitatea mai crescută în special în porțiunea distală și sunt caracteriza...

Slow Cookers - aparate de gătit în trend

Tehnica de gătit la foc mic a reprezentat dintotdeauna o metodă excelentă pentru prepararea mâncărurilor într-un mod cât mai eficient, astfel încât nutrienții din alimentele să nu se piardă. Încă din anul 1950 avea să apară un dispozitiv cu ajutorul căruia mâncărurile puteau să fie gătite la f...

Cum să reduci numărul de calorii consumate fără să te simți flămând

Pentru a slăbi este nevoie de cele mai multe ori să reduci numărul zilnic de calorii. Din păcate, majoritatea dietelor, în special cele restrictive, cresc apetitul. Acest lucru, la rândul său, îngreunează procesul de slăbire. Punerea în aplicare a unor mici modificări în dieta zilnică și în stilul de vi...

Postul negru - beneficiile unei pauze alimentare complete

Regăsim postul în majoritatea culturilor și religiilor, încă din cele mai vechi timpuri. Buddha sugera celor care voiau sa îi urmeze calea, să elimine masa de seară pentru a fi mai sănătoși. Postul este o practică cunoscută în numeroase religii precum creștinismul sau iudaismul și este cel de-al patrulea pilon al...

Topul alimentelor ce produc gaze (balonare)

Balonarea sau flatulența însoțită de durere sau distensie, poate interfera ocazional cu activitățile zilnice sau poate cauza jenă. Dar aceste semne și simptome, de obicei, nu reprezintă un simptom care ar trebui să te îngrijoreze și sunt adesea reduse prin modificări simple ale stilului de viață. Balonarea este o senzație ...

60 articole 12 Înainte ›

Data actualizare: 22-10-2018 | creare: 22-10-2018 | Vizite: 1204
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.